De ce ar fi bine să te lași de fumat
Fumatul, fie el activ ori pasiv, este principalul factor de risc pentru apariția unui cancer la plămâni, fiind responsabil pentru mai mult de 7 din 10 cazuri de boală. Cancerul pulmonar este cea mai întâlnită afecțiune oncologică la bărbații din România și boala cu cea mai mare mortalitate la nivel global, comparativ cu orice alte tipuri de cancer.
Este important de știut că riscul de apariție a cancerului pulmonar este direct proporțional cu numărul de țigări fumate zilnic, dar și cu perioada de timp în care persoana respectivă fumează. Astfel, renunțarea la fumat și evitarea expunerii prelungite la fumul de țigară rămân cele mai eficiente metode pentru a preveni îmbolnăvirea. Studiile au arătat că după 12 ani de la renunțarea la fumat, riscul de a dezvolta cancer pulmonar se reduce cu mai mult de jumătate comparativ cu riscul pe care îl prezintă un fumător, iar după 15 ani riscul de a face boala este comparabil cu cel al unei persoane care nu a fumat niciodată.
Antecedentele familiare de cancer și poluarea sunt alți factori de risc care predispun la acest tip de cancer. Astfel, controalele medicale periodice și efectuarea unor investigații de screening sunt esențiale pentru diagnosticarea din timp a cancerului la plămâni. Un diagnostic precoce facilitează inițierea rapidă a tratamentului, crescând astfel șansele de vindecare și de supraviețuire.
În cazul persoanelor care au factori de risc pentru a dezvolta cancer bronhopulmonar, medicul poate recomanda pentru screening efectuarea periodică a unui CT pulmonar low dose. Dacă apare vreo suspiciune, atunci pacientului i se pot recomanda investigații suplimentare, precum o bronhoscopie, pentru stabilirea exactă a diagnosticului. Dacă boala este confirmată, sunt esențiale testele de stadializare a bolii – examenele CT, RMN, PET-CT sau SPECT-CT. Toate acestea au un rol important în stabilirea celui mai potrivit tratament pentru cancer.
La SANADOR, pacienții au acces la consulturi de specialitate și la investigații de screening și de diagnostic performante pentru afecțiunile pulmonare, inclusiv pentru cancerul de plămâni, asigurate de medici foarte bine pregătiți. P
Odată stabilit diagnosticul de cancer pulmonar, pacienții beneficiază la Centrul Oncologic SANADOR de o abordare terapeutică individualizată și integrată, în urma recomandărilor formulate de Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board).
Intervențiile chirurgicale, atunci când sunt indicate, sunt realizate în condiții de maximă siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, de medici cu o vastă experiență în chirurgia toracică.