Radu Dobritoiu realizeaza singura emisiune radio din Romania dedicata valorilor euroatlantice si eforturilor depuse in primul rand de militarii romani pentru consolidarea profilului nostru de stat membru NATO. Iata ce dezvaluiri s-au facut despre intarirea apararii Romaniei si a intregului Flanc Estic la cea mai recenta emisiune :
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 mai, ora 21:05) – Emisiunea: “Euroatlantica” – Radu Dobriţoiu: Alianţa Nord-Atlantică îşi reconfigurează comandamentele militare, evoluţie susţinută şi în cadrul ultimului summit de la Bruxelles. Departe însă de numărul de comandamente aliate din perioada Războiului Rece, noua configurație se adaptează la situația prezentă de securitate generată de acțiunile militare ale Federației Ruse, începute în anul 2014, când a fost ocupată Peninsula Crimeea şi au fost lansate operațiuni militare în estul Ucrainei. În acest context geostrategic, NATO a decis la ultimele două reuniuni importante din Polonia și Belgia să înființeze noi comandamente, inclusiv pe teritoriul României. Este vorba de mari unități – respectiv, o brigadă multinațională, un comandament de divizie multinațională și, în viitorul apropiat, un comandament de nivel de corp de armată al NATO, care va funcționa tot pe teritoriul României, cu scopul de a întărit Flancul de Est al NATO, pe zona de Sud-Est. Invitații acestei ediții în studioul Radio România Actualități sunt: generalul maior Daniel Petrescu, doctor în științe militare, comandant al Comandamentul Multinațional al Diviziei Sud-Est și șeful de Stat Major al acestui comandament, colonelul Ovidiu Lungu. Generalul Daniel Petrescu este veteran al teatrelor de operații din Kosovo, Bosnia-Herțegovina și a fost comandant de batalion în Afganistan și Irak. La rândul său, colonelul Ovidiu Lungu este veteran al misiunilor din Irak și Afganistan, unde a participat ca ofițer de Stat Major și şef de operații, alături de emblematicul Batalionul 2 Călugăreni, unitate pe care a comandat-o în 2016, în cadrul misiunii NATO Resolute Support în Afganistan. Sunt Radu Dobrițoiu şi vă invit să rămâneți alături de Radio România Actualități pentru a asculta emisiunea “Euroatlantica”. Tema ediţiei: “Comandamente aliate în România, pe Flancul de Est al NATO”. Bună seara, domnule general Daniel Petrescu! Bună seara, domnule colonel Ovidiu Lungu! Bun venit, la Radio România Actualități, la emisiunea “Euroatlantica”!
Gen. Daniel Petrescu: Bună seara, domnule Dobrițoiu! Bună seara, ascultătorilor! Şi mulțumesc pentru invitație.
Radu Dobriţoiu: Îmi aduc aminte, domnule general Daniel Petrescu, am fost împreună și în misiuni umanitare, ocazie cu care am împărțit copiilor de acolo din Irak jucării, mulți dintre ei, aproximativ 70%, primeau primele jucării din viața lor, din partea trupelor românești, militarilor români, care au desfășurat atunci o misiune civil-militară împreună cu Radio România.
Gen. Daniel Petrescu: A fost un gest frumos pe care am reușit să îl facem, dar mai ales că a fost un gest frumos venit din țară, de la o serie de licee din București care ne-au sprijinit şi au adunat aceste jucării și le-au trimis contingentului românesc din Irak.
Radu Dobriţoiu: Şi de la Iaşi, să ne aducem aminte, pentru că este vorba de studiourile teritoriale și regionale ale Radio România, au fost donate jucării de către copiii din România și, bineînțeles, împreună cu militarii Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, îmi aduc aminte și de ofițerul de relații publice Carol Florea, împreună cu care am organizat și am…
Gen. Daniel Petrescu: Să îl salutăm, poate ascultă emisiunea.
Radu Dobriţoiu: Să îl ascultăm. Împreună cu care am făcut aceste gesturi minunate. Iată suntem nu departe de Sărbătorile Pascale și e bine să ne gândim la acei minunați copii care primeau primele jucării din partea românilor, din partea militarilor români. Domnule general maior Daniel Petrescu vorbim în această seară despre comandamente românești pe Flancul de Est al NATO. Pentru a contura mai bine aceste structuri, vă rog să le enumerați dumneavoastră și să explicați pentru ascultători importanța acestor comandamentele.
Gen. Daniel Petrescu: Eu le-aș numi mai corect comandamente NATO pe teritoriul României, pentru că dacă vorbim de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est este un comandament care aparține structurii de forțe a NATO. De asemenea, Unitatea NATO de Integrare a Forţelor Aliate – NFIU – este tot un comandament, localizat în Bucureşti. Atât comandamentul pe care îl conduc, cât şi NFIU au fost stabilite în Bucureşti, ca urmare a rezoluţiilor Summitului NATO din Ţara Galilor – şi vă amintiţi planul de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei. După Summitul NATO de la Varşovia, ca urmare a deciziei aliate, a fost înfiinţată Brigada Multinaţională – Brigada Multinaţională de la Craiova, care are tot un comandament multinaţional…
Radu Dobriţoiu: Cu un comandant român, aşa cum este şi cazul Diviziei şi cum se va întâmpla, probabil, şi în situaţia comandamentului de nivel de corp de armată, fiind pe teritoriul României, va avea tot un comandant român.
Gen. Daniel Petrescu: În general, se stabileşte o naţiune-cadru sau mai multe naţiuni-cadru. Dacă este o singură naţiune-cadru, în general, acea naţiune asigură comandantul şi cea mai mare parte a personalului comandamentului, dacă sunt mai multe naţiuni-cadru, cum este, de exemplu, Corpul NATO de Nord-Est din Polonia, atunci comanda este rotațională. Dar vorbeam de cele trei structuri: Comandamentul Multinațional de Divizie, NFIU şi Brigada Multinațională, cu un comandament recunoscut de NATO și structuri românești și structuri străine afiliate în acest comandament.
Radu Dobriţoiu: Să precizăm, sper să nu mă înșel, Brigada Multinațională de la Craiova este o brigadă integrată ca atare, cu structurile specifice, o brigadă construită pe scheletul Brigăzii 2 Infanterie Rovine; în schimb, Comandamentul Multinațional de Divizie de la București reprezintă doar o structură de comandă, un comandament.
Gen. Daniel Petrescu: Da. Asta pentru că în cadrul alianței avem diferite eșaloane, până la nivel batalion și brigadă, multinaționalitatea nu este atât de mult prezentă. În general, de la divizie în sus vorbim de structuri multinaționale. Ceea ce facem noi la Craiova este o chestiune de pionierat și, pe lângă unitățile românești, care au fost organice Brigăzii 2 Infanterie Rovine, sunt și unități străine afiliate, vorbim despre un batalion de infanterie portughez, despre un regiment italian și despre un batalion de infanterie bulgar, dar brigadă așa cum a fost anunțată în rezoluția Summitul NATO de la Varșovia este un cadru de instruire.
Radu Dobriţoiu: Domnule colonel Ovidiu Lungu, ați acumulat experiență în Afganistan și Irak. Cât de importante au fost misiunile la care ați participat pentru a vă îndeplini astăzi sarcinile de șef de Stat Major al Comandamentului Multinațional de Divizie NATO?
Col. Ovidiu Lungu: Toate misiunile astea m-au format și m-au educat cum să lucrez în acest cadru multinațional. Pentru mine, sunt numit în funcție doar de câteva luni, pentru mine este o provocare, a fost o provocare, este ceva ce îmi lipsea din experiența profesională, lucru într-un comandament NATO. Faptul că lucrez în singurul comandament NATO de nivel divizie existent în România la acest moment pentru mine este cea mai mare șansă pe care am avut-o. Faptul că lucrez sub comanda fostului meu comandant și ne completăm unul pe celălalt mă ajută în continuare să mă dezvolt mai departe. Faptul că am găsit aici deja un nucleu de comandament deja antrenat, pregătit, care a atins nivelul de operaționalizare completă în 2018, pentru mine nu reprezintă decât o valoare adăugată, care mă va ajuta în continuare să mă dezvolt profesional. Iar misiunile au fost cele care mi-au călăuzit drumul către acest moment. Dar nu sunt numai misiunile, sunt și celelalte: pregătirea profesională, studiile pe care le-am făcut atât în țară și în străinătate, care m-au ajutat să înțeleg toate aceste aspecte și m-au adus aici.
Radu Dobriţoiu: Îmi aduc aminte, atunci când am primit o arie de operații, o arie de responsabilitate mult mai mare decât zona de la Kandahar, și atunci am primit și un statut mult mai important în Afganistan, după Operaţiunea Enduring Freedom, deschisă de celebrul Batalion 26 Infanterie, și după toate acele evoluții, Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni” a reprezentat un upgrade la ceea ce înseamnă participarea României la misiunea din Afganistan.
Gen. Daniel Petrescu: Da, misiunea a evoluat permanent și cred că pentru toate contingentele românești participante acolo a adus lucruri noi de învățat. Am început în jurul Kandaharului, asigurând protecție pentru baza de acolo. Ne-am dislocat și am luat în primire o provincie, provincia Zabul, împreună cu un contingent…
Radu Dobriţoiu: O provincie dificilă, să precizăm.
Gen. Daniel Petrescu: Una din cele patru provincii din sudul Afganistanului…
Radu Dobriţoiu: Cele mai dificile.
Gen. Daniel Petrescu: … şi cunoaştem că sudul Afganistanului, da, a avut o situație foarte dificilă. Am participat la prima acțiune NATO ofensivă acolo în sud, Operația Meduza s-a numit, era în acel an. După care am dublat numărul militarilor români.
Radu Dobriţoiu: Ajunsesem undeva la 850 în total în Afganistan.
Gen. Daniel Petrescu: Nu. Asta a fost când aveam un singur batalion. Am avut situaţii aproape de 1.200-1.300 de militari.
Radu Dobriţoiu: Când au fost alegerile.
Gen. Daniel Petrescu: Da.
Radu Dobriţoiu: Pe perioada alegerilor a fost suplimentant. A venit iarăşi Batalionul 26 Infanterie.
Gen. Daniel Petrescu: Da, atunci s-a dislocat rezerva strategică. Deci, pe lângă creşterea numărului militarilor, am dislocat rezerva strategică. Am retras rezerva strategică, am încheiat misiunea în provincia Zabul, după care am luat în primire din nou în Kandahar operaţiuni de securitate.
Radu Dobriţoiu: Totul în subordinea NATO, să aducem aminte, şi asta a contat foarte mult pentru ceea ce urma să se întâmple cu aceste comandamente de pe teritoriul României, care, iată, sunt încadrate din partea ţării noastre din punct de vedere militar cu oameni cu experienţa misiunilor internaţionale din Irak şi Afganistan, care probabil au fost cele mai importante misiuni pentru ceea ce înseamnă implementarea, exersarea şi cunoaşterea procedurilor NATO.
Gen. Daniel Petrescu: Da, putem să privim misiunile și prin prisma asta a câștigului de experiență pentru oamenii care se întorc și lucrează pe urmă în țară, dar trebuie să le privind și din perspectiva angajamentului României pentru NATO și pentru coeziune aliată, și România a făcut un efort foarte mare în Afganistan și în celelalte teatre de operaţii.
Radu Dobriţoiu: Şi face în continuare.
Gen. Daniel Petrescu: Şi, dacă vreți, și din perspectiva sacrificiilor umane.
Radu Dobriţoiu: M-am gândit la asta exact acum. Avem 29 de militari care au căzut sub drapel, au căzut la datorie în Afganistan, să le explicăm cetățenilor români și ascultătorilor că acest sacrificiu nu a fost inutil. Să le explicăm ce înseamnă participarea la aceste misiuni NATO. Să le amintim domnule general că asta înseamnă solidaritate, asta înseamnă ‘we are NATO’, asta înseamnă că acolo unde punem noi umărul ne vor ajuta la rândul lor și aliații când vom avea nevoie.
Gen. Daniel Petrescu: Eu cred că ascultătorii noștri cunosc și asta se reflectă și în aprobarea față de acțiunile Armatei României, și cred că lumea recunoaște rolul pe care armata l-a avut în accederea în Alianța
Nord-Atlantică.
Radu Dobriţoiu: Domnule general maior Daniel Petrescu, înainte de a prelua comanda Comandamentului Multinațional de Divizie de la București, aţi comandat Brigada de Infanterie de la Craiova, transformată ulterior în Brigada Multinațională NATO. Practic, dumneavoastră ați fost primul comandant al Brigăzii NATO de la Craiova. Vă rog să ne dați mai multe informații despre această brigadă, pornind de la componența sa ca efective, dar și din punctul de vedere al rolului pe care îl are în cadrul comandamentelor NATO de pe Flancul de Est.
Gen. Daniel Petrescu: A fost o mare onoare pentru mine și cred că și un mare noroc să mă întorc de la post dintr-un comandament strategic NATO și să primesc sarcina să conduc Brigada 2 Infanterie Rovine, care ulterior s-a transformat în Brigada Multinațională. Cred că datorăm această brigadă viziunii conducerii Statului Major General de la acea perioadă și solidarității aliate, care au răspuns propunerii românești de a asigura o brigadă drept cadru de instruire în această zonă a Europei. Era perioada în care se duceau discuțiile privind prezența înaintată în Polonia și țările baltice și prezența înaintată în România.
Radu Dobriţoiu: Totul se întâmplă după 2014, să spunem acest lucru, când bineînţeles că Alianţa Nord-Atlantică a fost nevoită şi chiar motivată să îşi schimbe tot ce înseamnă strategia în zona de est a Alianţei.
Gen. Daniel Petrescu: Da. Nu numai în zona de est, NATO privește 360 de grade, la diferite riscuri, nu numai ce se întâmplă în zona de est. Deci, brigada a fost stabilită ca și cadru de instruire. O experiență interesantă a fost constituirea comandamentului. Toate discuțiile, negocierile cu țările aliate, stabilirea componenței și a funcțiilor în care să fie încadrată, s-au oferit atunci nouă țări, care încadrează 18 funcții în Comandamentul Multinațional de Brigadă, a fost elaborat un plan de implementare, împreună cu Comandamentul Componentei Terestre a NATO (LANDCOM), și acest comandament el însuși a parcurs un program de instruire și a realizat la sfârșitul anului trecut capacitatea operațională finală. Între timp, au fost discuții cu țările afiliate pentru afilierea unor batalioane, care au și început să se instruiască împreună cu batalioanele noastre. S-a dislocat un contingent militar polonez la Craiova, peste 200 de militari, cu mijloacele tehnice sunt deja la…
Radu Dobriţoiu: Sunt blindatele poloneze la noi în țară.
Gen. Daniel Petrescu: Da. Şi sunt prezenți permanent, este un mare lucru.
Radu Dobriţoiu: Să subliniem un pic această informaţie, prezența militarilor polonezi la noi la Craiova, de asemenea prezența militarilor români în Polonia, într-o altă mare unitate tot din cadrul NATO, ceea ce în același timp întărește această cooperare între cele două țări pe care eu le consideri bastioane pe Flancul de Est al NATO, România și Polonia.
Gen. Daniel Petrescu: Este vorba și de cooperarea dintre cele două țări, dar dacă ne uităm mai în adâncimea lucrurilor, la nivel militar, este poate cea mai bună cale de a crește interoperabilitatea, de a realiza relațiile directe între comandanți, de a discuta între noi militarii, până la urmă, cum se desfășoară lupta de apărare. Învățăm unii de la alții și Brigada de la Craiova a contribuit în Polonia cu un detașament de apărare antiaeriană și continuă să asigure acest…
Radu Dobriţoiu: Revenim la Comandamentul de Divizie al NATO de la București și îl întreb pe șeful de Stat Major al acestui comandament, colonelul Ovidiu Lungu, militari din câte țări aveți în subordine și cum se integrează comandamentul pe Flancul de EST al NATO, ca subordonare în cadrul alianței.
Col. Ovidiu Lungu: La momentul acesta avem militari din 15 țări participante, inclusiv România, care este cadru pentru această divizie multinațională, iar din punct de vedere al relației de comandă și control, noi ne aflăm în relație directă de comandă și control cu Comandamentul Întrunit de la Napoli. Noi, practic, lor le subordonăm și executăm toate sarcinile pe care le avem direct sub coordonarea acestora. Asta nu înseamnă că nu avem o relație de colaborare și coordonare cu comandamentele naționale de pe teritoriul României, lucrăm foarte bine cu Comandamentul Forțelor Terestre, avem în desfășurare un program de instruire a militarilor români desfășurat cu Comandamentul Forțelor Întrunite, care se întinde pe parcursul unui an întreg și prin care noi îi instruim pe militarii români în diferite aplicații pe care noi le folosim în cadrul comandamentului, acest lucru face ca rolul nostru în regiune să crească și să aducă acea valoare de care discutam, din perspectiva NATO, prezenței și întăririi coeziunii de care vorbeam pe Flancul Estic.
Radu Dobriţoiu: Aveți în subordinea dumneavoastră 3 locuţiitori, unul este responsabil pentru logistică, pentru resurse. Spuneți vă rog care este contribuția financiară a României la acest comandament și cu ce contribuie NATO, Alianța?
Col. Ovidiu Lungu: România fiind cadru-națiune este principala contributoare la bugetul acestei structuri. Peste 70% din bugetul comandamentului nostru este asigurat de România. Toate lucrările de infrastructură, banii asigurați pentru instruire, banii asigurați pentru echipamentul de comunicații și informatică sunt asigurați de România, prin programele majore. În plus, avem și un program, un buget, și este un buget în care țările contributoare cu trupe la comandamentul nostru contribuie anual și din el asigurăm plata anumitori cursuri și activități de instruire, la care participăm împreună în diferite situații.
Radu Dobriţoiu: În cazul Brigăzii de la Craiova, domnule general Daniel Petrescu, situația este asemănătoare?
Gen. Daniel Petrescu: Brigada de la Craiova nu funcționează pe baza unui buget comun. Deci, toate cheltuielile privind funcționarea comandamentului sunt asigurate de către România, iar ţările participante suportă cheltuielile necesare susținerii personalului lor în România sau participării la exerciții de către personalul lor. În momentul în care desfășurăm exerciții în comun cu batalioanele afiliate – Bulgaria, Portugalia, Italia – țările respective suportă costul participării, al transportului și al executării exercițiului de către aceste contingente.
Radu Dobriţoiu: Domnule general Daniel Petrescu vă rog să vă referiți la procedurile de evaluare și certificare pentru Divizia NATO de Sud-Est, care s-au încheiat, a ajuns într-un moment de certificare acum divizia.
Gen. Daniel Petrescu: Da, au fost mai multe etape. Un plan de implementare elaborat de către Comandamentul NATO de la Napoli și un plan de certificare a noastră, executat de către LANDCOM. Au venit și au verificat dacă avem încadrat comandamentul, dacă avem…
Radu Dobriţoiu: Să explică ce înseamnă LANDCOM.
Gen. Daniel Petrescu: Înseamnă Comandamentul Forțelor Terestre NATO, situat la Izmir. Sunt mai multe criterii de evaluare, dacă vreți să vă spun o statistică, au fost peste 1.200 de criterii de evaluare, în principal existența personalului, existența echipamentelor esențiale, existența documentelor legale pentru funcționarea comandamentului și modul în care știm să lucrăm să putem executa o acțiune pentru a ne îndeplini misiunea. A fost un exercițiu…
Radu Dobriţoiu: În Cincu.
Gen. Daniel Petrescu: … s-a numit Dacian Lancer 2018, în Cincu, în care ne-am dislocat cu tot personalul comandamentului, 280 de oameni, cu unitățile de sprijin, pentru că acest comandament funcționează sprijinit de două unități din forțele terestre române, un batalion de sprijin de comunicații și un batalion de sprijin logistic. Am avut o echipă multinațională de evaluare, peste 40 de ofițeri, care au verificat cele 1.200 de criterii despre care v-am spus și care au semnat şi au certificat la sfârșitul acestei evaluări că suntem în măsură, ca și comandament de două stele, de nivel divizie, să ne îndeplinim misiunea în această parte a Europei.
Radu Dobriţoiu: Ce va reprezenta viitorul comandament de corp de armată NATO de pe teritoriul României? Va avea în subordine acest comandament de divizie de la București și Brigada de la Craiova?
Gen. Daniel Petrescu: Deocamdată este o intenție a României, confirmată la ultimul Summit NATO de la Bruxelles, o intenție care constă în stabilirea acestui comandament multinațional pe teritoriul României. Se lucrează la concept și suntem în discuții cu aliații noștri privind misiunile și modul de constituire a acestora. Ce pot să vă spun, de la nivelul meu de divizie, în mod normal, fiind în această zonă de responsabilitate, va urma să subordoneze unitățile care sunt în zona lui de responsabilitate și care vor fi stabilite prin planuri.
Radu Dobriţoiu: Ce are în plan divizia pe viitor? Şi mă refer la exerciții programate cu Divizia Multinațională de Sud-Est.
Gen. Daniel Petrescu: O dată realizată capacitatea operațională finală, bineînțeles ne propunem să o menținem și să implementăm în programul de instruire care urmează lecțiile pe care le-am învățat în cei trei ani de operaționalizare. Ne străduim și cred că reușim să fim o opțiune viabilă pentru SACEUR, în termen de comandă și control, în această parte a Europei.
Radu Dobriţoiu: Să explicăm și acest termen pentru ascultători, SACEUR.
Gen. Daniel Petrescu: Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa. Să fim o opțiune, și încercăm prin existența noastră să contribuim la transformarea și la formarea capabilităților militare în România și în Bulgaria, cele două țări făcând parte din zona noastră de responsabilitate. De aceea, vă prezenta domnul colonel Lungu programul comun de instruire pe care îl avem cu o serie de unități românești și afilierea unor unități. O brigadă de infanterie bulgară este în proces de finalizare oficială a procesului de afiliere.
Radu Dobriţoiu: Aţi adus aminte de această brigadă din Bulgaria, care va fi subordonată în viitor Comandamentului Multinațional de Divizie de la București, va fi după același principiu cu Brigada de la Craiova?
Gen. Daniel Petrescu: Este vorba de afiliere. Da, afilierea este un proces prin care unitățile NATO stabilesc legături de cooperare și se instruiesc în comun. Şi este vorba de Brigada 2 Mecanizată de la Stara Zagora, care deja a participat la exercițiile noastre și continuă să participe.
Radu Dobriţoiu: Coincide şi cifra – Brigada 2 Mecanizată din Bulgaria, Brigada 2 Mecanizată de la Craiova.
Gen. Daniel Petrescu: Batalionul 2, Brigada 2 şi…
Radu Dobriţoiu: Da, da. Cum vedeți în viitor domnule general Daniel Petrescu această evoluție a Diviziei Multinaționale de Sud-Est a NATO de la București?
Gen. Daniel Petrescu: Divizia va continua să rămână o structură solidă și importantă. Suntem în acest moment comandamentul NATO cu rangul cel mai mare, probabil prin constituirea corpului multinațional vom deveni subordonații acestui comandament. Avem un rol de nivel tactic, avem un rol în realizarea planurilor în zona noastră de responsabilitate și, prin exerciţiile pe care le vom desfășura, ne vom strădui să contribuim cât mai mult nu numai la pregătirea personalului nostru, cât și la pregătirea structurilor naționale cu care vom acționa în zona noastră de responsabilitate. Avem un program de exerciții foarte promițător pentru 2019, 2020, 2021, urmează peste trei ani de zile recertificarea comandamentului, este o activitate care se desfășoară periodic, și eu cred că vom putea influența prin prezența noastră nu numai postura aliată, avem un rol în prezența consolidată pe acest flanc, avem un rol în cunoașterea situațiilor, furnizăm permanent informații către structurile NATO și structurile naționale. Deci, cred că vom contribui la o postură aliată, necesară în această zonă.
Radu Dobriţoiu: Cum credeți că va putea asigura țara noastră, iată, un comandament de nivel superior, și mă refer în viitor la un comandament de nivel de corp de armată.
Gen. Daniel Petrescu: În primul rând am învățat să construim astfel de comandamente. Am învățat să discutăm chestiunile de memorandumuri de înțelegere, chestiunile legale, avem ratificate acordurile NATO care permit funcționarea unor astfel de comandamente, am învățat procesul NATO prin care aceste comandamente sunt constituite și activate ca parte a structurii de forță NATO. În al doilea rând cooperăm cu aliații noștri. Cei 42 de militari din cele 15 țări, v-a prezentat șeful de Stat Major structura comandamentului nostru, au adus foarte multă valoare în acest comandament. Contăm pe sprijinul aliat și cred că militarii multinaționali care se vor disloca în acest nou comandament sunt sigur că vor aduce plusvaloare.
Col. Ovidiu Lungu: Şi lucrând împreună, fiind împreună zi de zi, ne ajută să ne înțelegem mult mai bine.
Radu Dobriţoiu: “Euroatlantica” la final. Am discutat despre comandamente aliate în România pe Flancul de Est al NATO. Invitați în studio în această ediție au fost generalul maior Daniel Petrescu, comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, și șeful de Stat Major al comandamentului, colonelul Ovidiu Lungu. Sunt Radu Dobrițoiu, realizatorul “Euroatlantica”, și alături de producătorul emisiunii Nicu Popescu vă mulțumesc pentru că ați fost alături de noi pe frecvențele Radio România Actualităţi.
Transcriere RADOR
Off topic,CINE A AJUTAT ROMANIA?Esti jurnalist greu si imi permit o ntrebare grea!Hai sa dam cartile pe fata!Ne-am amagit,ploconit,cardasit dar ramanem tot fii ploii!Singura certidune e NATO!REPET,CINE DIN UE A AJUTAT VREODATA,ROMANIA?Avem facaturile din tara si o ofensiva scarboasa fara sa inteleaga,sa caute sa inteleaga,oameni prin ong-uri servind distrugerea,a tot ce inseamna romanesc!Sunt straini ce se aseaza in Romania,simt,mananca si traiesc altfel de viata,prin astia,ce vin la noi,traim!Dubla masura va fi eradicata natural,nu de ei,nu pot functiona,nu mai pot!Evoluam,avem pretentii si cerinte necontrolotae de ei,ii depasesc!Draga,Radu,jurnalist greu,raspunde-mi,CINE A AJUTAT ROMANIA,VREODATA!Avem oameni geniali care cand se unesc ii darama!Trebuie sa vada ca tara depinde de ei!Atat!Nu cretinisme,dobitocii,si justitia indendenta,nu pun ghilimele ca nu mai conteaza,escorcul albit face summit cu logoree gretoasa!Repun intrebarea,CINE A AJUTAT ROMANIA,real,VREODATA?
Franța, în Primul Război Mondial, atunci când România nu mai exista, practic.
Era normal ca Franta sa ajute Romania,pentru ca si Romania a ajutat Franta intrand in razboi si, navalind peste austro-ungari in Transilvania,i-a obligat pe nemtzotei sa intervina sa-i scape pe aia de tavaleala,fapt ce a slabit fronturile carnatzarilor Kaizerului in fatza,mai cu seama,a francezilor,plus ca,cu toate necazurile razboiului si ale ocupatiei,romanii prin frontul din Moldova, i-au cam tinut ocupati pe la noi prin zona,pe derbedeii prusaci, plecati,ca de obicei, la praduiala prin toata Europa,i-au tinut vreo doi ani si astfel romanii au contribuit la razboi incat i-au troznit aia pe carnatzari prin alte locuri.
În prima parte a războiului România era distrusă, Bucureștiul ocupat, iar conducerea țării ascunsă pe la Iași și în alte orașe moldovene. Una dintre cauze a fost corupția politică care a atins și armata (achiziții frauduloase, conducători promovați pe pile). Mai mult, se încheiase o pace cu consecințe devastatoare pentru noi. E adevărat că Franța a cerut reintrarea României în război, dar au venit cu tehnică militară și cu strategi, conduși de celebrul general Berthelot. Totodată, s-au făcut schimbări la vârful armatei. Victoria pe frontul de est a fost un efort comun româno-franco-rus, unde probabil cel mai mult ne-a costat pe noi, prin numărul pierderilor de vieți.Că așa sunt războaiele – soldații luptă și unii mor, generalii stau la adăpost,și le cer soldaților să-și dea viața, conducătorii de stat negociază la mese pline de șampanie și caviar (după ce tot ei încep războiul), iar populația moare de foame.
Daca nu ne dam seama ca singurul sprijin e NATO,nu vom sti nimic,UE e un amalgam politic,inconstant!Ce ne trebuie e orice altceva decat pantof rosu la pupitru,pentru orice om cerebral,si restul adunati,vazuti si impotriva Romaniei!Vreau,intrebari exacte,repet,ca ultimul intrebator,CINE A A AJUTAT ROMANIA,VREODATA?Ii numaram pe degete?Vreau sa te intrebi si tu si de aici sa pornim!
Desigur, experiența COIN va fi de mare folos pentru contracararea Rusiei. LOL!