O ploaie de foc s-a dezlănțuit asupra unui inamic parașutat în zona Mării Negre, care a încercat fără succes să spargă barajul trupelor de apărare antiaeriană, constituit special pentru a apăra forțele unei brigăzi de infanterie. A fost scenariul unui exercițiu plin de provocări, la care au participat, în Poligonul Capu Midia, peste 100 de militari ai Batalionului 635 Apărare Antiaeriană Precista din Bacău.

Două batalioane, două scenarii diferite, mai mulți inamici fictivi, un singur rezultat: ținte aeriene nimicite! Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia a fost locul în care, în total, peste 200 de militari și-au arătat îndemânarea și priceperea în a combate forțele ostile care au încercat să îi atace prin surprindere, scrie saptamanalul MApN, Observatorul militar.

Am plecat de la un scenariu fictiv, în care suntem atacați prin surprindere din direcția mării, iar ceea ce am urmărit a fost să avem un timp de reacție cât mai mic în ocuparea dispozitivului de luptă și în luarea deciziei  de combatere a țintelor, a spus comandantul Batalionului 635 Apărare Antiaeriană Precista, locotenent-colonel Ioan Pricob.

Și, ca un element de noutate, la instruirea din poligonul de la malul mării au participat și câțiva rezerviști voluntari, care au făcut parte din echipaje și au văzut pe propria piele cum este să simți adrenalina tragerilor reale de luptă.

Tot pe câmpul de instrucție din poligonul complex de trageri Capu Midia, dar cu altă tehnică, tunurile de calibru 2×35 mm (Oerlikon), au executat trageri și militarii din Brașov.

Și ei au avut parte de aceleași provocări: vremea furioasă și inamicul fictiv creionat în cadrul unui scenariu tactic, mai precis o operație cu caracter ofensiv.

Practic, detașamentul cu care ne-am deplasat la Capu Midia a avut misiunea de a apăra antiaerian un batalion de vânători de munte pe timpul în care acesta a executat un contraatac pentru a nimici capul de pod al inamicului și a reface apărarea pe litoral, a declarat locotenent-colonelul Marius Muscalu, aflat la comanda Batalionului 228 Apărare Antiaeriană Piatra Craiului din Brașov.

Pentru ca misiunea să fie una complexă, pe lângă bombele luminoase lansate de specialiștii poligonului, au fost folosite și elicoptere aparținând Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, într-un antrenament cu ținte aeriene marcate, în cadrul căruia artileriștii antiaerieni din Brașov au exersat toate procedurile de descoperire, însoțire și combatere a țintelor aeriene.

 

Leave a Reply