Politologul Cristian Pîrvulescu susține, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că o dezbatere între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă nu este necesară, motivând că o astfel de confruntare electorală ”nu este democratică” în condițiile în care climatul actual nu este unul democratic.
„În general, electoratul lui Klaus Iohannis este un electorat fidelizat. Dezbaterea este exact inversul viziunii politice a lui Klaus Iohannis. Nu sunt printre cei care susțin că dezbaterea este democratică. Nu cred că este democratică sau a fost vreodată democratică. Poate deveni democratică doar dacă climatul este democratic.
Nu poți să porți un dialog, ceea ce e altceva decât o dezbatere, decât cu cineva care are același tip de idei, valori cu tine. Altfel, este o discuție a surzilor. În cazul nostru, despre așa ceva vorbim, despre o discuție a surzilor, și ar fi, dincolo de explicațiile președintelui, foarte greu de realizat o dezbatere. Dezbaterea de dragul dezbaterii, așa cum o cer unii acum pe motiv că ar fi democratică, este contraproductivă. De ce nu este democratică? Este un model capitalist, ține de viziunea capitalistă și concurențială a politicii, ori democrația nu este concurențială. Democrația presupune recunoașterea egalității și stabilirea consensului”, afirma presedintele de onoare la Asociatiei Pro Democratia.
[…] Source: https://radu-tudor.roUn politolog socheaza : o dezbatere intre candidati nu e democratica […]
Cine se coboara la nivelul dancilai?
un simplu idiot sau un alt comunist? inca nu m-am hotarit…. desi cele doua variante nu se exclud deloc:
“Dezbaterea de dragul dezbaterii, așa cum o cer unii acum pe motiv că ar fi democratică, este contraproductivă. De ce nu este democratică? Este un model capitalist, ține de viziunea capitalistă și concurențială a politicii, ori democrația nu este concurențială.”
Aha, Domnu Pirvulescu, deci democratia e incompatibila cu capitalismul! Ab contrario, o fi compatibila cu comunismul, nu? …ca abia atunci consensul e cit casa…
Sa dea Dumnezeu sa-ti sfirsesti zilele in Coreea de Nord, cea mai democratica tara din lume!
Si sa mai dea acelasi personaj (opiul popoarelor, se stie…) sa nu mai ai viza in tarile alea nedemocratice, America, Anglia… lasa ca si Cuba e frumoasa, si Rusia, China… si Africa de Sud… ai unde merge – one way, sper
Bla, bla, filosofia dezbaterii electorale..
A fi sa a nu fi democratica ? 🙂
Cat de tampiti ne crede sa achiesam la asa aberatii ?
Un presedinte inca in functie e obligat moral sa coboare de la inaltimea intelighentiei sale, sa discute cu orice cetatean inidferent de scoala si IQ.
Dar la cata viteza de transmitere a impulsurilor corticale are…e frica de Vasilica care sigur va raspunde la intrebari mai repede si domnia sa…
Parca am mai auzit ceva asemanator in istorie..
Ceva…legat de respingerea/ distrugerea( psd) persoanelor care nu au aceeasi opinie cu ei…care sunt de un nivel inferior …ca inteligenta…
A achiesa înseamnă cu totul altceva
Ia uita te bre in dex: are si sensul de a consimti…Ce a zis cititorul din fruntea tarii : cititi carti (ca altfel ajungeti ca mine 🙂 )
Doamna, habar n-am ca erati Veorica deghizata! Ce nu intelegeti, e ca toata lumea cauta sa va fereasca de nesansa de a va expune prostia multilateral dezvoltata, dar o tineti gaia-matu’ cu dezbaterea. Doamna, imi explicati ce dezbatere poate exista intre un profesor de fizica si o molusca provocata intelectual? Lasand la o parte ca insirati neostoit minciuni si ineptii, atunci cand reusiti sa agraiti cat de cat in romaneste. 🙂 PS Sunt deja persoane care se plang de reactii alergice numai cand va aud vocea plangacios-mahalageasca. 🙂
Atitudine tipic penelisto-pedelista: cand nu mai au argumente…jignesc simtindu se superiori ca …rasa !
Lasati-o balta dom^ profesor ! Miroase de la o posta, si nu de acum, orientarea dvs.politica. Fiind politolog, incercati mai mult decat pueril, aburirea. Pentru fraieri tine.
Pârvule scu teşte-ne de aburelile plătite, din categoria ‘pixelul albastru’ şi muie la statuie.
Pirvulescu e cumva in staff-ul de campanie al lui Iohannis de abereaza in halul asta? Mi-e mila de studentii care il au ca profesor, daca asta e standardul.
Inseamna ca dezbaterile parlamentare sunt nedemocratice deoarece sunt realizate intre partide cu idei si valori diferite?
Partizanatul ii conduce la ineptii chiar si pe indivizi care pareau candva rezonabili.
Daca ai aceleasi idei si valori, nu e dezbatere, ci un monolog plictisitor in care toti se aproba si aplauda 🙂
Un inceput de autocratie.
Ce idei? Alea debitate pe un ton artagoso-plangacios-mahalgist de Vida din Videle? Ce scoate molusca provocata intelectual pe gura sunt idei, ori copiute scrise din panseurile Olgutei?
D aia nu progresam ca natie.Oameni ca dvs, in loc sa aduca argumente solide, sar, jignind , la jugulara celuilalt.Inaltimea “inteligheției ” domniilor voastre ne impresioneaza! 🙂
Meditand la ceea ce se intampla in tara mi-am dat seama de un lucru. In societatea actuala se foloseste cuvantul DEZBATERE pentru a lupta si a apara un crez, o idee, un proiect cu un dusman sau rival al acestor idei. DEZBATEREA se face prin vorbe si argumente logice avandu-l ca rival “dusmanul” respectivelor idei.
In trecut nu exista cuvantul dezbatere si era inlocuit de cuvantul DUEL si se folosea o manusa pentru al provoca pe rival la o lupta cu arme sau corp la corp pentru a demostra cine are dreptate.
Atat DEZBATEREA cat si DUELUL sunt folosite pentru a demostra cine are dreptate.
Actualul presedinte nu poate oferi argumente logice doar argumente extremiste. Cu siguranta ca la dezbatere actualul presedinte va folosi tehnica audio pentru a i se sufla raspunsurile. Un ziarist destept ar putea lua un sistem de bruiaj pentru al activa in anumite momente ale dezbaterii.
Pune-ti in YOUTUBE fraza: conferencia matutina AMLO… si veti intelege ce e o dezbatere, zi de zi.
Candidatii actuali ar putea inca de pe acum incepe cu astfel de conferinte pentru a demostra romanilor ca in momentul in care vor fi in functie vor continua dialogul. Veti vedea in conferinta ca exista MULTI jurnalisti incomozi insa presedintele Mexic-ului stie sa le faca fata.
Putem sa vedem cum reactioneaza candidatii la intrebari incomode?
https://youtu.be/nFFPbXWcoX8
Cristian Pîrvulescu, ce înțeleg eu, spune ceva ce am văzut scris pe altundeva.
L-am salvat textul, nu e al meu, dar chiar imediat mi s-a părut asemănător:
————-
”În principiu, orice dezbatere despre orice (bani, economie, infrastructură, imobile, prețuri & chirii scoase din pix, eficientizare, lupta împotriva drogurilor, proxenetismului, corupției, familismului, etc.) nu-și au rostul. Deloc. Deloc, deloc.
De ce nu-și au rost? Pentru că le-am purtat de triliarde de ori. Sunt discuții expirate; nu „expirate” în sensul că le-am rezolvat sau soluționat definitiv și, gata, avem alte probleme tangențiale, nu — expirate în sensul că ne repetăm de fiecare dată, fără să se facă nimic radical.
Noi, acum, ne aflăm când demagogia își apropie limita în care, pe față, nu mai e nimic de spus fiindcă degeaba se tot spune într-una.
Insist, comparați problemele din perioada alegerilor din 1996 și 2000 (luat la întâmplare; puteți s-o faceți și cu cele din 2014/2016) și spuneți-mi, concret, cu ce diferențe de măsură sunt față de acum?
Ce mai e de spus comparativ cu ce s-a spus timp de 30 de ani?
Dar românii nu vor să fie radicali, nimeni din țară nu vrea (să riște cu) radicalisme pentru fiecare scuză posibilă: „Nu se poate”, „Haide mă, nu poți fi serios”, „Păi da, dar nu se vrea”, „N-ai cu cine…”, „Zi mă atunci, ce soluții ai de te crezi deștept” și așa mai departe.
Toate afirmate din postura lehamitei sau intimidării.
Nu-și are rostul. Nici Iohannis, nici Dăncilă nu merită să poarte discursuri. Ce să se mai discute, comparativ cu ceea ce știm deja că nu merge, nu avem, nu funcționează?
Ce dracu’ e asta, alegeri în varianta studiilor de fezabilitate?
Cine se ofuschează că nu se țin discursuri înseamnă că tot la nivel de batistă pe țambal vom rămâne, chiar dacă se țin acele discuții.
S-a discutat tot, acțiune pe când?”
Pirvulescu isi generaliza ineptiile, nu se referea doar la dezbaterea KJ-VD. Daca exista consens, la ce mai foloseste dezbaterea?
De exemplu, m-ar(ne-ar) interesa:
– pro sau contra politica UE pentru imigranti?
– pro sau contra bugetul Apararii de 2%?
– pro sau contra relatiilor comerciale cu China?
Si altele, inclusiv o dare de seama, desi in cazul celor doi am vazut deja in ce consta “actiunea” lor…
Nu in ultimul rand, as incerca sa detectez la unul dintre cei doi candidati superconstipati macar o farama de simt al umorului.