A doua mea carte a iesit de sub tipar, la editura Nemira. Momentul nu e deloc intamplator : 25 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989. Marturiile cuprinse in carte si prefata academicianului Dinu C. Giurescu sper sa va convinga de valoarea ei.

Radu Tudor-Secretele armatei. Puterea din umbra

Au trecut 25 de ani. Un sfert de secol. O multime de ani. Doua decenii si jumatate.

Oricum as incerca sa definesc timpul care s-a scurs, e vorba despre acelasi lucru. Se indeparteaza in amintirile noastre evenimentele din Decembrie 1989.
Azi avem o alta perspectiva despre comunism, democratie si toate aspectele incompatibile dintre cele doua sisteme politice traite de noi. Exista nostalgici si nemultumiti pe de o parte, impliniti si satisfacuti pe de alta. Societatea se stratifica. Incepem sa redescoperim si gustul protestelor, dupa 25 de ani de comoditate. Iar acestea sa aduca schimbari politice.

Cartea de fata aduce in atentia opiniei publice marturii importante in legatura cu evenimentele din Decembrie 1989. Sunt oameni care au trait moment cruciale, a caror confesiune completeaza un tablou foarte complicat, dar pe care 20 de milioane de romani l-au trait cu o intensitate fara precedent.

In decembrie 1989 eram student la Timisoara. In 16 si 17 decembrie am vazut cu ochii mei momente dramatice. Pe 18 decembrie am fost scosi toti studentii din complex, trimisi acasa cu forta. Pe 19 Decembrie am ajuns la Constanta. Pe 20 Decembrie eram anchetat la Securitate si amenintat. Pe 22 Decembrie la prinz plangeam si topaiam de bucurie ca scapasem de Ceausescu si comunism.

Nu stiam ce-mi va rezerva destinul, dupa ce traversasem acele momente cu o emotie uriasa.

Au trecut 25 de ani. Sunt jurnalist, analist politic si militar. Am auzit sute de marturii, am citit mii de pagini cu documente, zeci de carti, am vazut documentare tv. Eu insumi am scris sau realizat emisiuni tv despre Decembrie 1989.

Cartea pe care o public astazi, a doua la editura Nemira, contine informatii foarte pretioase obtinute in cadrul emisiunii “Puterea din umbra”, prima pe care am realizat-o la Antena 3 acum cativa ani. Proiectul a fost o idee comuna a jurnalistului si realizatorului Alessandra Stoicescu si a mea. Totul a mers ca pe roate. Interviurile realizate atunci raman ca o arhiva pretioasa de informatii, analize si aspecte mai putin cunoscute ale implicarii Armatei in evenimentele din Decembrie 1989. Sandra a fost producatorul general al emisiunii, eu moderator. Ii multumesc si acum Sandrei pentru efortul urias depus in acel proiect special, pe care, cine stie, poate il vom continua candva.

Foto mic Radu si Sandra - Puterea din umbra

Am cunoscut oameni speciali, cu functii foarte importante. Unii au decis soarta evenimentelor, precum generalul Stanculescu. viceamiralul Dinu sau generalul Coman. Altii au fost martori foarte importanti in zone fierbinti – colonelul Todericiu. Generalul Decebal Ilina a gestionat apoi in anii ‘ 90 informatii de top despre oamenii si operatiunile desfasurate in Decembrie 1989, fara sa fie implicat in ele.

Cu tot ce s-a intamplat bine sau rau atunci, Armata Romana a fost, este si va fi elementul de baza al stabilitatii statale. Daca au existat greseli din partea unor reprezentanti MApN in Decembrie 1989, ele au fost rascumparate de cei care le-au urmat in functii in toti acesti 20 de ani, prin cel mai important efort facut la integrarea noastra in NATO. Armata a fost varful de lance al acestui proces si al deciziei strategice de reasezare a Romaniei in sistemul de valori occidentale si de garantare a securitatii nationale, insemnand inainte de toate populatia si teritoriul Romaniei.

Prefata istoricului si academicianului Dinu C. Giurescu e cel mai bun argument in favoarea aceste afirmatii.

Aceasta carte prezinta marturii esentiale despre un regim dictorial si demolarea lui.

Sa inteleaga orice politician cu acelasi gen de tentatii ca soarta sa va fi similara.

Radu Tudor
Decembrie 2014
Bucuresti

PS 1 : Cartea poate fi comandata on-line aici
http://www.nemira.ro/epoca/secretele-armatei-puterea-din-umbra–2862

PS 2 : De maine cartea va fi difuzata in toate librariile din Bucuresti si din tara

 

29 COMMENTS

    • Felicitari Radule,

      Cine a vazut moartea atunci in Decembrie 1989 nu trebuie sa se opreasca. Trebuie mers inainte si adevarul spus mai departe. Adevarurile de atunci dar si de azi.
      Sper sa mergi inainte si de acum incolo.
      O sa-ti citesc cartea in vara cand ajung la ea…

      Sa nu uitam
      1989 Decembrie 16-17 21-22 2012 – 7.4 milioane

  1. Felicitari si le asteptam si pe urmatoarele. Ramaneti in continuare acelasi spirit lucid, fin analist si obiectiv. La fel de necrutator cu cozile de topor, prea multe din pacate pe aceste meleaguri.
    Succes !

    • Pentru a ramane in priza, ce parere aveti despre ,,moderatul” Kelemen Hunor care astazi a dat de inteles ca va vota guvernul Ponta 4, daca prefectul de Covasna este demis ?! Nu stim raspunsul lui Ponta dar il asteptam, sau o sa-l intelegem in cursul serii.
      Atat de obraznici si marsavi au ajuns liderii UDMR, incat santajeaza in mod fatis.

  2. Este o insulta fata de memoria Eroilor cazuti intre 16-21 decembrie:

    “Daca au existat greseli din partea unor reprezentanti MApN in Decembrie 1989, ele au fost rascumparate de cei care le-au urmat in functii in toti acesti 20 de ani, prin cel mai important efort facut la integrarea noastra in …”

    CRIMELE domnule Tudor nu “greselile” vor fi “rascumparate” prin JUSTITIE, prin trimiterea dupa gratii a ucigasilor ce au facut au patat cu sange nevinovat haina militara gradati sau in termen atat ai aramatei cat si ai securitatii. Zeci de militari trebuie sa infunde puscariile dar sunt liberi si bine mersi pentru crimle pe care le-au comis cu sange rece in acele zile la ordinul descreieratului ceausescu.

    Ca participant la acele evenimente unde era sa-mi pierd viata din cauza unui asemenea criminal nu va impartasesc absolut deloc punctul de vedere ce sper sa fie unul singular in multimea celor care am protestat in strada in acele momente.

    Îndeplinirea unor ordine criminale de către armata R.S.R. care avea ca scop înăbuşirea revoluţiei din 1989:
    https://www.youtube.com/watch?v=GOd2SEu0Sjg

      • Afirmatia dvs. este o “gluma” foarte proasta in fata Eroilor si a nevinovatilor morti sau schiloditi in Revolutia din 1989 domnule Tudor.

        doar o mostra:
        “1. Procesul “Timisoara” – cel mai mediatizat proces, transmis intr-o vreme in direct la radio Timisoara. Inculpatii au apartinut militiei, securitatii si PCR. Nimeni din armata n-a fost inculpat. In continuare va redam informatii despre cativa din multii criminali ai acelor zile :

        – Ion Coman, secretar CC al PCR, condamnat la 25 ani inchisoare pentru omor si tentativa de omor (1991). Pedeapsa redusa la 15 ani inchisoare (1997).

        – Radu Balan, prim secretar PCR al judetului Timis, condamnat la 23 ani inchisoare pentru omor si tentativa de omor. Ulterior, inculpatul a murit.

        – Cornel Pacoste, viceprim ministru, condamnat la 20 ani inchisoare pentru complicitate la omor (1991). Pedeapsa redusa la 10 ani inchisoare (1997).

        – Traian Sima, colonel, sef al Securitatii Timis, condamnat la 20 ani inchisoare pentru omor, tentativa de omor, arestare ilegala (1991). Pedeapsa redusa la 15 ani inchisoare (1997).

        – Iosif Veverca, maior militie, condamnat la 15 ani inchisoare pentru omorirea tinarului Ianos Paris si pentru favorizarea infractorului.

        – Emil Macri, general securitate, procesul penal a incetat ca urmare a decesului inculpatului.

        – Nicolae Ghircoias, colonel militie, condamnat pentru favorizare a infractorului si distrugere de inscrisuri, fapte amnistiate prin decretul FSN din 4 ianuarie 1990.

        – Ioan Baciu, colonel militie, condamnat pentru favorizare a infractorului, fapta amnistiata prin decretul FSN din 4 ianuarie 1990.

        – Gheorghe Ganciu, angajat al crematoriului “Cenusa” unde au fost incinerate cadavrele furate, condamnat pentru favorizare a infractorului, fapta amnistiata prin decretul FSN din 4 ianuarie 1990.

        – Filip Teodorescu, colonel securitate, achitat.

        – Gabriel Anastasiu, colonel securitate, achitat.

        – Gheorghe Atudoroaie, maior securitate, achitat.

        Inculpatii care au primit pedepse cu inchisoarea au adoptat tactica procurarii de certificate medicale, izbutind cu succes sa evite ispasirea efectiva a pedepsei. Politicieni din diferite partide, sub lozinca “reconcilierii nationale”, au cerut amnistierea acestora ultima initiativa de acest fel provenind de la ministrul taranist Constantin Dudu Ionescu. Tot Dudu Ionescu a participat in 1997 la la dezvelirea monumentului inchinat generalului Guse din comuna Spataru, jud Buzau sfidand astfel memoria martirilor revolutiei timisorene. Generalul Guse nu a fost un erou al neamului, ci un criminal care a poruncit deschiderea focului asupra revolutionarilor timisoreni.

        2. Plutonier major militie Constantin Teghiu si plutonier militie Dumitru Asaftei – invinuiti de impuscarea mortala a lui Marius Nemtoc si Ioan Mariutac, in fata Catedralei in 18 decembrie 1989. Achitati.

        3. Capitan contrainformatii Vasile Joitoiu – invinuit de impuscarea lui Vasile, Lepa si Ioana Barbat in 17 decembrie 1989 in Piata Libertatii, Lepa Barbat murind ca urmare a ranii. Osindit la 18 ani inchisoare de Tribunalul Militar Timis, Joitoiu va fi achitat de Tribunalul Militar Bucuresti.

        4. General Rotariu, locotenent-colonel Ion Paun si capitan Constantin Gheorghe au fost acuzati ca au ordonat deschiderea focului impotriva manifestantilor din Calea Lipovei, in 17 Decembrie 1989. In zona s-au inregistrat 6 morti si 30 de raniti prin impuscare. Acuzatii au fost achitati de catre Tribunalul Militar Bucuresti (judecator Constantin Lucescu, avocatul apararii in procesul Ceausescu). In 1998, procesul s-a rejudecat, terminindu-se tot prin achitare, pe considerentul ca inculpatii n-au facut decit sa execute niste ordine.

        5. Dupa alegerile din 1996, au fost trimisi in judecata si generalii Mihai Chitac si Victor Stanculescu. Parchetul a retinut si vinovatia lui Stefan Guse, dar acesta a murit. Invinuitii au fost osinditi la 15 ani inchisoare, dar au declarat recurs. Procesul inca se judeca.

        6. Un alt criminal DUMITRU DRAGHIN. Ziua de 23 decembrie 1989 a fost una ingrozitoare. La Otopeni au fost masacrati militarii in termen chemati de la Campina sa apere aeroportul. In spatele celor trei camioane cu soldatii de la Campina venea si un autobuz de tura al Companiei Tarom. O parte din functionari, fara sa tina cont de balamucul din oras, voia sa ajunga la treaba. Printre ei se afla, asezata in spatele soferului, si Valerica Bichi. Dispozitivele de aparare ale aeroportului, comandate de ofiterii Dumitru Draghin si Ionel Zorila, au deschis foc si asupra autobuzului. Au murit opt persoane. Vreme de trei zile, Constantin nu a stiut unde ii e nevasta. Dupa ce a cautat-o prin tot orasul, a gasit-o proaspat operata la Spitalul de Urgenta. Femeia fiind grav impuscata, operatia nu a fost de folos. Vali, care era insarcinata in luna a treia, a mai fost lucida cat sa-i spuna sotului sa aiba grija de copii. De 16 ani, Constantin Bichi a incercat sa-si faca dreptate. Procesul Otopeni a durat imens. Atat generalul Mugurel Florescu, cat si alti judecatori militari au tras de timp cat au putut. Dumitru Draghin, unul dintre executantii actului criminal, a ajuns din maior general. Capitanul Ionel Zorila nu a fost nici el deranjat. Pana la urma, in anul 2003, dupa trenari nesfarsite, cei doi impricinati au fost condamnati la opt si respectiv patru ani de inchisoare. Altor ofiteri mai importanti, care comandau dezastrul in zilele din decembrie ’89 si care au contribuit din plin la confuzia creata in jurul Aeroportului Otopeni, nu li s-a intamplat nimic. Condamnarea celor doi ofiteri a insemnat implicit ca MApN si-a recunoscut ca institutie vina in evenimentele de la Otopeni. Justitia a pretuit viata victimelor la “imensa suma” de 108 milioane de lei/cadavru, daune morale datorate de Armata victimelor. Constantin Bichi nu a vazut suma nici pana in ziua de azi, cu toate ca sentinta era executorie.

        Toti acesti oameni au fost fie achitati de instanta, adica considerati nevinovati, fie au fost condamnati la pedespse minore si au iesit imediat din inchisoare, fie s-au folosit de tot felul de certificate medicale si alte tertipuri ca sa arate ca nu suporta inchisoarea. Justitia i-a inteles si i-a lasat liberi, batjocorind sangele varsat de mii de oameni.”

        • Ion Coman este general MApN, in aceasta calitate a fost la Tm si a facut inchisoare. Chitac la fel, Stanculescu la fel. Sefii UM de pe Calea Lipovei au facut inchisoare. Si altii. Nu va referiti doar la procesul Timisoara, au fost si alte dosare in judecata. Afirmatii gen glume proaste sa le faceti cu familia dvs, daca ignorati niste decizii ale instantelor

  3. Felicitari si asteptam cu nerabdare sa o citim! Cat priveste pretul rascumpararii greselilor comise de unii reprezentanti ai armatei eu cred ca este infim fata de victimele inregistrate. Un singur exemplu ar fi macelul de la Otopeni. In rest numai de bine si Doamne ajuta!

  4. D-le Tudor,
    Este binevenit demersul dvs de a lamuri anumite evenimente ale istoriei noastre prin intermediul acestei carti. Poate o sa scrieti si o carte despre cei 10 ani de tiranie basista si tot ce a insemnat degradarea acestei natiuni in acest deceniu pierdut.
    Mult succes in activitate!

  5. Şi-a pierdut armata credibilitatea. Cei care au făcut-o, numai situaţia cantinelor spuena totul câtă mâncare se fura şi li se lăsa soldaţilor.
    Apoi, treaba cu turcescu…

    În alte ştiri, băs a decorat la gradul de general un SPP-ist care a aruncat la canal cenuşa victimelor de la Revoluţie.

    Îmi moare ceva din mine de fiecare dată când văd… noroc cu lumea, toţi uităm ziua de ieri.

  6. Emotionant articol! Felicitari pentru noua ta carte, Radu! Abia astept sa o citesc! Poate vreodata voi putea avea si autograful autorului-( m-ar bucura foarte mult)!
    Regret ca nu am putut urmari emisiunea ta ” Puterea din umbra”( pacat ca nu am reusit sa te vad mai demult)!
    Succes mai departe in tot ceea ce faci! 🙂
    GR

  7. Ma bucur foarte mult pentru ceea ce ati realizat, sper sa fie un success, felicitari. Am trait revolutia in capitala,nu am fost doar un simplu spectator, pot spune ca am trait o saptamana de cosmar, provocari, spaima, dezinformare, confuzie, ambiguitate, evenimente vazute si traite…

  8. Pai din ce declarati rezulta ca nu ati participat la protestele din 1989.
    Nici un protestatar retinut de securitate nu a fost eliberat, cu mustrare (amenintare). Daca sustineti ca ati fost la proteste si ati pacalit securitatea cind v-au chemat sa dati declaratii sinteti caz UNIC.
    Toti cei care au fost arestati au fost batuiti, torturati in anchete si eliberati abia in data de 22 decembrie.

    Deci ori nu ati fost la proteste astfel incit nu prezentati nici un fel de pericol sau interes pentru securitate, ori mai exista o varianta pe care refuz sa o iau in calcul.

  9. Felicitari si la cat mai multe carti de valoare d-le Tudor.
    Poate cine stie, voi obtine de la dvs. si o dedicatie pe coperta acestei carti.
    Rememorez vremurile agitate de atunci si nu-mi vine sa cred c-au trecut deja 25 de ani.
    Ce sperante aveam atunci,ce dezamagiri am acum.

  10. Felicitari! Astept cu nerabdare sa intru in posesia cartii cu speranta ca in continutul ei se vor regasi si aspecte ce nu se vor a fi stiute. In istoria noastra
    au fost create multe povesti neadevarate, ascunzandu-se adevaruri ce ar fi schimbat poate starea natiunii de-alungul timpului. Deci cu atat mai mult, munca dumneavoastra va fi apreciata de noi, traitorii evenimentelor, dar mai ales de generatiile viitoare care vor avea girul veridicitatii scrierilor puse in tipar in timpul vietii noastre. Felicitari inca odata si va doresc sanatate si putere sa asterneti pe hartie in continuare, tot ceea ce traim in acesti ani in care Romania noastra se zbate inca…material aveti din plin! 🙂

  11. Îmi pare rău de imaginea de prim plan pe care ați ales-o și care nu-și găsește locul pe coperta unei cărți cu „watermark-ul” site-ului de pe care a fost preluată (depositphotos) neșters. 20$ nu erau totuși mulți pentru carte.

Leave a Reply