Thursday, January 2, 2025
10.7 C
Bucharest

Un proxy al Moscovei, seful diplomatiei maghiare atacă Europa de pe tărâm rusesc

Ungaria îşi poate garanta securitatea energetică doar cu ajutorul tehnologiei nucleare, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, la un forum despre energia nucleară desfăşurat în oraşul rus Soci, relatează agenţiile EFE şi MTI.

”Caracterul imprevizibil al pieţei energetice internaţionale face să fie important un mare grad de autosuficienţă, ceea ce în cazul Ungariei poate fi garantat doar cu energia nucleară”, a spus Szijjarto la forumul Atomexpo.

Întrucât Ungaria dispune de puţine resurse energetice, soluţia în cazul ei poate fi doar extinderea capacităţii nucleare, a subliniat ministrul ungar, făcând referire la extinderea centralei de la Paks. Astfel, a continuat el, în anul 2030 Ungaria va produce energie nucleară şi solară care îi va acoperi circa 90% din necesarul de energie.

În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, pentru acest proiect Rusia acordând Ungariei un împrumut de 10 miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, construcţia urma să înceapă în 2018, pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025 şi cea de-a doua până în 2030, dar proiectul se află în întârziere.

Potrivit ministrului ungar, una dintre cauzele acestei întârzieri este provocată de faptul că agenţia germană însărcinată cu autorizarea exporturilor nu şi-a dat încă acordul pentru exportul tehnologiei de control pentru cele două noi unităţi ale centralei de la Paks.

”Unele ţări şi autorităţi” în Europa chiar ”depăşesc Bruxellesul” în punerea de obstacole în calea obiectivelor Ungariei, a acuzat Peter Szijjarto. El a insistat că mixul energetic al statelor UE este ”o competenţă exclusiv naţională” şi ”nicio sancţiune europeană (împotriva Rusiei) nu trebuie să limiteze aprovizionarea cu energie a Ungariei”.

Din acest motiv, a continuat ministrul ungar, ţara sa refuză plafonarea preţului gazului natural şi ca sancţiunile impuse Rusiei de către UE în urma invaziei în Ucraina să includă un embargo asupra petrolului rusesc. De asemenea, a mai spus el, în UE există un dezacord asupra definiţiei diversificării surselor de energie, care, în opinia guvernului de la Budapesta, ar trebui să însemne disponibilitatea a cât mai multe surse de energie, nu excluderea unor anumite surse, scrie Agerpres.

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img