Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat miercuri estimările publicate la jumătatea lunii mai privind creşterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an şi a furnizat detalii legate de contribuţia sectoarelor economice la avansul economiei, care arată că sectorul IT-comunicaţii, serviciile, comerţul şi industria au susţinut cel mai mult economia, în timp ce construcţiile şi sectorul financiar au scăzut, limitând avansul economic, scrie news.ro.

În 16 mai, primele estimări publicate de către INS indicau că produsul intern brut, principalul indicator care măsoară dimensiunea unei economii, a urcat în primul trimestru cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, pe serie brută, şi cu 1,7% faţă de trimestrul anterior.

Datele arată o accelerare a creşterii economice faţă de ultimul trimestru din 2016, când PIB-ul României a crescut cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, pe serie brută, şi cu 1,5% faţă de trimestrul precedent.

În date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 5,6% în primul trimestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2016, după un avans de 5% în trimestrul IV din 2016, de 4,5% în trimestrul III şi de 5,7% în al doilea trimestru al anului trecut.

Analiştii se aşteaptau la o menţinere a unei rate înalte de creştere economică în primul trimestru, dar primele date publicate de INS au depăşit semnificativ estimările.

INS  a publicat miercuri şi detalii privind evoluţia sectoarelor economice, care arată că, în primul trimestru din acest an, patru sectoare au avut o contribuţie determinantă la creşterea economică.

Astfel, activitatea din sectorul informaţii şi comunicaţii a crescut cu 15,3% faţă de primul trimestru din 2016, iar activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport – categorie care cuprinde cele mai multe servicii – au urcat cu 9,1%.

De asemenea, sectorul comerţului a crescut în primul trimestru cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce industria – sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB – a avansat cu 6,7%.

Statisticile oficiale arată că, în primul trimestru, două sectoare au fost pe minus: construcţiile au înregistrat un declin de 0,6% faţă de primul trimestru din 2016, iar sectorul intermedierilor financiare (ce include în special băncile, asigurărire şi pensiile private) a scăzut cu 0,7%.

De asemenea, rate mici de creştere faţă de trimestrul I din 2016 au fost înregistrate în agricultură (+0,9%), tranzacţii imobiliare (+2,7%) şi administraţie publică (+2,9%).

Pe seria brută, valoarea PIB din primul trimestru a fost de 159,67 miliarde lei (circa 35,3 miliarde euro), în timp ce, pe seria ajustată, valoarea PIB este semnificativ mai mare, de 199,89 miliarde lei (44,2 miliarde euro).

Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost susţinută în primul trimestru în principal de consum, aşa cum estimau toţi analiştii.

“Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB; variaţiei stocurilor, cu o contribuţie de +1,1%, consecinţă a creşterii importante a stocurilor din economie”, arată comunicatul INS.

În schimb, formarea brută de capital fix, un indicator al investiţiilor din economie, a scăzut în primul trimestru cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primul trimestru, agricultura a continuat să aibă o pondere redusă la formarea PIB-ului României, de doar 1,7%, industria a contribuit cu 23,1%, construcţiile – cu 3,3%, comerţul – cu 19,5%, sectorul de informatică şi comunicaţii – cu 6,2%, trazacţiile imobiliare – cu 9,1%, iar administraţia publică şi apărarea – cu 13,4%, restul fiind aportul altor sectoare.

Anul trecut, agricultura a ajuns la cea mai scăzută pondere anuală la formarea PIB-ului României din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, construcţiile – cu 6%, comerţul – cu 18,1%, sectorul de informatică şi comunicaţii – cu 5,6%, trazacţiile imobiliare – cu 8,2%, iar administraţia publică şi apărarea – cu 10,2%, restul fiind aportul altor sectoare.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%.

Pentru întregul an 2017, guvernul mizează pe o creştere economică de 5,2%, în timp ce instituţiile internaţionale şi cei mai mulţi analişti financiari estimează un ritm cuprins între 4% şi 4,5%.

Economia a primit mai mulţi stimuli salariali şi fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani.  Măsurile au stimulat consumul şi creşterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiştii.

Astfel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro,  de peste două ori mai mare faţă de 2015, în special ca urmare a deteriorării balanţei comerciale, care a continuat în primele luni din acest an.

viewscnt

5 COMMENTS

  1. Elegant ! Cresc salariile asta inseamna ca am mai multi bani sa cumpar una-alta si astfel ajut consumul automat vin si niste taxe ceva mai mari la Stat samd Intrebarea este..Reusesc sa castig din aceasta circulatie a banului mai mult decat am introdus in sistem prin maririle de salarii ? Daca da atunci e perfect,sanatate si voie buna…Asa sa calculez doar cresterea intrarilor la buget…E ca si cum as face un clasament la fotbal unde sa masor doar golaverajul,punctele ma fac ca nu le vad….Nu stiu,poate gresesc,asa vad eu treaba.

  2. Investitiile directe au scazut, balanta comerciala a crescut, numarul oamenilor calificati a scazut. Cresterea economica nu se vede in serviciile oferite de stat , nici in colectare. cresterea economica nu e echivalentul cresterii bunastarii romanilor si al colectarii. asta nu intelege autorul articolului.
    increderea in guvern e tot mai slaba in mediul economic si nu exista stabilitate. romania creste doar din cazua de ue.

  3. Bine ca si-au dat lor dar de populatie nu le pasa! Ganditi-va ca Ciolos a dat mana libera la scumpirea gazului de la 1aprilie cu 27/100 sau 37/100 ! Cum se va descuraca populatia din tara daca este mentinuta de la sfanta luna mai si se indeparteaza pana la sfarsitul mandatului ca alesi?
    Acum ca nici aici nu mai pot comenta: ce ati facut cu emisia live online pe site ca de ceva timp nu mai functioneaza! Absolut toate canalele functioneaza si al vostru…pa! De pe telefon functioneaza dar nu stau pe telefon sa ascult A3 cand am calculator functional. Cumva deranjeaza adevarul taios scris in comentarii?! Asta e,din totdeauna am spus lucrurilor pe nume,nu am periat pe niciunii si am avut de pierdut. Nicio problema!

Leave a Reply