„Refuzam să cred că trăiesc asta!” Povestea bebelușului născut cu o malformație gravă

 

Pentru cei mai mulți părinți, ecografiile de sarcină aduc bucurie și emoția primei întâlniri cu micuțul pe care îl vor strânge curând în brațe. Din păcate însă, pentru părinții lui Paul, o morfologie fetală a însemnat și un diagnostic dur: copilul lor suferea de o malformație cardiacă gravă, tetralogia Fallot. Singura lui șansă de supraviețuire – operație la inimă printr-o procedură deosebit de complexă.

Vestea a fost un real șoc pentru părinți: „Și eu, și soțul meu am simțit că ne fuge pământul de sub picioare. Am trecut prin toate etapele, dintre care prima, cea mai lungă, a fost negarea. Cel puțin până la momentul nașterii. Refuzam să cred că trăiesc asta!”, declară Mariana, mama lui Paul. P

După naștere, starea bebelușului se înrăutățea constant, saturația de oxigen în sânge fiind deosebit de scăzută – numai 74%, astfel că viața îi era permanent în pericol. Din fericire, părinții lui Paul au găsit soluția salvatoare – o misiune umanitară pentru tratarea copiilor cu malformații cardiace, desfășurată la Spitalul Clinic SANADOR sub coordonarea Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară.

Paul a fost operat la Spitalul Clinic SANADOR, în primul bloc operator complet digitalizat din România, dotat cu echipamentele cele mai noi, unde pot fi realizate intervenții complexe de chirurgie cardiovasculară. Operația, realizată cu sprijinul unei echipe medicale din Germania, a fost un succes deplin. La 7 luni de la intervenție, Paul se simte bine și se poate bucura de o viață normală.

Părinții lui sunt recunoscători echipei medicale datorită căreia povestea a avut un final fericit: „În inima fiului meu, ei au lăsat urme pentru toată viața în cel mai frumos mod posibil! Mă înclin în fața dumneavoastră pentru redăruirea vieții și pentru bunătate! Acum suntem acasă și ne bucurăm de o inimă nouă! Am împlinit un anișor!”, mărturisește Mariana.

Tetralogia Fallot, de care suferea micuțul Paul, este o malformație cardiacă congenitală rară și foarte gravă, provocată de patru defecte majore ale inimii și vaselor de sânge. Din cauza acestor anomalii prezente încă de la naștere, sângele pompat de inimă spre restul corpului este foarte sărac în oxigen. Bebelușii cu această boală au pielea albastră, sunt foarte iritabili, respiră greu și nu iau în greutate. Prin colorarea pielii în albastru, boala poate fi recunoscută devreme de medici, uneori chiar de la naștere. Diagnosticul este apoi confirmat printr-o ecografie cardiacă. Singurul tratament eficace în astfel de cazuri este intervenția chirurgicală.

 

Leave a Reply