In timp ce trateaza energia verde, nepoluanta, cu un dispret fatis, decidentii (mai ales social-democrati) vor cu orice chip gaze de sist, atit de periculoase si controversate. Ma refer la Victor Ponta, Constantin Nita si Rovana Plumb.
Daca premierul al avea o gandire strategica, pina la finanlul mandatului sau, Romania isi poate obtine mult dorita si clamata indepedenta energetica prin :
– finalizarea proiectului nuclear de la Cernavoda. De 22 de ani, reactoarele 3 si 4 zac neterminate, semn al incompetentei grave din partea guvernelor
– exploatarea gazelor din Marea Neagra, unde Petrom poate compensa pe viitorii 20 de ani importurile din Rusia
– extinderea parcurilor eoliene. Romania este considerata de partenerii occidentali un El Dorado energetic pentru urmatorul secol din acest punct de vedere
– adaptarea consumatorilor industriali pe gaz la consum de energie electrica produsa pe cele 3 componente : hidro, eolian si nuclear
– constructia unor noi hidrocentrale in contextul cresterii debitelor pe majoritatea raurilor si fluviilor
– obligarea societatilor nationale de stat sa consume energie pentru sediile lor din panouri solare si surse naturale regenerabile (exemplul european)
Semnalul tras de presedintele CEZ mi se pare important si demn de subliniat.
Presedintele CEZ Romania, Jan Veskrna, a criticat in termeni foarte duri actualul Guvern din cauza masurilor pe care le-a luat in ultima perioada si care au afectat foarte mult activitatea companiei. “Este pentru prima oara in decursul a noua ani cand ne simtim confuzi ca ne aflam in Romania”, a spus Jan Veskrna. Potrivit acestuia, actionarul majoritar al grupului CEZ ar putea decide in vara sau toamna, la Praga, reducerea investitiilor in Romania. “Exista un mesaj pe care il vom auzi de la actionari: CEZ Romania trebuie sa inceteze sa mai piarda bani”, a spus Veskrna. Acesta a mai acuzat autoritatile si pentru lipsa unei strategii energetice. “Nu m-as lega foarte mult de unitatile de productie, pentru ca pentru viitor, Europa se bazeaza foarte mult pe eficienta. Imi pare rau, dar nu va fi si Romania printre aceste tari!”, a mai afirmat reprezentantul CEZ.
Cea mai mare nemultumire este legata de adoptarea Ordonantei de urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pana la 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. CEZ este cel mai mare investitor din Romania in energia regenerabile. A investit circa 1,1 miliarde de euro intr-un parc de 600 MW la Fantanele si Cogealac. Supararea CEZ este ca “regulile jocului s-au schimbat in mijlocul jocului”. O alta nemultumire este legata de faptul ca are de recuperat 370 de milioane de lei din investitiile in distributie, iar aceasta suma nu se regaseste si in tarifele de distributie. Practic, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a recunoscut aceasta suma, insa nu este redata in tarife. CEZ a solicitat ANRE recuperarea sumelor pe o perioada de 5 ani, ceea ce ar insemna o influenta de 8% pe an in tarifele de distributie si 2,4-2,5% pe an in factura finala la consumator.
In ceea ce priveste OUG privind regenerabilele, Jan Veskrna spune, ironic, ca are dreptate ministrul energiei, Constantin Nita, cel care a initiat actul normativ, nu CEZ Romania care se comporta ca un bun investitor si care joaca rolul de banca pentru CFR si Posta Romania, societati de stat datoare la compania ceha.