E luni, 6 mai. Pe 26 mai votam la europarlamentare. In aceeasi zi este organizat si un referendum.

Din pacate, asa cum am prevazut in multe emisiuni, nici una din temele principale pentru tema europarlamentarelor nu este prezenta in abordarile publice ale candidatilor. Ati auzit discutandu-se despre migratie? Despre terorism? Despre Schengen? Sau Brexit? Dar despre securitatea energetica europeana? Acestea sunt doar cateva din marile subiecte pentru care cei peste 30 de europarlamentari romani vor merge la Bruxelles si Strasbourg sa dezbata si sa voteze.

Desi sunt cele mai importante alegeri europarlamentare din 1979 pana in prezent prin prisma efectului votului, a configuratiei politice viitoare si a marilor provocari aparute in ultimii ani pe continentul european, la noi dezbaterea se poarta prin mitinguri lesinate sau dezbateri tv in care domina temele de rafuiala interna.

Tema obsesiva a campaniei pentru europarlamentare o reprezinta Liviu. Da, Liviu. Adversarii vorbesc obsesiv despre el in toate mitingurile si aparitiile publice, partizanii il invoca drept un motiv al bunei productii agricole sau a cresterii punctului de pensie. Toate acestea fiind absolut irelevante pentru viitoarele jocuri de putere din interiorul Parlamentului European si ale Comisiei Europene.

Paradoxal, doar Liviu si aliatii sai par sa se incadreze oarecum in subiectele de campanie : prin retorica ultra-populista impotriva “strainilor, companiilor, ce-i de-afara, Bruxelles” stimuleaza planurile de contingenta pentru izolarea fortelor anti-europene in viitorul Parlament European. Prin coalizarea fortelor politice (chiar adverse) care impartasesc un obiectiv comun : eficientizarea suplimentara si intarirea UE, nu slabirea ei din interior. Obiectiv stabilit oficial, acum 6 ani, undeva la Rasarit.

In consecinta, pe 26 mai votam in deplina necunostinta de cauza. Temele reale pentru Parlamentul European lipsesc. N-ar fi insa prima oara cand facem acest exercitiu “in orb”.

Cat despre referendum : Dumnezeu cu mila !

5 COMMENTS

 1. E normal sa vorbeasca despre Dragnea atat timp cat Liviu Dragnea are un discurs tot mai populist si anti european. Cine nu vede pericolul iesirii Romaniei din UE datorita problemelor penale ale unui infractor dovedit si doar pentru acestea, este probabil orb.

  Le luam pe toate pe rand, pas cu pas. Primul pas este inversarea situatiei actuale cu un psd care domina copios Parlamentul nostru si isi bate joc de orice si oricine.

  Intai trebuie sa vada ca suportul popular nu mai e acelasi, apoi in PE vom vedea ce fac partidele pro europene. Eu stiu ce-si propune partidul pe care il voi vota, e un partid pro european si asta e un criteriu pentru care il votez.

 2. “la noi dezbaterea se poarta prin mitinguri lesinate sau dezbateri tv in care domina temele de rafuiala interna”
  Pai dle Tudor, parca lucrati la una dintre cele mai urmarite televiziuni de stiri sau nu?

  De ce nu incepe Antena3 sa nu mai vorbeasca zi de zi drespre stupizile rafuieli interne?

   • 1. scuze pentru greseala.
    2. pana la un punct adevarat, insa sunt totusi (sper!) unii politicieni care vor si altceva, presa ii poate promova mai mult pe acestia. Altfel cum iesim din cercul asta vicios?

Leave a Reply