Patru copii care au fost răpiți și deportați în Rusia la începutul războiului ar fi fost dați spre adopție prin intermediul unui site de profil ce are legături cu guvernul, se arată într-o investigație publicată de Financial Times pe 12 iunie, citată de The Kyiv Independent.
Cel puțin 20000 de copii au fost confirmați ca fiind răpiți de Rusia de la începutul războiului în Ucraina, iar mai puțin de 400 dintre ei s-au întors acasă, potrivit bazei de date a guvernului ucrainean, scrie tvrinfo.ro.
Investigația Financial Times (FT), care a folosit instrumente de recunoaștere facială, înregistrări publice și interviuri cu membrii familiilor copiilor răpiți, a identificat patru copii ucraineni cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani pe site-ul guvernamental de adopții usynovite.ru. Copiii ar fi fost răpiți din centre de plasament ale statului.
Unul dintre copii avea un nume nou în limba rusă și o vârstă diferită față de cea menționată în documentul ucrainean, iar altul avea o versiune rusificată a numelui său.
Niciuna dintre informațiile despre copii nu indica faptul că aceștia proveneau din Ucraina.
Protecția ucraineană a drepturilor copilului (CPRC), o instituție guvernamentală, a confirmat identitățile reale ale copiilor, a precizat FT.
FT a precizat că rudele copiilor au refuzat să comenteze, invocând temeri că acest lucru ar putea împiedica posibila lor întoarcere acasă.
Copiii ucraineni care au fost deportați cu forța în Rusia sunt supuși unor eforturi sistematice de reeducare din partea autorităților ruse, potrivit unui raport publicat în The Guardian pe 4 februarie.
În martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru că ar fi supervizat deportările forțate ale copiilor ucraineni în Rusia.