Un avion de supraveghere RC-135W Rivet Joint al Royal Air Force, flancat de doua avioane de lupta Eurofighter Typhoon ale Aeronautica Militare au patrulat in zona apele teritoriale ale riveranelor NATO si in zona apelor internationale din bazinul Marii Negre.

Dupa incidentul extrem de grav, in care avioane de lupta Su-27 ale Rusiei au lovit si doborat intentionat o aeronava americana fara pilot, ce executa o misiune NATO de recunoastere in zona apelor internationale din Marea Neagra, zborurile aliate au continuat zilnic, insa la o distanta de precautie.

Faptul ca avioanele NATO de supraveghere sunt acum insotite in zbor de avioane de lupta este o recunoastere implicita a pericolului misiunile agresive si provocatoare rusesti asupra aeronavelor aliate. Consecintele pot fi imprevizibile si grave, de aceea angajamentul aerian trebuie facut cu acelasi gen de aeronava in cazul in care rusii trimit avioane Suhoi sau MiG sa sicaneze sau sa ameninte direct avionul de cercetare si monitorizare.

The RAF's 2nd Airseeker on the ground during Exercise Red Flag in 2017.

Si dronele NATO au zburat de la baza Sigonella, cu acelasi traseu mai precaut in bazinul Marii Negre.

In ciuda agresivitatii militare ruse si a stabilirii cu de la sine putere din partea Rusiei a unor zone de interdictie aeriana in spatiul aerian international deasupra Marii Negre, NATO isi continua misiunile de supraveghere aeriena 24 din 24.

Scopul este acela de a putea preveni orice evolutie nedorita a razboiului ilegal si neprovocat lansat de Rusia in Ucraina si in bazinul Marii Negre.

1 COMMENT

Leave a Reply