Unul dintre cele mai mari centre pentru cercetare a virusilor, situat în Siberia, a fost cuprins de flăcări după ce o explozie subită a zguduit din temelii clădirea. Instituţia, cunoscută sub numele de „Vector”, este unul dintre două laboratoare care deţine virusul variolei şi mai multe probe ale virusului Ebola, HIV, dar şi tulpini de anthrax, informează The Guardian.
UPDATE : IMAGINI CU LOCATIA DIN SIBERIA
Koltsovo science town just outside Novosibirsk in central Siberia
Explozia s-a produs în timpul unor lucrări de reparaţie la Centrul de Cercetare pentru Virologie şi Biotehnologie, situat în Koltsovo, în regiunea Novosibirsk din Siberia, a declarat, luni, conducerea centrului, relatează The Guardian. Instituţia a deţinut studii despre arme biologice în timpul erai sovietice, iar acum este unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia.
Un angajat a suferit arsuri de gradul trei, iar geamurile clădirii au fost sparte în urma exploziei. Incendiul care s-a întins pe 30 de metri pătraţi a fost în cele din urmă stins, scrie deschide.md
Autorităţile din Rusia insistă că în încăperea în care a avut loc explozia nu se aflau substanţe cu risc biologic şi că explozia nu a produs pagube structurale. Primarul oraşului Koltsovo a asigurat locuitorii că nu au există niciun risc biologic în zonă. Totuşi, cauza exploziei este încă necunoscută, iar o investigaţie a fost declanşată.
Virusul variolei „supravieţuieşte” în două locuri pe Pământ: în laboratorul Vector şi în alt laborator de maximă securitate, situat în Centrul pentru Controlul Bolilor, din Atlanta, SUA.
În 2004, o cercetătoare de la laboratorul Vector a murit, după ce s-a înţepat accidental cu un ac care era infectat cu virusul Ebola.
Explozia, care a avut loc în apropiere de Novosibirsk, al treilea oraş ca mărime din Rusia cu o populaţie de peste 1,5 milioane de locuitori, reprezintă cea mai recentă catastrofă dintr-un şir mai lung de evenimente care au afectat în ultimele luni o serie de infrastructuri strategice din această ţară.
Mai multe zeci de persoane au fost rănite în trei deflagraţii produse în uzine de explozibili şi depozite de muniţii aflate în centrul şi sudul Rusiei şi în Siberia.
La începutul lunii iulie, 14 ofiţeri din marina rusă au murit în urma unui incendiu izbucnit la bordul unui misterios submarin cu propulsie nucleară, care navighează în Oceanul Arctic. Păstrând parţial secretul asupra tragediei, autorităţile de la Moscova au dat asigurări spunând că reactorul nuclear nu a fost afectat de acel incendiu.
În august, o explozie cu caracter nuclear a făcut cel puţin cinci victime într-o bază de lansare a rachetelor din nordul Rusiei în timpul unor teste ce vizau noi arme. Explozia a produs o mică creştere a radioactivităţii în zonă, potrivit autorităţilor.
Variola este o boală infecţioasă de origine virală, foarte contagioasă şi epidemică, provocată de un virus din familia poxviridae. Boala a făcut până în secolul al XVIII-lea zeci de mii de victime în fiecare an în Europa.
Variola a fost complet eradicată pe 26 octombrie 1971, graţie unei campanii demarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a combinat campanii de vaccinare masivă, încă din 1958, cu o “strategie de supraveghere şi izolare”, implementată începând din 1967.
În secolul al XXI-lea, virusul mai există doar sub forma unor eşantioane, care sunt conservate în laboratoare de cercetare acreditate de OMS.
https://edition.cnn.com/2019/09/17/health/russia-lab-explosion-smallpox-intl-hnk/index.html
Explozia din august 2019 :