Desi Gazprom reprezinta cea mai redutabila arma de santaj si presiune in razboiul economic si politic intre Rusia si UE, iata ca cei de la Bruxelles fac o uriasa concesie. Si dau semnalul slabiciunii lor in fata agresiunii Moscovei. Sanctiuni da, Gazprom ba….
Preşedintele gigantului rus Gazprom Aleksei Miller a reuşit să scape în ultimul moment de sancţiunile impuse de către UE, în urma unor acţiuni de lobby, la Bruxelles, ale mai multor companii europene în domeniul energetic, scrie cotidianul economic Vedomosti în ediţia de joi, citând surse, relatează AFP.
Uniunea Europeană (UE) a extins luni lista cu persoane vizate de sancţiuni din cauza crizei din Ucraina, adăugând 13 nume pe ea.
Iniţial, Aleksei Miller, preşedintele-director general al Gazprom, figura pe această nouă listă, dar o serie de grupuri europene au insistat pe lângă Guvernele lor pentru ca acesta să fie scos de pe listă, argumentând că aceste sancţiuni vor complica în mod considerabil activitatea cu gigantul rus, care este un actor incontestabil pe piaţa europeană, a declarat un bancher în domeniul investiţiilor apropiat de firme cu activitate în sectorul energetic.
“Nu a fost uşor să ne facem auziţi de către autorităţi, a fost necesar să dăm numeroase telefoane pentru a obţine o reacţie”, a declarat, de asemenea, pentru ziar, reprezentantul unei firme europene, sub protecţia anonimatului.
Potrivit acestei surse, grupuri franceze, germane şi taliene au acţionat în favoarea lui Miller.
Contactat de către Vedomosti, un purtător de cuvânt al grupului Total a declarat că nu ştie dacă societatea a insistat pe lângă lideri europeni pentru a-l scăpa de sancţiuni pe Miller.
GdF, Shell, E.On, Enel, BP, OMV şi Gazprom au refuzat să comenteze.
UE importă un sfert din gazele naturale pe care le consumă din Rusia, iar o serie de grupuri au încheiat acorduri cu Gazprom pentru a exploata resurse în Rusia, urmând modelul anglo-olandez Shell.
Romania are un nivel de independenta energetica de circa 75 %, restul de 25% din nevoile nationale bazindu-se pe importul de gaz rusesc de la Gazprom, dar printr-un intermediar elvetian agreat de Romania si Rusia.