RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 mai, ora 22:32) – Emisiunea: ”Agenda globală” – realizator: Radu Dobriţoiu.
Dezvoltăm subiectele legate de Ucraina şi apărarea Europei cu invitatul acestei ediţii: Radu Tudor, analist militar. Bună seara, domnule Radu Tudor!
Radu Tudor: Bună seara, mulţumesc pentru invitaţie şi salutări Radio România Actualităţi!
Radu Dobrițoiu: Vă mulţumesc pentru că aţi acceptat invitaţia de a participa la emisiunea “Agenda globală”.
După luni de negocieri dificile, Statele Unite ale Americii şi Ucraina au semnat un acord de înfiinţare a fondului de investiţii pentru reconstrucţie. Ca recunoaştere a sprijinului financiar şi material semnificativ pe care Washingtonul l-a oferit Kievului de la invazia pe scară largă a Rusiei, acest parteneriat economic stabileşte colaborarea dintre cele două guverne, investiţiile viitoare, activele. Domnule Radu Tudor, din perspectiva securităţii economice şi a celei militare, ce reprezintă acest acord?
Radu Tudor: În primul rând, reprezintă o veste bună pentru faptul că nu mai avem tensiuni între Statele Unite şi Ucraina şi că perspectiva păcii – pentru care preşedintele american Donald Trump depune eforturi insistente – devine mai realizabilă, mai aproape de ceea ce presupune efortul diplomatic în acest sens. Cred că şi Ucraina îşi doreşte foarte mult o relaţie funcţională cu Statele Unite. Am depăşit, să spunem, turbulenţele şi nemulţumirile şi vom vedea probabil în continuare acele elemente esenţiale de ajutor militar pentru ca Ucraina să-şi poată apăra teritoriul şi să-i respingă pe invadatorii ruşi care au creat cea mai mare tragedie europeană după Al Doilea Război Mondial. Aşadar, ne uităm la partea bună, ne dăm seama că americanii au ajutat în ultimii 11 ani din 2014, au acordat un ajutor militar de securitate consistent Ucrainei. Nu şi-a propus niciun alt preşedinte să ceară compensaţii pentru acest ajutor, dar iată că a venit Donald Trump şi el consideră că acest ajutor trebuie să aibă parte de o compensare economică şi se întâmplă lucrul acesta. Cred că au ajuns la o formulă prin care să se evite orice idee de colonialism, de exploatare sau de dezavantaj pentru Ucraina. Au ştiut bine să negocieze vecinii noştri şi să pună în valoare relaţia strategică cu Statele Unite.
Radu Dobrițoiu: Petrolul şi gazele sunt incluse alături de minereuri rare, în ciuda faptului că o mare parte din discuţiile despre acord se referă la bogăţia de minereuri a Ucrainei. Acordul include şi prevederi pentru petrol, gaze naturale şi alte hidrocarburi. În toate cazurile, resursele rămân în proprietatea Ucrainei, chiar dacă SUA vor avea acces la acestea. Includerea petrolului şi gazelor naturale a fost văzută ca o atenuare a poziţiei ucrainene, deoarece acestea nu erau în proiectele anterioare ale acordului. Domnule Radu Tudor, cât şi cum va susţine acest acord securitatea militară a Ucrainei?
Radu Tudor: Domnule Radu Dobriţoiu, haideţi să propunem radioascultătorilor noştri din această seară o variantă cât se poate de realistă din perspectiva acordului pentru petrol şi gaze. Dacă gazele, de exemplu, pe care Ucraina le are la dispoziţie ar putea să fie inclusiv în depozite şi în exploatări din Marea Neagră, atunci o prezenţă americană în exploatările de gaze din Marea Neagră sau de pe teritoriul Ucrainei în proximitatea frontierei cu România ar putea să fie o veste excepţională. De ce? Pentru că o prezenţă economică americană este tot timpul însoţită de o prezenţă militară; îşi vor proteja exploatările, îşi vor proteja oamenii care lucrează în acea zonă, îşi vor proteja business-urile de miliarde şi lucrul acesta nu o pot face decât cu prezenţa trupelor. Singura ţară din flancul estic al NATO care poate asigura o prezenţă militară consistentă a americanilor pentru a proteja interesele din Ucraina este România. Aşadar, noi avem un interes de securitate uriaş să nu plece trupele americane din România, să nu fie redus numărul lor, ba mai mult, ucrainenii ne ajută printr-un acord economic extins cu resursele de energie, în aşa fel încât americanii să aibă în proximitate trupe la dispoziţie care să protejeze aceste afaceri de miliarde, pentru că Rusia va rămâne un stat ameninţător.
Rusia nu va renunţa la politica sa agresivă, şi atunci şi americanii ştiu lecţia istoriei. Aşa s-au comportat după Al Doilea Război Mondial. Unde există o mare afacere, există şi o protecţie securitară şi militară.
Radu Dobrițoiu: Acordul dintre Washington şi Kiev precizează clar şi se referă la invazia pe scara largă a Rusiei, iar departamentul de trezorerie al SUA adaugă că niciun stat sau persoană care au finanţat sau susţinut maşina de război rusească nu vor avea voie să beneficieze de reconstrucţia Ucrainei. Washingtonul pare să fi făcut o concesie. Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că acordul nu impune ca ţara sa să plătească nicio presupusă datorie. Domnule Radu Tudor, este o schimbare importantă de retorică a administraţiei Trump?
Radu Tudor: Da, cu siguranţă. Din punctul meu de vedere este o mare victoria diplomaţiei ucrainene. Dacă această ţară greu încercată, vecina noastră, care este invadată de Rusia, care are zeci de milioane de oameni afectaţi de război, care are sute de mii de morţi, care se confruntă cu o catastrofă economică în urma invaziei ruseşti, daune de peste 500 de miliarde de euro, dacă această ţară, atât de greu lovită şi încercată, reuşeşte să impună într-un fel condiţiile sale în faţa Statelor Unite, cea mai mare putere economică şi militară a lumii, înseamnă că au negociatori excepţionali. Pentru că ştim bine, nu e simplu să negociezi cu Donald Trump, ştim bine că el atunci când îşi pune în cap ceva, obţine. De data aceasta, am văzut şi comportamentul, aş spune, eroic, al lui Volodimir Zelenski în biroul oval şi am avut cumva indicii că acesta se va lupta până la ultima sa plicătură de energie pentru interesele Ucrainei. Şi iată că administraţia Trump a acceptat condiţiile impuse de Ucraina şi cred că ceea ce vrea Zelenski este pentru binele întregii regiuni, inclusiv pentru binele României.
Radu Dobrițoiu: Domnule Radu Tudor, avem periodic declaraţii lansate de Casa Albă. Ce reprezintă ceasul deşteptător pus de Donald Trump pe masa Europei în materie de apărare?
Radu Tudor: Cred că, dacă ar fi să ne uităm la partea bună, este faptul că aliaţii europeni nu mai pot să fie în continuare, prea relaxaţi şi nepermis de implicaţi în securitatea continentului european. Nu trebuie pus sub niciun formă la îndoială alianţa nord-atlantică. Fără NATO, nu va exista pace nici în Europa, nici în America. NATO trebuie să reziste încă 76 de ani, am aniversat anul acesta atâţia ani, 76, de la crearea alianţei. Fără implicarea Europei şi a Statelor Unite şi fără existenţa NATO, războiul va izbucni oricând, pentru că Rusia atât aşteaptă. Dar un NATO nou, reformat, mai puternic, şi ca Germania, Franţa, Italia să aloce mai mult pentru apărare, este cât se poate de dorit şi de fezabil. Donald Trump a încercat lucrul acesta şi în 2018. El, din păcate, nu are faima unui bun diplomat, unui bun negociator. El spune destul de abrupt ceea ce îşi doreşte, mai mult o impune, dacă e nevoie şi cu forţa, dar, în cele din urmă, obiectivul pe care el îl cere este cât se poate de justificat. Sunt ţări europene, membre NATO, care au alocat prea puţin pentru apărare, care nici măcar după debutul războiului rusesc în Europa, n-au binevoit să-şi întărească armatele. Şi Statele Unite spun: ok, nu vrem să mai fim singurii care asigurăm securitatea europeană, vrem să vedem că şi alţi membri NATO, alţi aliaţi de-ai noştri, îşi cresc cheltuielile de apărare şi devin mai responsabili, pentru că s-ar putea ca la un moment dat SUA să aibă şi alte probleme, în zona Pacificului de exemplu, şi s-ar putea să fie mai puţine trupe. N-o să plece definitiv, dar va trebui ca aliaţii europeni să compenseze o dezangajare eventuală a Statelor Unite din Europa.
Radu Dobrițoiu: Germania are un nou cancelar federal. Va reuşi acesta, alături de Franţa, să recupereze timpul pierdut de apărarea europeană?
Radu Tudor: Sunt convins că da şi mă bucur că puneţi această întrebare, pentru că Friedrich Mertz are o reputaţie foarte bună, el e un bavarez cu un trecut cât se poate de serios şi sunt convins că atunci când nemţii îşi pornesc motoarele, acestea funcţionează bine. Ştiu cum să folosească banii, economia Germaniei ar putea să crească în urma investiţiilor în industria de apărare. E o cerere uriaşă pentru produse militare în momentul de faţă.
Cea mai importantă companie germană, Rheinmetall, spune că are producţie asigurată până dincolo de 2035. Vă daţi seama cam ce performanţă ar putea să aducă; şi, mai mult, Rheinmetall a spus că va redeschide cu destinaţie militară fabrici ale unor companii auto care au închis aceste societăţi în urmă cu mulţi ani. Aşadar, poate să genereze un boom economic Germaniei, şi sunt convins că această ţară poate să devină un exemplu, atâta vreme cât păstrează sub control şi cât respinge extremismul politic care ne dă fiori şi ne aduce aminte de faptul că Germania a trecut prin momente extrem de complicate şi a fost cea mai mare ameninţare a lumii timp de peste 20 de ani, până la 1945.
Radu Dobrițoiu: Domnule Radu Tudor, Neptun Deep, zecămintele noastre de gaze din Marea Neagră, să precizăm, zona exclusivă economică nu este protejată de NATO, câteva cuvinte despre dezvoltarea bazei de la Mihail Kogălniceanu, domnule Radu Tudor.
Radu Tudor: Baza aeriană Mihail Kogălniceanu este elementul crucial de securitate pentru România, pentru flancul estic al NATO şi pentru interesele americane în această zonă. De ce? Pentru că România nu are nişte forţe navale foarte bine dotate şi nu îşi poate proteja, aşa cum bine aţi spus, apele teritoriale, zona contiguă şi zona economică exclusivă. Această avere imensă, 26 de miliarde de euro gaze româneşti în Marea Neagră, ne vor propulsa pe locul întâi în Uniunea Europeană la producţie şi export. Vom deveni ţara europeană cu cea mai bogată resursă de energie. Ca să o putem valorifica, trebuie să o protejăm. Noi, românii, n-am făcut ceea ce depinde de noi, să ne înzestrăm forţele navale, ar fi trebuit până acum să duduie şantierele navale de la Galaţi, de la Mangalia, cu nave militare fabricate în România, împreună cu partenerii occidentali, n-am fost în stare, au eşuat toţi decidenţii în domeniu, şi atunci compensează americanii cu prezenţa lor, cu armamentele lor, cu elicopterele lor, cu trupele lor, în aşa fel încât de la Kogălniceanu să putem proiecta forţă şi descurajare, inclusiv pentru această imensă avere a României. Aşadar, fără americani la Kogălniceanu şi fără dezvoltarea acestei baze, nu ne vom putea proteja marea, marea resursă de energie românească din Marea Neagră.
Radu Dobrițoiu: Într-un minut, domnule Radu Tudor, traversăm o perioadă dificilă pentru securitatea Europei. Cât de importantă este prezenţa aliată în România, pe teritoriul ţării noastre?
Radu Tudor: Fără prezenţă aliată, domnule Dobriţoiu, nu va fi pace în România. Fără prezenţă aliată, nu există un flanc estic al NATO liniştit. Fără prezenţă aliată, noi singuri nu ne putem apăra. Trăim vremuri în care doar împreună, noi 32 de membri NATO, ne vom putea apăra reciproc, potrivit angajamentului toţi pentru unul, unul pentru toţi.
Radu Dobrițoiu: Domnule Radu Tudor, vă mulţumesc foarte mult!