Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est dă coerenţă conceptelor Alianţei în Regiunea Mării Negre, permite instruirea multinaţională şi pregătirea inclusiv pentru crize care nu sunt de genul celor clasice, cum este actuala pandemie, a declarat, joi, în poligonul de Cincu, judeţul Braşov, generalul-maior Iulian Berdilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre.

Prezent la ceremonia de înfiinţare a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est, Berdilă a subliniat că acesta are “un istoric” de aproximativ doi ani, fiind rezultat al demersurilor României, ale Armatei Române şi în special ale Forţelor Terestre.

“Comandamentul dă coerenţă conceptelor Alianţei în Regiunea Mării Negre, permite instruirea multinaţională, întărirea capacităţii de a ne pregăti într-un mediu multinaţional, de a activa inclusiv a în cazul unor crize neclasice. În această criză pandemică, vreau să vă asigur că acest Comandament este pregătit pentru un asemenea efort”, a spus şeful Forţelor Terestre.

Conform generalului-maior Berdilă, aproximativ 400 de militari vor opera în cadrul Comandamentului.

“Comandamentul se va aşeza în minunata urbe a Sibiului, oraş pe care cu toţii îl apreciem, cu multiple valenţe istorice, culturale şi iată, azi, aducem şi o componentă militară, nu numai naţională, ci şi multinaţională. Aproximativ 400 de militari vor opera în cadrul Comandamentului. Capabilitatea operaţională este până la sfârşitul anului 2021. Sperăm să avem o participare cât mai largă şi, până la sfârşitul anului viitor, o multinaţionalitate cât mai largă deja reprezentată, necesară exerciţiilor din anii 2022-2023 pentru întărirea capacităţii operaţionale”, a punctat Berdilă.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre a vorbit şi despre incidentul petrecut în timpul ceremoniei de înfiinţare a Comandamentului Multinaţional Sud-Est, când unei tinere de la Academia Forţelor Terestre, prezentă la eveniment, i s-a făcut rău şi a primit asistenţă medicală la faţa locului.

“Viitorul lor se face din fiecare bucăţică de prezent şi era păcat să nu-i aduci la un astfel de eveniment, să înţeleagă responsabilităţile pe care le are o astfel de profesie. (…)Aş vrea ca şi dumneavoastră să fi remarcat spiritul de echipă, când ea a avut probleme, toţi (ceilalţi şefi de promoţie de la Academia Forţelor Terestre, prezenţi la eveniment – n.red.) au sărit să o ajute (…) Pentru mine asta contează cel mai mult”, a mai spus generalul-maior Iulian Berdilă citat de Agerpres.

Comunicatul MApN

Ceremonia de înființare a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE) va avea loc joi, 23 iulie, în Centrul Național de Instruire Întrunită (CNIÎ) ”Getica” din localitatea Cincu, județul Brașov, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, a ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

În cadrul aceleiași ceremonii, se va da citire ordinului de împuternicire a comandantului MNC-SE, căruia îi va fi înmânat Drapelul de Identificare al Corpului Multinațional Sud-Est.

Ulterior desfășurării ceremoniei de înființare, va avea loc etapa finală a Exercițiului cu termen scurt de notificare (ETSN), cu participarea integrată a unor unități și mari unități aparținând Forțelor Terestre și Forțele Aeriene Române.

Exercițiul, la care participă aproximativ 1.000 de militari și peste 200 mijloace tehnice, are ca scop perfecționarea procesului de integrare a capabilităților militare pentru executarea sincronizată a unor acțiuni militare complexe.

Exercițiul își propune, totodată, verificarea stării de operativitate a structurilor din subordine, fără parcurgerea etapelor de planificare obișnuite pentru organizarea unui exercițiu la acest nivel, și urmărește ca, în termen de cinci zile de la notificare, structurile din subordine să fie în măsură să-și demonstreze capacitatea de luptă în context interarme, multi-domeniu și întrunit.

Desfășurarea celor două activități va fi adaptată actualului context pandemic și vor fi luate, astfel, toate măsurile de protecție sanitară și distanțare socială.

Jurnaliștii interesați să participe la ceremonia de înființare a MNC-SE și la exercițiul tactic cu trageri de luptă vor fi așteptați joi, 23 iulie, între orele 11.00 și 12.00 la sediul CNIÎ „Getica” din localitatea Cincu, județul Brașov, având asupra lor un document de identificare personală și legitimația de presă, precum și materiale de protecție sanitară. Persoană de contact: colonel Oliver Anghel, tel. 0786 850 123.

* * *

Comandamentul de la Sibiu, ca element al Structurii de Forțe a NATO, va asigura, la pace, coordonarea forțelor din cadrul prezenței aliate din regiune, monitorizarea evoluțiilor din mediul de securitate, precum și o mai bună integrare operațională a forțelor aliate și a forțelor unor parteneri strategici, la criză și conflict. În același timp, va constitui atât un element regional important în planificarea, coordonarea și conducerea activităților de instruire și evaluare în cadru aliat, cât și un factor esențial de descurajare a potențialelor amenințări.

Corpul Multinațional Sud-Est, alături de Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova și de Divizia Multinațională Sud-Est din București, reprezintă contribuția substanțială a României la consolidarea unei posturi de descurajare și apărare credibile a Alianței pe flancul estic.


Declaratia Presedintelui Romaniei

Leave a Reply