In ultimul an, administratia de la Budapesta a pus la cale un plan revizionist de contestare publica a integritatii teritoriale a Romaniei. Acest demers, extrem de grav, intra in conflict profund cu profilul de tara membru UE si NATO a Ungariei, tara care ar trebui sa fie prietena si aliata tarii noastre, nu un adversar. Am postat pe aici de-a lungul timpului zeci de articole ce descriu un derapaj constant al regimului Orban si alunecarea Ungariei catre autoritarism, iliberalism, o democratie deteriorata si un comportament specific Estului, nu Vestului. Dar se pare ca tocmai Estul e cel care conteaza in ecuatia analizei mele, pe care o voi publica in mai multe episoade.
De ce ataca Ungaria atat de josnic Romania?
In primul rand, tensiunile dintre Ungaria si Romania se petrec, asa cum ati mai citit aici, intr—un context marcat de o preocupare constanta a autoritatilor ungare pentru promovarea dezinformarilor in privinta Tratatul de la Trianon. Nici mai mult nici mai putin, regimul Orban reinterpreteaza istoria, in mod eronat, incomplet si intentionat. „Proiect Trianon” a fost lansat de guvernul maghiar in 2017, fiind desfașurat sub auspiciile Academiei Ungare de Științe. In acelasi timp, a fost lansat site-ul www.trianon100.hu.
Accentuarea sentimentului naționalist facuta de regimul Orban completeaza obiectivele „Proiectului Trianon”, care prezinta tratatul din 1920 ca pe „tragedie”, o nedreptate facuta poporului maghiar.
Propaganda separatista și revizionista a autoritatilor ungare reprezintă si o puternica miza de politica interna, de a capitaliza electoral, prin promovarea scenariului conform caruia politica guvernului Orban urmareste “restabilirea dreptatii fata de poporul maghiar”.
In condițiile in care autoritatile europene (inclusiv cele romane) considera inacceptabile si nefundamentate incercările de rescriere a istoriei și de promovare a pozițiilor revizioniste, premierul ungar Viktor Orban a solicitat ferm in trecut autonomie pentru maghiarii din Transcarpatia. Aceasta tema devine cu atat mai importanta pentru Ungaria in 2020, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.
Practic, Orban isi tranzactioneaza interesele de politica interna, punand la bataie obiective revizioniste cu drepturi colective pe criterii etnice, realitate de neacceptat in Europa civilizata dupa ce de-al doilea Razboi Mondial.
Voi reveni asupra subiectului, atat de grav in contextul efectelor devastatoare ale pandemiei #coronavirus si al unei solidaritati necesare in plan european. Estul joaca un rol important in degradarea atat de vizibila a politicilor administratiei de la Budapesta.