România este un aliat consecvent și de încredere, a declarat vineri președintele Comitetului Militar al NATO (CMC), generalul Petr Pavel, apreciind faptul că țara noastră contribuie la împărțirea responsabilităților în cadrul Alianței Nord-Atlantice atât prin alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, cât și prin participarea la operațiuni și misiuni militare.

“Apreciez rolul României în NATO ca fiind al unui aliat consecvent și de încredere. România nu contribuie la împărțirea responsabilităților doar prin alocarea a 2% pentru Apărare, ceea ce este, fără îndoială, o contribuție semnificativă, ci are o participare la fel de importantă la operațiunile și misiunile NATO”, a precizat generalul Petr Pavel, într-o conferință de presă, la București, în contextul vizitei pe care o efectuează în România.

El a menționat în acest sens misiunea din Afganistan și Kosovo, dar și grupurile navale permanente în care țara noastră are o participare semnificativă.

“România are un rol important în asigurarea securității pe toate cele trei componente — terestru, aerian și maritim. De asemenea, România găzduiește un obiectiv important al SUA, sistemul antirachetă de la Deveselu. Nu în ultimul rând, țara dumneavoastră participă la foarte multe exerciții, iar cel care se desfășoară în această perioadă — ‘Saber Guardian’ — este doar un exemplu. Aceste exerciții sunt cruciale pentru strategia NATO de descurajare și apărare. În modul acesta este clar pentru orice adversar că NATO își va apăra toți membrii în caz de atac”, a spus generalul Petr Pavel.

Întrebat despre exercițiile pe care și Rusia le desfășoară în aceste zile, șeful CMC NATO a afirmat că aici ne confruntăm “cu o problemă de transparență”.

“Toate țările, inclusiv Rusia, au dreptul să organizeze exerciții. Inclusiv ceea ce noi numim exerciții neanunțate. O problemă majoră constă în cum abordează ei transparența. NATO urmează regulile impuse în procesul de la Viena, ceea ce înseamnă că orice exercițiu care va fi organizat cu mai mult de 9.000 de soldați va fi anunțat, iar observatorii participă când exercițiul depășește 30.000 de soldați. Din păcate, nu observăm aceeași linie de transparență și din partea Rusiei. Am făcut unele progrese în cadrul dialogului comun cu Rusia și am stabilit informarea prin intermediul briefing-urilor mutuale despre exercițiile pe care le vom organiza. Ieri, toți ambasadorii statelor NATO au fost notificați de către Rusia cu privire la organizarea exercițiului”, a precizat generalul Petr Pavel citat de Agerpres.

 

6 COMMENTS

  1. Am ajuns la varsta cand cuvintele pretioase uneori ma cam lasa impasibil, am trecut prin multe si de multe ori ma impresioneaza gesturi mult mai marunte. Stiti cand voi fi extrem de impresionat ? Atunci cand de la Bucuresti la Oradea, Timisoara sau Baia Mare voi face pe calea ferata sau pe sosea (a se citi autostrada) 6-7 ore si cand voi zari pe tot acest drum irigatia campului. Din pacate nu cred ca voi apuca, doar o minune.

  2. Care este parerea ta analist militar fiind, ca Turcia, tara membra nato a anuntat ca a dat 2.9 miliarde de dolari pt a achizitiona din Rusia 4 baterii de rachete antiaeriene de ultima generatie?

      • Deci ai o parere buna despre turcia chiar daca cumpara de la aia care sunt dusmanii nato si despre care ai o parere proasta. Cum asa? E ok sa cumparam si noi atunci de la rusi?

        • Si nu te intrebasem ce parere ai despre turcia ca tara, daca iti place in Antalya sau ba, de-aia soecificasem o parere de analist militar. Vad ca ocolesti raspunsul facandu-te ca nu intelegi intrebarea:)
          Repet: ce parere are un analist militar dintr-o tara nato, care considera Rusia drept un inamic al Romaniei, ca alti vecini si nostri, tot tara nato dar cu guvern pro-rus cumpara armament RUS, respectiv rachete antiaeriene de ultima generatie, care sa stra la un loc cu tehnica americana (chiar si nucleara), aflata pe teritoriul ei? Nu ai nicio parere militara?!

          • Normal ca nu raspunzi cand e ceva de comentat pe armata…:) bine ca-i dai cu ADN-ul si alte stiri de duminica, da’ o parere de analist “wanabe” nu vedem p’aci, ca aia chiar presupune sa fii analist militar pe bune…:) adica sa ai si vorbe si cojones la tine, mnah:)

Leave a Reply