“Marile companii private trebuie să înțeleagă faptul că românii nu mai sunt sclavii nimănui și că trebuie să muncească și ei pe salarii decente. Poate că nu vor putea din primii ani să facă salariile cum sunt în Uniunea Europeană, dar în mod sigur își vor permite să crească toate aceste venituri ale angajaților lor, în condițiile în care statul român le face facilități fiscale.(…) Ne dorim de la mediul de afaceri să-i dăm cât mai multe facilități fiscale, să avem un mediu de afaceri prietenos, poate mai bun decât este peste tot în Uniunea Europeană din punct de vedere al fiscalizării, dar în același timp banii care nu mai revin statului, din TVA de exemplu, care s-a scăzut de la 24% la 19%, din taxa de stâlp care nu se mai colectează, din accizele scăzute la începutul anului, din impozitul pe profit, impozitul pe dividende, care a scăzut de la 16% la 5% și de la anul o să fie zero, în condițiile în care dăm mediului de afaceri toate aceste facilități, ne așteptăm ca banii respectivi să se ducă nu numai în profitul lor, în buzunarul lor, ci să meargă și către partea de investiții, să meargă și către partea de salarizare, ca să poată aduce cât mai mulți români în clasa de mijloc”, a spus in emisiunea Punctul de intalnire de la Antena 3, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu.

Întrebată dacă Legea salarizării unitare nu va crea o diferență mare de salarizare între sistemul de stat și cel privat, ministrul Muncii a precizat că ideea nu este “să-i abandonăm pe cei din mediul privat”, ci, dimpotrivă, mediul privat să fie forțat cumva să crească la rândul său veniturile angajaților.

“În general, la stat sunt persoane cu studii superioare în proporție de 98%. Este logic că măcar din acest punct de vedere ar trebui să fie sistemul de salarizare mai mare. Dar ideea nu este să-i abandonăm pe cei din mediul privat, care să rămână cu niște salarii foarte mici. Dimpotrivă, forțăm cumva mediul privat ca și ei să crească la rândul lor veniturile angajaților și pentru asta facem tot felul de formule de ajutor al oamenilor de afaceri (…) Când vom schimba sistemul fiscal de anul viitor o să vedeți că netul la angajatul din privat crește cu 17%, chiar dacă angajatorul nu mai pune niciun leu față de cât are acum în plată. Deci, să nu creadă cineva că am abandonat mediul privat, ne-am concentrat doar pe sistemul bugetar și i-am lăsat pe cei care lucrează la privat să moară de foame sau să fie sclavii cuiva”, a subliniat Olguța Vasilescu citata de Agerpres.

Pe de altă parte, aceasta a precizat că vestea proastă pentru angajatori este aceea că nu o să se mai poată lucra la negru, în cadrul Inspecției Muncii urmând să fie creată o divizie specială în acest sens.

“Vestea proastă pentru angajatori nu este aceea că trebuie să crească salariile sau că nu vor avea parte de deducerile fiscale și de facilitățile fiscale la care se așteaptă. Vestea proastă este că nu o să se mai poată lucra la negru. Suntem în reorganizare cu Inspecția Muncii și vom crea o divizie specială pentru munca la negru. De acolo se pierd foarte mulți bani de la stat, dar mai grav decât orice este că acei oameni sunt nenorociți pe viață, pentru că ei, neplătindu-li-se asigurările medicale, nu pot să beneficieze de servici medicale, contribuțiile la pensii, nu pot să-și ia pensia când vor iesi la pensie…nu pot să meargă în șomaj să-și ia indemnizație de șomaj. Aici vom fi fără milă”, a precizat ministrul Muncii.

8 COMMENTS

  1. Din pacate nu putem noi schimba trendul mondial, sclavi moderni asa zis liberi. Comunismul a fost mic copil pe langa aceste minti diabolice.

  2. Mă văd nevoit ca să-i dau dreptate acestei fiinţe care până acum a spus doar tâmpenii. Deci teoria conform căreia dacă pui o maimuţă în faţa unei maşini de scris timp de un milion de ani până în final va scrie din întâmplare un vers din Shakespeare este corectă.

  3. Peste jumatate din cele 100.000 de noi locuri de munca “nou infiintate” sunt pentru sezonisti adica in turism si industria alimentara aferenta plus alte servicii colaterale(stim ca incepe sezonul estival, angajarile si pregatirile se fac din timp) …Restul sunt posturi la Stat f.bine platite infiintate din burta pentru clientela.Asa se intampla in orice sistem care nu se bazeaza pe rentabilitatea si sustenabilitatea salariilor pentru ca inca 200.000 de locuri de munca asta inseamna,inca atatea salarii la Stat indiferent ca economia reala sustine sau nu,trebuie raportata ca fiind o promisiune bifata chiar daca ea va rezista un an poate doi.Mai pe romaneste ne furam singuri caciula si ne va prinde iarna grea in capul gol.Gol fiind deja pe dinauntru.E vreo mare strategie economica in ceea ce face doamna ministru ? Nu,din pix poti sa faci orice daca nu te intereseaza sustenabilitatea,rentabilitatea ci de duci cu gandul ca te vei descurca din imprumuturi pe care le face insa Romania nu le face PSD sa le plateasca acest partid,nu le face Olguta.Nu,cand va veni scadenta toti acesti politicieni generosi vor fi prin Brazilia,USA,Madagascar etc stand pe saci de bani si privind cum nepotii nostri vor fi exact sclavi la straini pt ca banii de acolo vin,de la ei si saracii ei trebuie sa le plateasca datoriile….In paralel ne vor lua si ce avem mai bun pe aici,datoriile se platesc altfel te intorci in grota dictaturilor sangeroase iar asta e varianta chiar cea mai putin dorita.

  4. si daca nu vor sa inteleaga ce le facem? :)))) a, stiu! le dam mai multe facilitati fiscale! cum? pai de exemplu mai taiem din chestiile promise in programul de guvernare ca sa facem rost de bani pt facilitatile promise: stire azi: “Guvernul renunță la TVA zero pe tranzacțiile imobiliare, măsură din Programul de guvernare” (Antena3.ro)

    • domne, ce ciudat ca nu a suflat o vorba despre asta Grindeanu la emisiunea Punctul de Intalnire, taman cand vorbea despre cele 100 de zile de guvernare… :)))) bine, RT nu avea cum sa-l intrebe ce nu stia dar eu vb de Grindeanu asa, ca om 🙂

  5. Retorica anti occidentala, anti dezvoltare. Asa e in oltenia, cei mai saraci din romania, dar de ce sa risti viitorul tuturor cu astfel de practici bolsevice psdiste. Lia olguta nu ar fi angajata intr o companie serioasa nici sa stearga praful.
    Nu vi se pare hazardat domnule radu tudor, sa arunci cu banii in salarii intr-un sistem birocratic care nu functioneaza , cand dezvoltarea are sub 1%din buget si te bazezi pe venituri probabile ?
    Companiile angajeaza si platesc in functie de competenta , pregatire si munca depusa. Cum ameninta un ministru companiile private cand se lauda ca numarul angajatilor a crescut cu 100000 ?
    Singura explicatie e ca statul a angajat pe salarii deja f mari la stat.

  6. Strigător la cer este comportamentul nemților de la Leoni care a ieșit la suprafață în urma unui accident stupid la o fabrică de-a lor din Bascov, lângă Pitești când a murit o tânără din Serbia chipurile venită la Bascov din Prokuplje – Serbia pentru perfecționare, zic unii, pentru training, zic alții și angajată la negru, zic eu. De ce să dea nemții impozitele aferente salariilor satatului român când poate foarte bine să aducă din Serbia (țară care nu este membră UE) salahori cu care să împartă bara-bara ce ar fi fost obligați să dea statului român dacă avea angajat un român.Tare aș vrea să umblu în REVISALUL companiei Leoni de la Bascov și să constat că nu figurează niciun sârb, din sutele de muncitori de la Bascov, ca angajat temporar. Sărmana victimă, i se termina contractul pe o perioadă determinată, chiar a doua zi, ea fiind chipurile angajată de la 1 ianuarie 2017.
    Nimeni, presă, instituții, n-a mai zis nimic, că doar nemții e cei mai corecți oameni de pe planetă și nu putem risca să-i supărăm că pleacă la ei acasă și ne lasă pe drumuri 17.000 de angajați din cele trei fabrici aflate în România. Ghinion.

  7. Treaba cu salarii mari la stat pentru ca au studii superioare este o mare mizerie, banii se castiga in functie de cat de mult valoreaza munca ta, nu dupa studii, diplome, astea sunt vrajeli ieftine (la propriu, ca o diploma la Spiru’). Voi credeti ca Radu Tudor este platit pentru ca are studii superioare, sau pentru ca e el simpatic? NU! Este platit pentru ca aduce bani companiei pentru care lucreaza.

    Eu nu inteleg ce este in capul oamenilor astia, m-am angajat de la 19 ani in companii/firme private (nu, nu compania lu’ taticu/unchiu/matusa) si atunci cand mi s-a parut ca nu sunt bine platit sau sunt nedreptatit mi-am dat demisia si am mers la altii care plateau mai bine sau unde erau conditii mai bune de munca.

    A trecut de mult timpul in care erai legat de glie si nu puteai sa pleci de pe mosia boierului, acum suntem LIBERI, nu-ti convine gaseste de munca in alta parte, asta daca esti intr-adevar competent.

    Sincer va spun fiecare este responsabil de viata lui, nu mai asteptati sa va dea cineva ceva, sa fii adult inseamna sa iti asumi responsabilitati.

Leave a Reply