Traditia serviciilor secrete sovietice si ruse este foarte lunga, in operatiuni de eliminare prin otravire, impuscare sau alte metode violente a oponentilor regimurilor de la Moscova. Extrem de ingrijorator e insa faptul ca asasinii Rusiei actioneaza pe teritoriul unor tari membre NATO, precum Marea Britanie. Acest act de agresiune grava nu va ramane fara consecinte serioase.
Premierul britanic Theresa May a declarat luni, în Parlamentul de la Londra, că este ‘foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă’ pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal, relatează AFP.
Subliniind că agentul neurotoxic folosit împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia a fost o substanţă ‘de uz militar’ dezvoltată de Rusia, Theresa May a dat Moscovei termen până marţi seara pentru a oferi explicaţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
Theresa May a anunţat de asemenea că ambasadorul rus la Londra a fost convocat pentru a i se cere explicaţii dacă otrăvirea fostului spion şi a fiicei acestuia a fost ‘o acţiune directă a statului rus’.
Serghei Skripal (66 de ani) – un fost colonel din serviciile secrete ruse care a fost întemniţat în 2006, în Rusia, pentru acuzaţii de spionaj în favoarea Marii Britanii – şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi, la 4 martie, în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sudul Angliei. De atunci, ei se află spitalizaţi în stare foarte gravă, scrie Agerpres.
Secretarul de Stat american Rex Tillerson a acuzat luni Rusia în urma atacului cu o neurotoxină din Marea Britanie şi a numit Kremlinul „o forţă iresponsabilă şi o sursă de instabilitate în lume”, scrie Politico.
Tillerson a spus că Statele Unite vor fi „solidare” cu Marea Britanie şi vor coordona răspunsul la atac.
Tillerson, vorbind cu reporterii în timpul unei călătorii în Africa, a spus că atacul a fost „un act cu adevărat impertinent”. La acel moment, Tillerson a spus că nu este clar dacă guvernul rus se află în spatele atacului sau dacă este vorba de altcineva. Secretarul de stat a precizat că ar fi aproape peste puterea sa de înţelegere că ar putea un stat să facă un asemenea pas care are potenţialul de a răni multe persoane.
Dar într-un comunicat făcut public în aceeaşi zi, Tillerson a spus că Statele Unite au „încredere totală” în concluzia la care au ajuns britanicii, care au spus că Rusia este „probabil responsabilă”.
„Nu există niciodată o justificare pentru acest tip de atac, să încerci să ucizi un cetăţean aflat pe teritoriul unui stat suveran şi suntem revoltaţi că Rusia pare să arate din nou un asemenea comportament. De la Ucraina la Siria şi acum Marea Britanie, Rusia continuă să fie o forţă iresponsabilă şi o sursă de instabilitate în lume, acţionând cu sfidare faţă de suveranitatea altor state şi faţă de vieţile cetăţenilor”, a spus Tillerson.
El a adăugat: „Suntem de acord că cei responsabili, atât cei care au comis crima, dar şi cei care au ordonat-o, trebuie să suporte consecinţe serioase. Suntem solidari cu aliaţii noştri din Marea Britanie şi vom continua să ne coordonăm îndeaproape răspunsurile”.
Cel puţin două persoane, fostul spion rus Sergei Skripal şi fiica sa Yulia, au ajuns în stare critică la spital după ce au fost în contact cu neurotoxina.
Decizia lui Tillerson de a avea un discurs mai dur decât Casa Albă arată din nou lipsa de coordonare a administraţiei Trump în ceea ce priveşte politica externă, comentează Politico. Aceste diferenţe au fost în special vizibile atunci când a venit vorba despre Rusia, Donald Trump abţinându-se să critice direct guvernul de la Moscova.
Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders a spus că administraţia Trump „condamnă” atacul din Regatul Unit, dar nu a învinuit Rusia, scrie news.ro
Pentru cei mai tineri …. cazul disidentului bulgar Georgi Markov, asasinat la Londra prin otravire de serviciile secrete (comuniste pe atunci) bulgare si rusesti :