Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat vineri în ședința conducerii PNL că vrea să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, au declarat pentru G4Media surse liberale. El spusese încă din discursul inaugural că PNL trebuie să dea viitorul președinte al României.

PNL porneşte cu şansa a 3 a în alegerile de anul viitor.

La capitolul prezidenţiale, Ciucă este pe locul 3, după Mircea Geoană şi Marcel Ciolacu.

Geoană a început campania, e lider în sondaje, dar ca să treacă de la 30% cât are acum la peste 51% ca să câştige, are nevoie de forţa unui partid cu organizaţii puternice. Fără acesta, greu de crezut că va reuşi să învingă.

Marcel Ciolacu face deja gesturi semnificative de prezidenţiabil şi nu dezminte candidatura, afirmând neutru că “nu este acum momentul să ne concentrăm pe această idee, ci pe nevoile românilor”. Curat formulare de candidat.

La capitolul intenţie de vot politic, PNL este pe locul 3, după PSD şi AUR.

Primele sunt alegerile europarlamentare, în iunie 2024. Dacă liberalii vor fi după AUR ca rezultate, partidul va fi supus unor tensiuni majore pe fondul rezultatului foarte slab.

Spre deosebire de PSD, PNL stă catastrofal la două capitole : comunicare şi organizare.

În plus, preşedintele Klaus Iohannis e complet distanţat de orice efort de a întări tabăra liberală în perspectiva alegerilor, de care ne mai despart doar câteva luni.

Pe scurt, aşa cum stau lucrurile acum, singura şansă pentru liberali în 2024 este un rezultat cât de cât acceptabil în alegeri, separat de PSD, adunarea scorurilor să mai poată genera o majoritate parlamentară pentru guvernare.

Iar Marcel Ciolacu să rămână premier pentru următorii 5 ani şi Nicolae Ciucă, în ipoteza în care ajunge în turul 2 al prezidenţialelor, să fie votat masiv de stânga la îndemnul deschis al liderului PSD.

Dacă intra Ciolacu în turul 2, atunci ar putea reveni Ciucă la Palatul Victoria din decembrie 2024 cu o majoritate PSD-PNL de 2-1, cu 12 miniştri PSD în poziţiile cheie şi liberalii, ce mai rămâne.

Aşa cum arată azi starea de fapt în PNL, scenariile cele mai optimiste sunt foarte puţin plauzibile pentru anul următor, crucial din punct de vedere politic.

#PNL
#PSD
#alegeri

Leave a Reply