De ce nu-i primeşte Egiptul pe fraţii palestinieni din Gaza. Ne explica pe scurt The Economist.

Porțile punctului de trecere a frontierei Egiptului Rafah cu Fâșia Gaza s-au deschis miercuri pentru a permite cetățenilor străini și unor palestinieni răniți să părăsească enclava asediată.

Însă președintele Egiptului, Abdel-Fattah al-Sisi, va căuta să limiteze numărul: el știe bine că economia țării s-ar lupta să facă față unui aflux mare de refugiați palestinieni.

Mulți egipteni nu își pot permite suficientă mâncare. Inflația a atins o rată anuală de 38% în septembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Domnul Sisi vrea să amâne deciziile economice dificile până după alegerile din decembrie. Banca centrală a menținut ratele dobânzilor constante la 19,75% din primăvară pentru a evita provocarea unei recesiuni. Când se va întâlni joi, probabil că îi va lăsa neschimbați, din nou.

Între timp, FMI a avertizat că războiul din Gaza ar putea speria investitorii străini din Egipt și a retrogradat perspectivele de creștere ale țării. Problemele economice ale țării se vor agrava probabil în lunile următoare, scrie The Economist.

PS : Aşadar, pe scurt : daca Al Sisi primeşte 2 milioane de refugiaţi palestinieni din Gaza în Egipt, nu doar că se infiltrează căteva mii de terorişti Hamas printre ei. Dar impactul economic poate fi atât de dur incât va pierde alegerile. Şi nu doreşte asta, generalul Al Sisi…

Leave a Reply