Sunday, January 5, 2025
-2.9 C
Bucharest

Parlamentul retrage o lege la presiunea ambasadelor

zgonea

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat, marţi, la conferinţa “Mediafax Talks about Lobby”, că în decembrie 2013, la finalul sesiunii parlamentare, a primit telefoane de la ambasade, asociaţii şi grupuri de interese, încât a decis să retragă actul normativ de la votul final.
“Când Bogdan (Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice a Camerei – n.r.) m-a întrebat de ce vreau să promovez Legea lobby-ului şi în ce formă, i-am zis în orice formă, important este să dăm acest semnal”, a relatat Zgonea.
“Şi de la opt dimineaţă până la ora zece (orele de dinaintea şedinţei de plen din 10 decembrie în care urma să se supună votului Camerei Legea lobby-ului – n.r.) am primit atâtea telefoane – nu vreau să spun de la câte ambasade şi de la câte asociaţii şi grupuri de interese – încât am retras-o de pe ordinea de zi tocmai pentru că noi ne-am atins scopul”, a spus Zgonea.
El a arătat că scopul său a fost de a atrage atenţia că România are nevoie de o lege care să reglementeze domeniul lobby-ului şi că parlamentarii nu pot face acest lucru singuri, fără asociaţiile interesate.
“Scopul nostru a fost acela de a atrega atenţia că România are nevoie azi de mai multă transparenţă în zona procesului legislativ şi că o lege a lobby-ului, un registru de interese sunt importante, dar nu putem să luăm această decizie singuri”, a spus Zgonea.
Întrebat de ce a fost sunat de reprezentanţii ambasadelor, Zgonea a precizat: “Pentru că legea, bineînţeles, în forma în care este promovată, ea ameţeşte lucrurile”.
El a spus că Legea lobby-ului nu ar fi avut efecte, chiar dacă ar fi fost votată în acea formă, întrucât procedura normativă nu era încheiată.
“Dar chiar dacă era votată, procedura normativă nu este încheiată. Deci ea nu are efect pentru că Înalta Curte, CSM poate să o conteste la CC, preşedintele poate să o întoarcă. Întotdeauna, când vrei să atragi atenţia asupra ta şi vrei să faci o dezbatere într-o anumită zonă, foloseşti aceste mecanisme. Dumneavoastră eraţi obişnuiţi cu conferinţele de presă ale preşedintelui Traian Băsescu. Eu folosesc alte mecanisme, tot democratice, fără să afectez societatea românească”, a spus Zgonea.
Solicitat să comenteze temerea că o astfel de lege ar îngloba cazurile de trafic de influenţă în rândul politicenilor, Zgonea a răspuns: “Nu, eu cred că un politician nu poate să fie lobby-ist, asta să fie foarte clar”.

Hot this week

Dezastru de imagine : liderii PSD recunosc că au votat un politician anti UE și anti NATO la prezidențiale

Dezastru de imagine pentru pesediști : recunosc că au...

În topul NATO : România, 2,29% din PIB cheltuiţi pentru apărare în 2024

Potrivit unor surse militare autorizate, Ministerul Apărării Naţionale a...

Newsweek : Putin l-a otrăvit pe Bashar al-Assad

Un cont de Telegram din Rusia a susținut că...

Câte pensii de serviciu sunt în România şi care e valoarea lor

11.688 de pensii de serviciu în România la 1...

Topics

În topul NATO : România, 2,29% din PIB cheltuiţi pentru apărare în 2024

Potrivit unor surse militare autorizate, Ministerul Apărării Naţionale a...

Newsweek : Putin l-a otrăvit pe Bashar al-Assad

Un cont de Telegram din Rusia a susținut că...

Câte pensii de serviciu sunt în România şi care e valoarea lor

11.688 de pensii de serviciu în România la 1...

Ce a pățit un bărbat în vârstă în urma unei căderi

Ce a pățit un bărbat în vârstă în urma...

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img