A doua mea carte a iesit de sub tipar, la editura Nemira. Momentul nu e deloc intamplator : 25 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989. Marturiile cuprinse in carte si prefata academicianului Dinu C. Giurescu sper sa va convinga de valoarea ei.
Au trecut 25 de ani. Un sfert de secol. O multime de ani. Doua decenii si jumatate.
Oricum as incerca sa definesc timpul care s-a scurs, e vorba despre acelasi lucru. Se indeparteaza in amintirile noastre evenimentele din Decembrie 1989.
Azi avem o alta perspectiva despre comunism, democratie si toate aspectele incompatibile dintre cele doua sisteme politice traite de noi. Exista nostalgici si nemultumiti pe de o parte, impliniti si satisfacuti pe de alta. Societatea se stratifica. Incepem sa redescoperim si gustul protestelor, dupa 25 de ani de comoditate. Iar acestea sa aduca schimbari politice.
Cartea de fata aduce in atentia opiniei publice marturii importante in legatura cu evenimentele din Decembrie 1989. Sunt oameni care au trait moment cruciale, a caror confesiune completeaza un tablou foarte complicat, dar pe care 20 de milioane de romani l-au trait cu o intensitate fara precedent.
In decembrie 1989 eram student la Timisoara. In 16 si 17 decembrie am vazut cu ochii mei momente dramatice. Pe 18 decembrie am fost scosi toti studentii din complex, trimisi acasa cu forta. Pe 19 Decembrie am ajuns la Constanta. Pe 20 Decembrie eram anchetat la Securitate si amenintat. Pe 22 Decembrie la prinz plangeam si topaiam de bucurie ca scapasem de Ceausescu si comunism.
Nu stiam ce-mi va rezerva destinul, dupa ce traversasem acele momente cu o emotie uriasa.
Au trecut 25 de ani. Sunt jurnalist, analist politic si militar. Am auzit sute de marturii, am citit mii de pagini cu documente, zeci de carti, am vazut documentare tv. Eu insumi am scris sau realizat emisiuni tv despre Decembrie 1989.
Cartea pe care o public astazi, a doua la editura Nemira, contine informatii foarte pretioase obtinute in cadrul emisiunii “Puterea din umbra”, prima pe care am realizat-o la Antena 3 acum cativa ani. Proiectul a fost o idee comuna a jurnalistului si realizatorului Alessandra Stoicescu si a mea. Totul a mers ca pe roate. Interviurile realizate atunci raman ca o arhiva pretioasa de informatii, analize si aspecte mai putin cunoscute ale implicarii Armatei in evenimentele din Decembrie 1989. Sandra a fost producatorul general al emisiunii, eu moderator. Ii multumesc si acum Sandrei pentru efortul urias depus in acel proiect special, pe care, cine stie, poate il vom continua candva.
Am cunoscut oameni speciali, cu functii foarte importante. Unii au decis soarta evenimentelor, precum generalul Stanculescu. viceamiralul Dinu sau generalul Coman. Altii au fost martori foarte importanti in zone fierbinti – colonelul Todericiu. Generalul Decebal Ilina a gestionat apoi in anii ‘ 90 informatii de top despre oamenii si operatiunile desfasurate in Decembrie 1989, fara sa fie implicat in ele.
Cu tot ce s-a intamplat bine sau rau atunci, Armata Romana a fost, este si va fi elementul de baza al stabilitatii statale. Daca au existat greseli din partea unor reprezentanti MApN in Decembrie 1989, ele au fost rascumparate de cei care le-au urmat in functii in toti acesti 20 de ani, prin cel mai important efort facut la integrarea noastra in NATO. Armata a fost varful de lance al acestui proces si al deciziei strategice de reasezare a Romaniei in sistemul de valori occidentale si de garantare a securitatii nationale, insemnand inainte de toate populatia si teritoriul Romaniei.
Prefata istoricului si academicianului Dinu C. Giurescu e cel mai bun argument in favoarea aceste afirmatii.
Aceasta carte prezinta marturii esentiale despre un regim dictorial si demolarea lui.
Sa inteleaga orice politician cu acelasi gen de tentatii ca soarta sa va fi similara.
Radu Tudor
Decembrie 2014
Bucuresti
PS 1 : Cartea poate fi comandata on-line aici
http://www.nemira.ro/epoca/secretele-armatei-puterea-din-umbra–2862
PS 2 : De maine cartea va fi difuzata in toate librariile din Bucuresti si din tara