Tuesday, December 24, 2024
4.3 C
Bucharest

Iohannis : “Da, eu sunt mulțumit de activitatea DNA”

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că este mulțumit de activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind de părere că acuzațiile la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, sunt un “joc care merge prea departe”.

“Da, eu am încredere în CSM, fiindcă aceste discuții arată că există opinii diferite și că ele se discută, mai rău ar fi fost să nu se discute nimic. (…) Da, eu sunt mulțumit de activitatea DNA și dacă există astfel de plângeri (n.r. — privind existența unor acuzații că șefa DNA ar face presiuni la adresa procurorilor), atunci se vor rezolva cu siguranță la CSM”, a afirmat Iohannis.

El nu a dorit să comenteze demersul Laurei Codruța Kovesi de a sesiza Inspecția Judiciară în cazul declarațiilor ministrului Justiției.

“Eu am lucrat în inspecție, nu în inspecție judiciară, ci în inspecție școlară și m-a făcut să stau să mă gândesc un pic ce se întâmplă în sistem. Adică niște procurori sunt eliminați din DNA, fiindcă nu și-au făcut treaba. Nu vreau să intru în detalii, poate sunt foarte buni, dar s-a decis că trebuie să-și continue activitatea la alte parchete, or, chiar aceste persoane incriminează conducerea instituției de unde au fost trimiși acasă — parcă totuși este un joc care merge prea departe”, a mai spus Iohannis, întrebat dacă acuzațiile la adresa șefei DNA afectează imaginea instituției.

Chestionat dacă Laura Codruța Kovesi ar trebui să se prezinte la audierile Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, șeful statului a răspuns: “Nu cred că spețele penale trebuie să se discute în Parlament, singurul lucru în legătură cu spețele penale care trebuie să se discute în Parlament sunt încuviințările urmăririlor penale și acelea trebuie date”.

“Domnul ministru Toader a confundat poziția domniei sale de acuma cu poziția de profesor universitar sau rector, pe care a avut-o înainte”, a răspuns Klaus Iohannis întrebărilor adresate de jurnaliști.

“Dacă vorbim pur teoretic, atunci sigur, se poate purta o discuție pe competența de contencios administrativ, contencios constituțional și alte chestiuni legate de cine de ce se ocupă în România. Este adevărat că se poate purta această discuție. Și dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sigur, sunt anumite aspecte care pentru mulți sunt interesante și importante”, a adăugat șeful statului.

Dar domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci este ministrul Justiției. Or, din poziția de ministru al Justiției, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiția românească, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci trebuia să vină cu un act prin care corecta, de exemplu, Codul de procedură civilă“, a argumentat președintele.

“Așadar, abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată”, a conchis Klaus Iohannis.

Marți dimineață, Tudorel Toader a explicat că hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalității actelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Și știți, multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii.

“Cred că vă amintiți de pozițiile mele pe care le-am avut în ocazii similare și din nefericire au fost câteva astfel de ocazii. Eu vreau să cred că România este o țară care întărește statul de drept, iar într-un stat de drept persoane urmărite penal, judecate penal și condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului. (…) Da, doamnele ministru trebuiau în varianta optimală să demisioneze”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că a doua variantă “acceptabilă” era retragerea acestora din Guvern.

“Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că nu se antepronunță în cazul celor doi miniștri și că nu cunoaște detalii din dosar.

“Vorbesc din punct de vedere al președintelui. Îmi doresc foarte mult să avem un Guvern care nu este supus unor suspiciuni, un Guvern care acționează pentru România și pentru români. Nu știu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate, nici nu este treaba și nici nu este treaba PSD să stabilească acest lucru, vinovăția se stabilește de către judecători, iar pentru România, pentru Guvern ar trebui să devină normalitate ca persoane urmărite penal, judecate sau condamnate să nu fie în conducerea statului, să nu fie în Guvern. Cum vor privi românii și partenerii noștri un Guvern unde două doamne care gestionează fonduri foarte consistente, este vorba de Ministerul Dezvoltării și de Ministerul Fondurilor Europene, dacă aceste două doamne sunt suspectate de acțiuni penale? Nu este bună această evoluție. Este păcat că PSD nu a înțeles nimic din repetatele mele apeluri pentru întărirea statului de drept și avertizez că această cale cu siguranță nu este cea bună”, a declarat Iohannis.

“Nu putem să nu constatăm că de la alegerile parlamentare încoace un număr impresionat de politicieni influenți se ocupă cu a ataca Justiția, procurorii, procedurile din Justiție, inducând în populație impresia că Justiția nu funcționează. Cu siguranță, s-a putut constata foarte ușor că mai mulți din acești politicieni influenți sunt fie condamnați penal, fie sunt în curs de a fi judecați penal, fie sunt urmăriți penal. (…) Înainte de alegeri am atras atenția în repetate rânduri alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care generic le-am numit penali, să ajungă în conducerea statului, fiindcă automat ar apărea o presiune imensă asupra Justiției. Iată că acest lucru s-a întâmplat. De aceea, este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și care doresc o Justiție independentă să se anunțe și să-și spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergențe majore, dar o societate sănătoasă — și eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România — este obligată să discute public aceste chestiuni, fiindcă ele ne afectează în definitiv pe toți”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a susținut că în cazul anumitor proceduri referitoare la Justiție este nevoie de consultarea Comisiei de la Veneția, dar a arătat că opinia acestui for este consultativă.

“Comisia de la Veneția a fost solicitată în anumite chestiuni și va fi în continuare și, da, pe anumite proceduri, este chiar indicat să se ceară opinia Comisiei de la Veneția, doar că această opinie este consultativă și problemele pe care le avem noi trebuie să le rezolvăm tot noi. De aceea, este mare nevoie de foarte multă atenție, de dezbatere publică”, a spus Iohannis citat de Agerpres.

 

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img