Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, postează un mesaj trist :

Putini mai stiu cine este, sau din pacate cine a fost, domnul General Locotonent (Rtg.) Ionel Craciun, fostul comandant al Corpului Pompierilor Militari in perioada 1990-2000.

Astazi, din pacate, a plecat dintre noi unul dintre oamenii cei mai importanti care au condus arma pompierilor militari din Romania in perioada post-decembrista. Prin viziunea sa, profesionalismul si curajul sau, toate acestea au contribuit la dezvoltarea unui sistem de urgenta performant in tara noastra.

Putin mai stiu ca g-ral lt. (Rtg.) Ionel Craciun, a fost cel care a dat acordul, alaturi de fostul comandant al Grupul de Pompieri Militari Mures, col. (Rtg) Liviu Micu, ca primul echipaj SMURD sa porneasca in colaborare cu pompierii militari, cu titlu experimental, la Targu Mures in Octombrie 1991, la solicitarea regretatului prof. dr. Mircea Chiorean si a mea, dupa ce alte incercari de a implementa noua conceptie in cadrul Serviciilor de Ambulanta Cluj si Targu Mures au esuat.

Fara curajul si viziunea acestui om, nu am fi reusit niciodata, impreuna cu colegii mei, sa facem pasii pe care i-am facut, in ultimii 34 de ani, in dezvoltarea unui sistem de urgenta integrat si performant, salvand alaturi de pompieri, mii de vieti.

In 1991, generalul Craciun ar fi putut spune NU, nu e de competenta noastra, nu e treaba noastra, nu ne trebuie…. si totusi, cunoscand bine ca drumul nu va fi unul lin, a zis DA, hai sa vedem ce reusim sa facem, iar daca se dovedeste benefic, vom adopta acest mod de lucru comun intre pompieri si medici, el vazand acest model si in alte tari precum Franta.

La sase luni dupa inceperea experimentului, s-a prezentat o echipa de evaluare la Targu Mures, condusa de medicul sef al pompierilor atunci, col. dr. Virgil Dumitrascu, iar pe baza evaluarii acestora, care a durat cateva zile, modelul SMURD a fost adoptat definitiv de Corpul Pompierilor Militari, aflat atunci sub comanda domnului g-ral Ionel Craciun.

Pacat ca astfel de oameni nu pot ramane printre noi pentru totdeauna, sa putem vorbi cu ei cand avem nevoie de un sfat si sa vada roadele deciziilor pe care le-au luat acum multi ani.

Cu siguranta domnul general Craciun va ramane in amintirile noastre si in istoria pompierilor din Romania, pe vecie!

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

#Mai #DSU #IGSU #SMURD #UPU #ambulanta #romania

Vezi mai puţin

Leave a Reply