Dupa investitiile uriase facute la Deveselu pentru amplasarea elementelor Scutului antiracheta trasferat sub comanda NATO si cele de la Baza Aeriana Mihai Kogalniceanu, Pentagonul anunta continuarea alocarii de zeci de milioane de dolari pentru apararea Romaniei si a aliatilor.  Bilantul pana in prezent este spectaculos : peste 1 miliard de dolari !

Forţele aeriene al SUA au alocat aproape 40 de milioane de dolari pentru noi construcţii şi lucrări de îmbunătăţire la Baza 71 aeriană Câmpia Turzii, cu scopul descurajării Rusiei, relatează site-ul Defense News, citând un document al aviaţiei americane.

Îmbunătăţirile plănuite ar permite lansarea unui număr mai mare de avioane militare, repararea mai multor aeronave şi ar spori rezervele de combustibil şi armament disponibile, elemente considerate critice pentru activităţile curente ale forţelor aeriene române şi americane, şi cu atât mai importante în cazul unui potenţial conflict.

Fondurile pentru lucrările la Câmpia Turzii provin din bugetul Departamentului Apărării pentru descurajarea Rusiei, program cunoscut drept Iniţiativa de Descurajare Europeană (anterior Iniţiativa de Reasigurare Europeană).

Aproape 25 de milioane din cele 40 de milioane de dolari sunt alocate pentru lucrări de infrastructură privind operaţiunile de zbor, potrivit unui document al Forţelor Aeriene SUA în Europa (USAFE), obţinut de Defense News.

Departamentul american al Apărării nu are o prezenţă permanentă la Câmpia Turzii, însă în ultimii ani aici au fost desfăşurate temporar avioane militare de tip F-15 şi A-10 cu misiunea intensificării cooperării cu forţele române.

Săptămâna trecută, două avioane invizibile pe radar de tip F-22 Raptor au ajuns la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii pentru a lua parte la exerciţiul Dacian Eagle 2018, alături de aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române.

Generalul Roy Agustin, directorul pentru logistică şi inginerie al Forţelor Aeriene SUA în Europa, a confirmat că hangarul “ar putea cu siguranţă să deservească un MQ-9”, însă ar putea fi folosit şi pentru avioane cu pilot cum ar fi F-15 şi A-10, care au fost temporar trimise în România în ultimii ani.

Statele Unite au indicat clar că sunt interesate să-şi intensifice operaţiunile de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere în estul Europei.

În luna mai, Forţele aeriene americane au început să opereze drone MQ-9 de la baza Miroslawiec din Polonia, precizând doar că dronele nu sunt echipate cu armament şi desfăşoară doar operaţiuni de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere (ISR).

Jim Townsend, fost asistent adjunct al secretarului Apărării pentru Europa şi NATO, actualmente membru al Center for a New American Security, a declarat că cel mai probabil SUA ar putea folosi drone MQ-9 staţionate în România pentru a monitoriza situaţia în zona Mării Neagre, cu scopul obţinerii unei imagini mai clare privind activităţile ruse în această regiune.

 

7 COMMENTS

  1. Ce servicii cer sau ce interese au de investesc o asa suma uriasa?! Ce ascunde sau ce se urmareste prin aceasta investitie?
    Nu sunt ei asa binevoitori pentru a face bine tarilor europene si nu numai!

  2. Pai Ardealul e singurul care ramane in Europa civilizata si s-ar putea sa se invecineze cu Rusia la sud de Brasov si Sibiu.

    • … va fi arcul carpatic.Sunt vreo 15-17 judete care vor ramane de partea Apusului.Restul vor tine de Rasarit.Mediterana este NATO.Ca si contrapondere Marea Neagra va fi cedata rusilor, oricum este a lor dupa anexarea peninsulei Crimea si politica lui Erdogan.Investitiile de la Deveselu sunt din bani americani 100%.Vom pati exact ca dupa al doilea razboi mondial – o sa traseze cineva pe harta cu un creion noile granite.Transilvania ramane cu Apusul.Marius ai dreptate.

Leave a Reply