Cu 3 luni inaintea alegerilor europarlamentare si cu 9 luni inaintea celor prezidentiale, sondajele arata urmatoarea situatie :
Alianța formată din PSD și UNPR ar obține 37,1% dintre voturile exprimate la alegerile europarlamentare, conform sondajului amintit, PNL — 20,1%, PDL — 17,5%, UDMR — 4,7% și PP-DD — 4,6% din intențiile de vot.
Întrebați dacă în viziunea lor USL ar trebui să candideze pe liste comune la alegerile europene sau separat, 42,5% dintre români cred că PSD și PNL ar trebui să candideze separat, în timp ce 28,7% dintre români preferă varianta listei comune. 28,8% dintre respondenți nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Potrivit sondajului Inscop Research remis joi AGERPRES, cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă europarlamentarii sunt: cunoașterea unor limbi străine (93,7% consideră acest lucru important și foarte important), să aibă studii potrivite (92,4%) și să aibă experiență politică (86,5% cred că acest lucru este important și foarte important).
Pentru 67,1% dintre respondenți este important și foarte important ca viitorii europarlamentari să fie cunoscuți în Europa, în timp ce 44,4% consideră că este important și foarte important ca europarlamentarii să fie noi în politică.
La alegerile pentru Parlamentul României, 56,3% dintre cei care au răspuns sondajului au spus că ar vota cu USL, 17,7% cu PDL, 5,1% cu PP-DD. Sub pragul parlamentar de 5% s-ar clasa UDMR, cu 4,7% din voturi, Forța Civică — 4,5%, PMP cu 4,4%, PRM cu 4% și PNȚCD cu 2,2%. 21,7% din totalul populației chestionate declară că nu s-a hotărât dacă va merge la vot, în timp ce 9,3% declară că nu ar merge la vot.
In legatura cu prezidentialele, CSCI a realizat cea mai interesanta statistica sociologica :