Saturday, February 15, 2025
-2.6 C
Bucharest

Col Cedric Leighton, analist militar al CNN : JD Vance greșește. România a luat o decizie curajoasă cu anularea alegerilor

Colonelul în rezervă Cedric Leighton, analist militar pentru CNN International, a comentat la Antena 3 CNN afirmațiile făcute de vicepreședintele american JD Vance la conferința de securitate de la Munchen.

Colonelul consideră că România a luat o decizie „curajoasă” când a anulat alegerile prezidențiale din decembrie viciate de interferența Rusiei, iar JD Vance „greșește” când susține contrariul. De asemenea, colonelul Cedric Leighton a mai spus că este foarte important ca România să facă Administrația Trump să înțeleagă cât de valoroasă este ca aliat, cât de mult a sprijinit SUA în teatrele de operații, mai ales în Afganistan, dar și ce importanță strategică are regiunea Mării Negre.

Urmăriți interviul integral aici:

Radu Tudor, realizator Antena 3 CNN: Aici, în România, pe flancul estic al NATO, suntem îngrijorați că Administrația Trump ar putea scoate SUA din NATO și încheia niște înțelegeri cu Vladimir Putin care ne-ar vătăma. Ce părere aveți?

Colonelul (r) Cedric Leighton, analist CNN: Cred că este o evoluție foarte nefericită. Multe voci din admin SUA au spus multe lucruri și într-un fel și în altul așa că e greu să ne dăm seama ce se va întâmpla în următorii ani, următoarele luni, săptămâni. Remarcile făcute de președintele Trump ne dau de gândit unora ca mine care și-au petrecut întreaga viață în Europa, sprijinind Europa, inclusiv din punct de vedere militar și sprijinind organizația NATO.

Ca atare, România trebuie să știe foarte bine ce se întâmplă la Washington și la NATO. Mi-e clar că Europa va avea nevoie să fie independentă mai mult ca în trecut, există posibilitatea ca Trump să limiteze sprijinul acordat NATO. Iată care sunt elementele care trebuie luate în considerare, chiar dacă nu se întâmplă peste noapte. Cu siguranță trebuie să ne dea de gândit.

Radu Tudor, realizator Antena 3 CNN: În ultimele 48 de ore s-au făcut mai multe declarații care au făcut să crească tensiunile între SUA și Europa în două chestiuni fundamentale: un plan de pace pentru a pune capăt războiului rusesc în Ucraina și chestiunea actorilor legitimi. Credeți că legătura trans-atlantică este avariată, e în pericol?

Colonelul (r) Cedrin Leighton, analist CNN: Cu siguranță, legătura aceasta este supusă la tensiuni. E clar că în SUA președintele Trump încearcă să se apropie de Rusia și să legitimeze multe dintre lucrurile pe care Rusia le-a făcut. Multe voci din SUA se împotrivesc acestor mișcări și au o viziune ca viziunea NATO asupra politicii mondiale. Cu siguranță acest punct foarte important va reprezenta niște tensiuni în această relație din cauza acestor evoluții nefericite pe care nu le susțin.

Radu Tudor, realizator Antena 3 CNN: România a anulat alegerile prezidențiale și a reluat procesul electoral din cauza unui război hibrid pe teritoriul nostru. Acum câteva ore JD Vance a spus că România nu a fost suficient de puternică și că nu își face griji despre pericolul reprezentat de China și Rusia ci trebuie să fim mai atenți la dușmanul din interior. Ce părere aveți despre aceste două chestiuni?

Colonelul (r) Cedrin Leighton, analist CNN: Cred că aceast declarație e greșită, greșește. România a făcut ce trebuia anulând alegerile prezidențiale, o decizie curajoasă, bazată pe informațiile serviciilor românești care au atribuit aceste interferențe Rusiei.

E clar că e vorba de un model al comportamentului rusesc, care încearcă să influențeze alegerile din toată Europa, nu doar din România. Urmează alegeri în Germania, unde e posibil să se manifeste mai subtil decât în cazul României, pentru că acest comportament rămâne unul periculos.

Vicepreședintele american a uitat că Rusia a intervenit și în alegerile americane din 2016. A prezentat o viziune diferită, pro-rusească, nu doar că e lipsită de adevăr, dar e și un punct de vedere periculos pe care îl prezentăm în fața lumii.

Radu Tudor, realizator Antena 3 CNN: Ce poate face România ca să păstreze cei 3000 de soldați americani de la baza Mihail Kogălniceanu, având în vedere că există planuri ale Administrației Trump de retragere a trupelor americane din Europa?

Colonelul (r) Cedric Leighton, analist CNN: Întotdeauna România trebuie să accentueze sprijinul pe care l-a dat SUA. România a jucat un rol foarte important în multe din conflictele recente, mai ales în Afganistan.

Dacă România accentuează acest lucru, că e un aliat valoros al SUA, cred că acest lucru va fi de ajutor, va primi ajutor de la Congres pentru menținerea trupelor, dar nu știm dacă aceste trupe sunt suficiente. Examinarea chestiunilor strategice care afectează mai ales Europa de Est ne arată în mod clar că prezența americană în România nu e doar de dorit ci și necesară pentru menținerea unei stabilități cât mai lungi pe flancul estic al NATO:

Radu Tudor, realizator Antena 3 CNN: În România există la Deveselu scutul de apărare al NATO, cea mai mare investiție americană în Europa după Războiul Rece, e posibil să dispară după discuțiile Putin-Trump?

Colonelul (r) Cedric Leighton, analist CNN: E foarte dificil de spus dacă se va întâmpla așa. Sper că nu. Trebuie să arătăm că atunci când se poartă discuții despre această bază, valoarea acesteia trebuie prezentată clar liderilor SUA.

Armata Română și Ministerul Apărării pot prezenta în NATO cât de valoroasă e această bază și pot vorbi și cu generalul Christopher Cavoli, comandatul SUA în Europa, pentru a arăta nu doar valoarea acestei baze din punct de vedere al apărării, ci și importanța menținerii relației ca ancoră în Europa de Est. E vorba de un element strategic care ne face să o menținem și sperăm că va rămâne așa.

Cine este Cedric Leighton

Cedric Leighton este un analist militar CNN și colonel în rezervă al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite. La CNN International a oferit comentarii incisive privind războiul Israel-Hamas, războiul din Ucraina, retragerea SUA din Afganistan și numeroase alte conflicte din lume.

Ca ofițer al Forțelor Aeriene ale SUA, colonelul Cedric Leighton a făcut parte din Comandamentul de Operațiuni Speciale al SUA și din Agenția Națională de Securitate, unde a pregătit soldații cibernetici ai SUA. Veteran de război în Orientul Mijlociu, colonelul a fost distins cu mai multe onoruri militare.

Hot this week

Rușii jubilează după atacul lui JD Vance la adresa Europei

Televiziunea de stat rusă a lăudat discursul vicepreședintelui american...

Rusia a bombardat sarcofagul centralei de la Cernobîl

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat vineri că...

Tehnologia F-35 pe mâna unui aliat al Rusiei

Noul preşedinte american Donald Trump anunţă că Statele Unite...

Apple și Google promovează din nou TikTok

TikTok a revenit joi în magazinele de aplicaţii Apple...

Ce trebuie să faci când te confrunți cu stări de leșin

Ce trebuie să faci când te confrunți cu stări...

Topics

Rușii jubilează după atacul lui JD Vance la adresa Europei

Televiziunea de stat rusă a lăudat discursul vicepreședintelui american...

Rusia a bombardat sarcofagul centralei de la Cernobîl

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat vineri că...

Tehnologia F-35 pe mâna unui aliat al Rusiei

Noul preşedinte american Donald Trump anunţă că Statele Unite...

Apple și Google promovează din nou TikTok

TikTok a revenit joi în magazinele de aplicaţii Apple...

Ce trebuie să faci când te confrunți cu stări de leșin

Ce trebuie să faci când te confrunți cu stări...

Momentul unui pericol imens

În România, ca în toate statele NATO din Europa...

Şefa diplomaţiei UE despre atacurile Rusiei : România nu este un caz izolat în Europa

Cazul României, unde alegerile prezidențiale au fost anulate din...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img