Experți : Dunărea trebuie modernizată pentru transporturi militare

Un fost comandant militar al NATO și doi experți în securitate avertizează cu privire la rolul Dunării în contextul războiului Rusiei în Ucraina.

În timp ce Europa se pregătește pentru un lung conflict, înghețat sau nu, guvernele riverane Dunării ar trebui să se asigure că Marea Neagră rămâne liberă și deschisă.

În acest sens, guvernele respective ar trebui să optimizeze coridorul de transport al fluviului, opinează Ben Hodges, George Scutaru și Kaush Arha într-un material publicat de Euractiv.

Generalul-locotenent (r) Ben Hodges a fost comandant al forțelor NATO în Europa. George Scutaru este fost consilier pentru securitate națională al președintelui României. Kaush Arha este președintele Forumului Indo-Pacific Liber și Deschis.

Războiul din Ucraina subliniază legătura tot mai strânsă dintre problemele economice și cele de securitate, iar blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene forțează Kievul să își redirecționeze exporturile de cereale prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră, amintesc autorii materialului citat.

Controlul exercitat de Rusia în Peninsula Crimeea și intenția Moscovei de a anexa întregul litoral al Ucrainei arată intenția malignă a regimului Putin de a refuza libertatea de navigație în cea mai mare parte a Mării Negre.

https://www.antena3.ro/externe/fost-sef-nato-europa-romania-state-riverane-dunarii-marea-neagra-libera-deschisa-razboi-rusia-712378.html

 

Leave a Reply