Comisia Europeană a adresat miercuri un avertisment Ungariei şi României cu privire la existenţa unei deviaţii semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) în 2017, informează un comunicat al Executivului comunitar.

În cazul României, care face deja obiectul unei proceduri de abatere semnificativă, Comisia recomandă Consiliului să adopte o decizie cu privire la măsurile ineficiente şi o recomandare pentru adoptarea de măsuri în 2018 şi 2019 pentru a corecta abaterea semnificativă.

Pe baza prognozelor de primăvară ale Comisiei şi a datelor pe 2017 validate de Eurostat, atât în România cât şi în Ungaria abaterea de la traiectoria de ajustare structurală în 2017 a fost mai mare decât pragul de 0,5% din PIB.

În data de 16 iunie 2017, Consiliul a decis că o abatere semnificativă de la MTO a avut loc în România în anul 2016. Ulterior, pe 5 decembrie 2017, Consiliul a decis că România nu a luat măsuri efective ca răspuns la recomandările privind 2017. În anul 2017 balanţa structurală s-a deteriorat până la 3,3% din PIB de la 2,1% din PIB în 2016, ceea ce arată o abatere semnificativă de la ajustarea structurală recomandată. O evaluare generală a dus la concluzia că abaterea observată este una semnificativă.

Comisia Europeană a prezentat miercuri recomandările specifice fiecărei ţări pentru 2018, în care defineşte orientările de politică economică pentru fiecare stat membru în parte pentru următoarele 12-18 luni, scrie Agerpres.


Ministerul Afacerilor Externe a transmis, miercuri, în contextul în care Comisia Europeană a îndemnat România să adopte măsuri pentru corectarea deficitului bugetar, că raportul de ţară încadrează ţara noastră în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice.

“Comisia Europeană a adresat în acest an României trei recomandări specifice de țară care vizează politica fiscal-bugetară (1), ocuparea, sănătatea, educația (2) și administrația publică (3). Numărul recomandărilor adresate României a variat, de la opt în 2013 la trei, în 2018, Comisia Europeană remarcând că România a înregistrat progrese pentru 68% dintre recomandările adresate în ultimii cinci ani”, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai susţine că raportul de ţară 2018 încadrează România în categoria “statelor membre fără dezechilibre macroeconomice, motiv pentru care acesta nu conține un bilanț aprofundat”. Pentru anul 2018, Comisia a elaborat bilanțuri aprofundate pentru 12 state membre și anume Franța, Germania, Olanda, Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia.

“În perioada imediat următoare, propunerile de recomandări prezentate de Comisia Europeană vor face obiectul unei analize amănunțite la nivelul ministerelor responsabile de domeniile vizate de recomandări, astfel încât să fie identificate măsurile concrete de punere în aplicare”, se mai arată în comunicatul MAE.

4 COMMENTS

  1. Iar incepi, domnule, cu papagalii aia (avem exemple, nu?) carora le sufla cineva ce sa zica (de ex. Macovei) si ei se conformeaza, instantaneu si “dezinteresat”?
    Mi-aduc aminte de marele “prieten” al Romaniei, care se pupa peste tot (ca locatie, desigur) cu “si mai prietenul Romaniei”, georgica soros?
    Hai, pe bune: ce semnale si avertismente i-au dat acesti dezinteresa(n)ti marelui minuscul, dacien julien, care avea bugetul pe minus si el il rectifica pe plus, sau depasea deficitul maxim, chestie care, evident, ailalti n-au voie ca e caz de lezmaiestate. L-au urecheat macar un pic si n-am auzit eu?
    Sau, daca era omul lor, tot ce facea era bun?
    Parca prea ne-am invatat in genunchi, si nenorocirea e ca parca a inceput sa ne si placa! O “coloana verticala”, ceva, nu s-ar putea?

  2. Mda ….teoriile tale pot fi atât de distorsionate încât adesea, nu ai nici cea mai vagă idee ce se petrece în realitatea !

  3. Asta este din seria “iepuras iar n-ai sapca”. Ce ne spune raportul? Da mai Romania, este adevarat ca v-ati incadrat in limita de deficit de 3% in 2017 dar din calculul meteoului (MTO) lui peste prajit reiese ca voi ar fi trebuit sa intrati in faliment (exagerez, stiu). Cum si-a permis guvernul Romaniei sa invalideze prognozele noastre? Ce daca in 2017 Romania a avut cea mai mare crestere economica din EU important e ca MTO-ul vietii sa dea cu virgula. Foarte rau…foarte foarte rau.

    Din pacate nu se oboseste nimeni sa explice pe intelesul tuturor ce este MTO. MTO este o formaula matematica care ia in calcul tot felul de indicatori, inclusiv gradul de imbatranire al populatiei unei tari, si obtii un coeficient. Calculezi acest coefficient anual, interpolezi si vezi cu cat se abate valoarea interpolata de la valoarea tinta, obiectivul fiind o abatere de maxim 0.5% din PIB.

    Franta nu are nicio strabatere sa depaseasca an de an inclusiv deficitul bugetar de 3% din PIB in schimb noi ne impacientam ca meteoul lui base (al lui base ca el ne-a bagat in mizeria asta numita acord de coeziune desi nu suntem in zona Euro) nu pica pe calculele de la Bruxelles. Dar Franta este Franta iar Romania este, a cata oara, iepurasul fara sapca.

  4. In raport,pe cotidianul.ro sau, dcnews.ro, sau pe surse.ro online,am citit,pe langa procentul de imbatranire,c de cresterea ingrozitoare a saraciei in romanica! Nu stiu cine a facut raportul dar e cat se poate de real in mare parte! Raport,raport,toti pot scrie un raport,dar niciunii nu vor sa schimbe ceva in bine pe teren,toti scriu constatari!

Leave a Reply