‘Rusia este parte a conflictului şi nu mediator’ în estul Ucrainei, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care s-a deplasat marţi în zona controlată de Kiev în Donbas, în cadrul vizitei sale în Ucraina, oficialul european invitând totodată Moscova să garanteze Misiunii speciale de observatori a OSCE acces deplin în zonele ce nu sunt controlate de guvernul de la Kiev, şi să revină la Centrul comun pentru controlul şi coordonarea încetării focului în Donbas, relatează EFE şi Interfax-Ukraina.
‘Suntem pe continentul european în anul 2021 şi continuă un război. Aceasta este o realitate ruşinoasă’, a subliniat preşedintele Consiliului European într- o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la punctul de control din Sciastie al armatei ucrainene în regiunea Lugansk, estul ţării.
‘Oamenii continuă să moară în acest conflict şi trăiesc în circumstanţe extrem de dificile. Vreau să subliniez încă o dată că această situaţie este inacceptabilă”, a insistat Michel, pledând pentru implementarea deplină a acordurilor de pace de la Minsk destinate să aducă pacea în estul Ucrainei, pentru o încetare completă a focului şi deschiderii mai multor puncte de trecere cu scopul de a ameliora viaţa cetăţenilor de ambele părţi ale liniei de demarcaţie ce separă cele două tabere.
‘Transpunerea integrală în practică a acordurilor de la Minsk este calea spre pace. Salut paşii importanţi făcuţi de Ucraina’ în acest sens, a declarat Charles Michel.
După o scurtă vizită în oraşul Sciastie din Lugansk, aflat sub controlul Kievului, Michel s-a pronunţat pentru o ‘încetare completă a focului, pentru deschiderea mai multor puncte de trecere şi mai multe zone deminate pentru a îmbunătăţi viaţa de ambele părţi ale liniei de demarcaţie’.
Din 2014, rebelii proruşi luptă în Donbas cu forţele Kievului într-un conflict armat care a costat deja viaţa a peste 13.000 de persoane, potrivit cifrelor ONU.
Preşedintele Consiliului European, care a reiterat ‘sprijinul de neclintit’ pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a mai spus că Uniunea Europeană sprijină ‘cu toate instrumentele disponibile eforturile formatului Normandia şi ale Grupului de contact trilateral pentru a aduce pacea cetăţenilor din Donbas’.
Cvartetul Normandia este format din Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania, iar Grupului de contact reuneşte Ucraina, Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
‘Din păcate, Rusia nu răspunde cu reciprocitate măsurilor pozitive luate de Ucraina pentru implementarea acordurilor de la Minsk’, a afirmat Michel, care a asigurat că acesta este un motiv pentru care UE îşi va menţine sancţiunile împotriva Rusiei.
O încetare a focului este în vigoare în Donbas din 2015, dar armistiţiul a fost încălcat continuu şi au fost luate măsuri pentru consolidarea acestuia în iulie 2020. Cu toate acestea, OSCE continuă să înregistreze încălcări cvasicotidiene atât în Lugansk, cât şi în Doneţk.
‘Pandemia de COVID-19 nu poate fi un pretext pentru separarea în continuare a acestor regiuni ale Ucrainei’, a spus Michel, care s-a întâlnit cu reprezentanţi ai misiunii OSCE, Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi cu membri ai grupului de deminare din zonă.
Michel a menţionat că anul acesta UE va începe un nou program de sprijinire a dezvoltării economice şi serviciilor publice în această regiune din estul Ucrainei, scrie Agerpres.