Pe fondul apropierii amenintarii Rusiei invadatoare de frontiera NATO, Alianta face un anunt de ultima ora despre Romania si Polonia :
Agenția de Sprijin și Achizitii a NATO (NSPA) a decis sa sprijine managementul ciclului de viață al Sistemului de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), în cadrul Parteneriatului de sprijin pentru artilerie și rachete (ARMS). NSPA va sprijini România și Polonia să își consolideze autoapărarea și să susțină obiectivele generale de apărare ale NATO.
Prin programul său Air & Land Combat System, NSPA va construi o structură de sprijin logistic pentru membrii fondatori ai parteneriatului, România și Polonia, bazându-se pe organizarea solidă și experiența deja existentă pentru Sistemul de lansare multiplă de rachete (MLRS) și exploatând aspecte comune cu sistemele MLRS M270A1/ și A2.
România este prima națiune europeană care achiziționează lansatoare HIMARS. Țara a gestionat achiziția prin Foreign Military Sales (FMS), pentru a primi cincizeci și patru de lansatoare și diverse sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată și sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS) pentru a echipa trei batalioane și a oferi capacitatea de sprijin indirect de foc. Primele livrări au început în 2021.
Polonia a achiziționat, de asemenea, prin FMS 20 HIMARS și diferite sisteme GMLRS și ATACM, printre alte echipamente conexe. Primele livrări sunt planificate pentru 2023. HIMARS va extinde capacitatea Poloniei de a-și consolida apărarea patriei și de a descuraja amenințările regionale.
În coordonare cu ambele națiuni, NSPA va dezvolta un plan de sprijin pe termen lung bazat pe nevoile acestora și va stabili FMS necesare și contracte comerciale exploatând punctele comune, nu numai între România și Polonia, ci și cu alte națiuni ARMS precum Finlanda, Statele Unite sau Marea Britanie.
M142 HIMARS, fabricat de Lockheed Martin, este o unitate de foc mobilă unică, ce oferă lovituri de precizie cu rază lungă de acțiune. Pe lângă familia de muniții MLRS, HIMARS poate transporta un singur pachet de șase rachete MLRS sol-sol sau un sistem de rachete tactice ale armatei (ATACMS) pe camionul M1140 FMTV, de 5 tone. Raza de tragere HIMARS se întinde de la +70 km (GMLRS) până la 300 km (ATACMS).
Nu vreau sa sperii pe nimeni! Spun ce observ zilnic chiar fara sa vreau. Exact metoda soarecilor care se ascund semnaland imediat un cutremur. Observ pasarile zburatoare: gugustiuci, ciori si pasarele ca isi cauta si fac loc sa se ascunda unde pot sa-si faca loc si cuib. Putem gandi ca isi fac cuib si se ascund pentru oua dar e prea mare viteza. Ma gandesc ca sunt fugarite din calea razboiului. Dar nu sunt motive plauzibile. Se simte frica lor in zboruri scurte, daca ai rufe afara la uscat, se ascund sub rufe sa nu fie descoperite, daca te vad, se uita la tine bland dar nu zboara. Ceva ne arata aceste pasari zburatoare, noi trebuie sa descifram secretele lor. Sper, sper sa nu fie agatata sau bagata Romania in razboi cum au facut prin 1944-1945, armata in linia 1, tara neaparata si toti distrugand, ucigand, violand, furand si dand foc peste tot. Cum sa fie aparata tara daca au ramas acasa sexul feminin si copii minori?
[…] M142 HIMARS, fabricat de Lockheed Martin, este o unitate de foc mobilă unică, ce oferă lovituri de precizie cu rază lungă de acțiune. Pe lângă familia de muniții MLRS, HIMARS poate transporta un singur pachet de șase rachete MLRS sol-sol sau un sistem de rachete tactice ale armatei (ATACMS) pe camionul M1140 FMTV, de 5 tone. Raza de tragere HIMARS se întinde de la +70 km (GMLRS) până la 300 km (ATACMS)”, scrie Radu Tudor pe blogul personal. […]