În pofida promisiunii de a-şi retrage trupele, Rusia menţine în continuare circa 80.000 de militari şi un număr semnificativ de echipamente şi tehnică militară în apropierea frontierei cu Ucraina, a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, în cadrul unei reuniuni a Comitetului Militar al NATO în format cu Ucraina, desfăşurată marţi la Bruxelles, potrivit agenţiilor de presă Ukrinform şi Ukrainska Pravda.
Potrivit lui Homceak, exerciţiile strategice comune ale forţelor armate din Rusia şi Belarus „Zapad-2021”, programate pentru luna septembrie, reprezintă o ameninţare potenţială pentru ţara sa.
Mareşalul aerului, britanicul Sir Stuart Peach, preşedintele în exerciţiu al Comitetului Militar NATO, a subliniat că Rusia îşi continuă modelul de acţiuni agresive de destabilizare, între care încălcarea constantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi consolidarea prezenţei sale militare la frontiera ucraineană.
Înalta oficialitate militară britanică a confirmat că zeci de mii de militari ruşi au rămas cu tot cu arme şi echipamente în apropierea frontierei ucrainene.
În acest context, comandantul şef al armatei ucrainene a pledat pentru o abordare sistemică şi consolidată pentru neutralizarea provocărilor şi ameninţărilor ruseşti pe fondul situaţiei create „pe direcţia ucraineană, unde Ucraina se află de opt ani pe linia întâi cu ambiţiile imperiale ale Rusiei”, potrivit Ukrinform.
În lunile martie-aprilie, Rusia a mobilizat trupe şi echipamente în apropierea frontierei cu Ucraina şi în Crimeea anexată, ceea ce a suscitat îngrijorarea Kievului şi a Occidentului privind o relansare a acţiunilor ofensive ruseşti împotriva Ucrainei.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, a declarat, marți seara la TVR 1, că Alianța Nord-Atlantică și-a adaptat strategiile defensive și se pregătește pentru un concept modern de apărare strategică pentru respingerea noilor amenințări ale războiului hibrid, scrie DC News.
“Misiunea NATO, o alianță politico-militară defensivă, este de a asigura descurajare și apărare pentru întreg teritoriul aliat. Pentru 30 de națiuni aliate, pentru un miliard de cetățeni care trăiesc în țările NATO. Vreau să transmis un mesaj de asigurare și de susținere fără echivoc a tot ceea ce înseamnă interesele și securitatea comună a întregii Alianțe. Inclusiv a aliaților din Marea Neagră – avem trei state aliate la Marea Neagră, România, Bulgaria și Turcia, avem doi parteneri foarte importanți și apropiați de NATO, Ucraina și Georgia, și, într-adevăr, această mobilizare masivă de echipamente și trupe ale Federației Ruse în interiorul și în jurul Ucrainei au provocat îngrijorare la noi, dar și o reacție extrem de solidară, politic vorbind”, a declarat Mircea Geoană.
Secretarul General Adjunct spune că Alianța își pregătește și rodează tot ce înseamnă mecanismele de apărare și descurajare. În acest sens, Mircea Geoană vorbește despre unul dintre cele mai importante exerciții militare ale NATO, care se va desfășura pe teritoriul a trei națiuni aliate – Portugalia, Germania și în România și la care participă peste 9 mii de militari din peste 20 de țări aliate și partenere, “un adevărat test al interoperabilității, al capacității de a transporta trupe din Statele Unite și din Canada către Europa”.
“Este un exercițiu care demonstrează vigilența, agilitatea și robustețea a ceea ce facem”, apreciază Mircea Geoană.
Relația dintre NATO și Uniunea Europeană
Oficialul NATO vorbește și despre relația dintre NATO și Uniunea Europeană, despre care spune că sunt “două fațete ale aceleiași monede – comunitate democratică, valori comune” și subliniază că “nu există o apărare credibilă a întregului continent în absența relației transatlantice”.
Geoană a mai declarat că 90 la sută dintre cetățenii UE trăiesc în țări care sunt și aliate, 80 la sută din cheltuielile militare din cadrul NATO sunt făcute de țări care nu sunt țări membre UE (SUA, Canada, Marea Britanie, Turcia, Norvegia etc). Din punct de vedere economic, țările care fac parte din NATO și nu sunt membre ale Uniunii Europene reprezintă 60 la sută din PIB-ul la nivel agregat al Alianței.
Secretarul General Adjunct al Alianței Nord-Atlantice a vorbit și despre summit-ul care va avea loc pe 14 iunie la sediul NATO și despre care spune că are o agenda foarte ambițioasă: ” Secretarul general a propus un pachet de măsuri, numit generic NATO 2030. Anticipăm un summit de impact și foarte robust, cu decizii importante.”
[…] Mareşalul aerului, britanicul Sir Stuart Peach, preşedintele în exerciţiu al Comitetului Militar NATO, a subliniat că Rusia îşi continuă modelul de acţiuni agresive de destabilizare, între care încălcarea constantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi consolidarea prezenţei sale militare la frontiera ucraineană, scrie radu-tudor.ro. […]