Boala arterială periferică care se manifestă mai frecvent la nivelul membrelor inferioare este o afecțiune severă, provocată de îngustarea diametrului vaselor de sânge, ca urmare a depunerii de plăci de aterom pe peretele vascular. Din această cauză, circulația sângelui în piciorul afectat este mult redusă, iar țesuturile nu mai sunt normal vascularizate. În lipsa tratamentului adecvat, boala poate să evolueze spre necroză, moment în care singura soluție pentru a salva viața pacientului este amputația piciorului.
În această situație limită s-a aflat și Adrian, un pacient care avea de mult timp probleme grave ale circulației periferice, iar tratamentele urmate nu au avut efectul dorit. În cele din urmă, medicii au fost nevoiți să-i amputeze piciorul stâng, necrozat, pentru a preveni apariția unei septicemii. A fost clipa în care Adrian a decis că trebuie să ia măsuri drastice, în speranța că își va putea salva piciorul drept.
Pentru că nu se mai putea deplasa singur, pacientul a chemat ambulanța și s-a prezentat la o consultație la Spitalul Clinic SANADOR, unde i-a fost recomandată o intervenție minim invazivă, endovasculară, care să permită distrugerea plăcilor de aterom calcificate și revascularizarea piciorului.
Procedura a fost realizată de echipa condusă de Dr. Andrada Bogdan, medic specialist cardiologie cu supraspecializare în cardiologia intervențională. Operația a fost foarte dificilă și a durat 3 ore și jumătate, dar s-a finalizat cu succes, iar amputația membrului nu a mai fost necesară. În prezent, pacientul se simte bine și nu mai are probleme cu circulația periferică, piciorul tratat este bine vascularizat și perfect funcțional.
„Doamna doctor Bogdan mi-a zis: «Am reușit! Am spart betoane!» și am înțeles tot. Am apreciat abnegația, profesionalismul doamnei doctor, apropierea de pacient. Consider că ce a făcut cu mine este cel puțin material pentru o comunicare științifică, dacă nu chiar pentru un doctorat!”, a declarat Adrian.
Tratamentul efectuat de dr. Andrada Bogdan a fost realizat cu un sistem modern de aterectomie, Jetstream, creat special pentru a îndepărta obstrucțiile arteriale și venoase produse de trombi. Dispozitivul folosește catetere performante, care sparg plăcile de aterom și este dotat și cu aspirație activă, pentru a reduce cât mai mult riscul ca unele fragmente de la nivelul stenozei să se rupă și să ajungă în alte vase (embolizare distală). P
La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de aterectomie sunt realizate în cele mai bune condiții de siguranță și confort pentru pacient în Departamentul de Cardiologie Intervențională. Intervențiile sunt efectuate de medici supraspecializați în cardiologia intervențională, care beneficiază de sprijinul unei întregi echipe medicale, care include și specialiști în anestezie și terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară, chirurgie vasculară, cardiologie și imagistică medicală, cu ajutorul unor echipamente ultraperformante, de ultimă generație.