Atacul asupra sediului Serviciului de Securitate de la Tiraspol (MGB) ar fi fost pregătit cu 3 zile în urmă. Liderii de la Tiraspol nu s-au arătat surprinși de incident și s-ar fi ocupat și de pregătirea unui buncăr sigur. Declarații în acest sens au fost transmise de Departamentul General de Informații al Ministerului Apărării al Ucrainei, scrie deschide.md

„Acest eveniment nu a surprins conducerea PMR (n.red. – regiunii transnitrene). Pe 22 aprilie, Vadym Shmalenko, secretarul Comisiei de Stat pentru Situații de Urgență a Regiunii Transnistrene, a scris o scrisoare președintele raionului Camenca Vladimir Bîcikov. Era vorba de pregătirea urgentă (până la ora 16.00 în aceeași zi) a informațiilor privind disponibilitatea și amplasarea „punctului protejat de apărare civilă al orașului”, indicând: Denumirea obiectului; Adrese de cazare; Tipul structurii de protecție

În lipsa unui astfel de articol, s-a pus problema creării lui urgente. Adică, cu trei zile înainte de incident, liderii „PMR” se pregăteau deja pentru acesta și s-au ocupat de instalarea unui buncăr sigur și confortabil”, transmite Departamentul General de Informații al Ministerului Apărării al Ucrainei.

Totodată, Departamentul ucrainean subliniază că aceasta este o provocare din partea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru a insufla panică și spirit împotriva Ucrainei.

„Este evident că acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB pentru a insufla panică și spirit anti-ucrainean. Potrivit autorilor, ei ar trebui să justifice războiul de pe teritoriul Ucrainei sau să implice regiunea transnistreană în ostilități. Fie ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, fie ca teritoriu din care trupele ruse pot efectua atacuri asupra teritoriului ucrainean”, susține Departamentul.

Totodată, Departamentul General de Informații al Ministerului Apărării al Ucrainei susține că, potrivit informațiilor disponibile, FSB va continua o serie de atacuri teroriste provocatoare pe teritoriul regiunii transnistrene.

Amintim că, sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol (MGB) a fost atacat cu lansatoare de grenade. Un obuz a fost găsit în apropierea clădirii. Ferestrele și ușile sediului MGB au fost sparte, la fel și ferestrele unor clădiri din apropiere, scrie deschide.md

Biroul Politici de Reintegrare susține că obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale din Republica Moldova.

 

1 COMMENT

Leave a Reply