Evaluare Raiffeisen Bank in legatura cu evolutia raportului leu-euro-dolar

Rata de schimb EUR/RON a înregistrat o evoluţie mixtă de la începutul lunii până în prezent, marcată de o volatilitate mai ridicată comparativ cu perioadele anterioare. Astfel, debutul lunii a fost marcat de o apreciere de 0,5% a leului în raport cu euro materializată pe parcursul a câteva zile (până în data de 7 februarie). Această întărire a leului ar fi putut fi determinată de intrări de capitaluri străine sub forma achiziţilor de titluri de stat denominate în lei de către nerezidenţi (dată fiind cererea de cumpărare foarte ridicată înregistrată la licitaţiile din piaţa primară). Tendinţa de
apreciere s-a inversat însă rapid şi leul a pierdut aproximativ 1% în raport cu euro din data de 7 februarie până în prezent. Comparativ cu începutul lunii, leul este cu aproximativ 0,6% mai slab în raport cu euro, ceea ce poate fi considerată drept o depreciere modestă.

După cum precizam în rapoartele noastre anterioare, dezechilibrele macroeconomice ridicate au capacitatea de a determina o depreciere a monedei naţionale. Deficitul bugetului public s-a plasat la 4,6% din PIB în anul 2019 (estimări preliminare conform metodologiei naţionale) şi perspectivele sunt ca acesta să se menţină la un nivel ridicat în perioada următoare (sau chiar să crească şi mai mult dacă pensiile se vor majora cu 40% la 1 septembrie, cum prevede legea în vigoare). În această lună, Comisia Europeană a anunţat că sunt îndeplinite condiţiile ca împotriva României să
fie iniţiată Procedura de Deficit Excesiv. Deficitul contului curent s-a plasat la 4,7% din PIB în anul 2019. La nivelul regiunii, România înregistrează cele mai ridicate niveluri pentru deficitul de cont curent şi deficitul bugetului public, având nevoie de intrări de capitaluri străine pentru a finanţa aceste deficite.

Un factor important care limitează presiunile de depreciere a monedei naţionale este reprezentat de nivelul ridicat al ratelor dobânzii şi al randamentelor la maturitate ale titlurilor de stat denominate în lei. Desfăşurarea alegerilor anticipate ar fi de asemenea un factor pozitiv pentru evoluţia leului, limitând perioada de timp în care persistă incertitudinea politică şi crescând şansele pentru iniţierea mai rapidă a procesului de consolidare fiscală, evalueaza specialistii Raiffeisen Bank.

 

1 COMMENT

Leave a Reply