Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată o nouă ordonanţă, de această dată care să corecteze “defecţiunile” din legea salarizării legate de indemnizaţiile pentru mame şi concediile medicale. Dăncilă a spus că principalele elemente ale legii salarizării au fost îndeplinite.

 “Eu consider că cele patru elemente care au stat la baza legii salarizării au fost îndeplinite. Aici mă refer la munca egală, plata egală – şi cred că ministrul Muncii a dat exemplul unor consilieri care la un minister aveau 18.000 de lei ;i acelaşi consilier cu aceeaşi muncă avea 4.000 de lei la alt minister. Deci este, prin urmare, un principiu european ca la muncă egală să avem plată egală”,  declarat luni Viorica Dăncilă citata de news.ro

Premierul a recunoscut că au existat unele probleme, care au fost, însă, reglate de ordonanţe.

Dăncilă a mai anunţat că în următoarea şedinţă de guvern va fi adoptată o nouă ordonanţă, care să regleze indemnizaţiile mamelor şi “defecţiunile” din legea privind concediile medicale.

“În următoarea şedinţă vom avea încă o ordonanţă să reglăm pentru mămici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficienţe”, a declarat Dăncilă.

Zeci de persoane au participat, duminică, la un protest în faţa Guvernului, nemulţumite de scăderea indemnizaţiilor de concediu medical, inclusiv prenatal. Oamenii au arătat cartonaşe roşii guvernanţilor. Protestul a debutat la prânz, iar mobilizarea s-a făcut pe reţelele de socializare.

Indemnizaţiile au fost reduse întrucât s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, în decembrie 2017, contribuţia CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). În decembrie, salariul mediu brut pe ţară  era de 3.131 de lei.

Însă, în ianuarie, 2018, a crescut atât salariul mediu brut pe ţară (la 4.162 de lei), cât si procentul care se aplică, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe ţară).

După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare.

viewscnt

19 COMMENTS

 1. “Tinerele mame vor primi mai puţini bani în contul indemnizaţiei de creştere a copiilor, de la 1 iunie, ca urmare a aplicării planului de austeritate.

  Guvernul nu a decis încă modul în care vor fi reduse aceste indemnizaţii, respectiv dacă se va alege plata unei sume fixe sau va fi diminuat procentul actual, de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni. Cert este că indemnizaţiile vor scădea, iar unele voci susţin că mămicile vor lua doar 600 de lei pe lună.„Vom primi propunerea de la Ministerul Muncii şi vom lua o decizie în şedinţa de Guvern de mâine”, ne-a declarat consilierul economic al premierului Emil Boc Andreea Paul-Vass, care a adăugat că se lucrează la măsura de reducere a procentului care va sta la baza calculului indemnizaţiei de creştere a copilului.”

  http://evz.ro/guvernul-taie-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului-894609.html

 2. Da! In urmatoarea sedinta,peste 1-2 saptamani,in urmatoarea sedinta peste 1-2 luni,dar cetateanul traieste azi,in luna in curs,in luna in curs munceste,in luna in curs,plateste datoriile la stat,in luna in curs se trateaza cu medicamente,in luna in curs se spala,mananca,si nu numai! Acesti indivizi din guvern amana de azi pana la nesfarsit drepturile pana la anularea drepturilor!? Cum sa amani tu guvern incasarea unor drepturi legale peste 1-2 luni de zile!? Cel putin,dati o lege sau ordonanta care sa prevada ” cetateanul din tara poate sa manance,sa se spele,sa acihite datoriile la stat peste 1-2-3 luni”! Cata prostie mai pot contine caputurile politicienilor?!

 3. Pentru ca tot se numara mortii in urma gripei, se poate o intrebare?
  – De ce au scos din lege psd-alde plus restul,articolul/punctul in care era prevazut “raspunderea statului sau minstetul” in caz de pericol si au introdus raspunderea parintilor pentru orice?
  Nu cumva e certa motivatie de ineficienta si efecte perverse a vaccinurilor pentru care statul si ministerul nu-si asuma riscul?!
  Se transmite certitudine din partea guvernantilor, nu-mi asum ca guvern sau ministru mizeria in care va bagam, dar, doar voi parintii sunteti vinovati si va obligam prin lege! Si indiferent de motivul deceselor,sunt doar 2-3 diagnostice,cancer,nevaccinare si nu mai stiu care. E exact ca atunci cand trimit criminalii la psiholog,e scos bolnav sa nu intre la bulau si adevaratii bolnavi sunt cu patalama ca nu sunt bolnavi psihic desi au vechime in internari sau diagnostic netratabil! Asa da reforma si anchete…false!

 4. “Geniile” din psd s-au scremut de-a lungul anului 2017 ca sa faca aceasta lege. Rezultatul il vedeti cu totii…

 5. Marirea cu 25% a brutului nu a acoperit si taierea unor sporuri sau a tichetelor de masa. Legea salarizarii a adus de fapt o scadere generalizata a veniturilor.
  Cred ca vom vedea si alte efecte nefaste ale legii care inca nu au avut timp sa se manifeste.

  • Nu tocmai “generalizata” ,ci acolo unde si-au tot bagat flacaii bugetari si sefii lor,sporuri in nestire…pentru ca au tot putut.Dar uite ca nu mai tine,ca nici la privat nu se dau sporuri asa dupa cu se schimba guvernarile si dupa cum raman bani nefolositi din bugetele alocate.

   • Tine, nu tine, sporurile erau o parte importanta a venitului. Ce vina are salariatul ca asa s-a construit salarizarea de-a lungul timpului? Daca se taie sporurile, se taie si veniturile. Asta nu era in programul de guvernare PSD. Tichete de masa primeau in special cei cu venituri mici. Castiga 100 la cash, dar pierde tichetele in valoare de 200. Şarlatanie la nivel inalt, tupeu “cu boltă”.

    “Plafonarea sporurilor din sănătate la 30% ar putea duce la scăderi de venituri tocmai în cazul angajaţilor care au salarii mici, conform sindicaliştilor din domeniu.

    Sindicaliştii cer ca angajaţii din sistemul sanitar care lucrează în condiţii deosebite să fie scutiţi de aceste plafonări. Cum ar fi de pildă cei de la terapie intensivă, TBC sau sistemul de ambulanţă unde, spun ei, sporul ar trebui să fie de 75% din salariu.

    Dispariţia sau diminuarea sporurilor pentru medici şi asistente va fi compensată de majorări salariale substanţiale de la 1 martie. În schimb infirmierele şi personalul administrativ vor avea de suferit dacă au majorări salariale mai mici.

    De pildă, o infirmieră într-un spital TBC are în prezent un salariu de 1.450 de lei. Cu un spor de 100% cât are acum, ajunge la 2.800 de lei pe lună. După mutarea contribuţiilor şi polafonarea sporurilor va încasa doar 1.950 de lei.”

    https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/negocierile-privind-sistemul-de-salarizare-al-personalului-medical-reluate-la-ministerul-sanatatii.html

 6. Mă uit în acest moment la emisiunea dvs in acest moment și nu prea înțeleg doua din sloganurile dnei Vasilescu:
  1.cand dna Vasilescu spune că 97 %dintre salariati au salarii mai mari,c e credeti :ca se refera la toți salariatii sau doar la bugetari?Ca nu prea ne regasim în ex.date de domnia sa in Parlament.Mentionez ca lucrez in domeniul privat,am studii superioare,patronul nostru nu ne-a misorat salariile,…..avem aceiași bani “în mana”,însă pt ca acest lucru sa se întâmple ni s-au majorat salariile brute cu câteva sute de lei bune.Deci cine a castigat aici?Eu zic ca statul.Practic în acest moment,am mai putea cere vreo majorare de salar,desi poate l-am fi meritat?

  2.Vi se pare corect sau atotcuprinzător sloganul “La munca egală salarii egale?”,oare atunci nu ar fi corect. si “la contributii egale- pensii egale”,ca nu lucram toti in justitie,armata sau mai stiu eu unde.desi poate am contribuit și noi ceva ani……

  • Ce te face sa crezi ca a castigat statul pentru ca ti-a marit tie patronul salariul brut astfel ca sa nu iti scada netul? Sau crezi asa…din obisnuinta unor foste regimuri de trista amintire?

 7. D-na ministra a sanatatii a inceput sa propovaduiasca folosirea orelor, cladirii, personalului Spitalelor de Stat pt. furnizarea de “Servicii medicale la Cerere”?!

  (Nu poate fi dacat prin deturnarea medicilor — si asa putini — catre cei care platesc bani gheata, catre cei bogati! )

  Cu ce drept face d-na ministru privatizarea de facto a personalului si spatiului care sunt platite de noi toti de la bugetul statului in scopul a fi la dispozitia tuturor in mod egal?!

  https://www.agerpres.ro/sanatate/2018/02/19/ministrul-sanatatii-precizeaza-ca-spitalele-au-posibilitatea-legala-sa-efectueze-servicii-medicale-la-cerere–57684

  Prioritizare dupa cine plateste mai mult in spitalele statului?!
  Se terfelesc in picioare Constitutia si statul social.

  Neoliberalismul desantzat ciolosian-sorosist al acestui guvern asa-zis de stanga iese si mai tare la iveala, ca scheletul unui mamut urat mirositor pe care il credeam ingropat cu ocazia ultimului vot.

 8. Hai domne ca duduie economia, suntem primii din UE la crestere economica etc!
  :)) ca maine poimaine mai da RT inca un articol si despre Petrom ca o duce bine in continuare si cate taxe la stat a platit deci e verde pe toata linia!
  Bine, ca n-o sa ne mai prineasca astia in curand nici in UE, d’apai in Schengen, de nevaccinati ce suntem, asta e alta poveste. Aata cu nevaccinatii nu e vrajeala. Avem cele mai multe cazuri de boli care in multe tari ue au fost eradicate iar la noi revin in glorie, gratiei culturii romanilor!
  In fond, daca iti pui copilul cu picioarele de pe jos in caruciorul de la hypermarket si apoi vine alt copil acolo cu mainile sau iti pui produsele, ce dracu sa mai zici…:)
  Toate pierderile sunt in principal pe mana noastra. Dar hei!! America de ce nu ne spala pe maini?? De ce nu vine Klemm personal sa ne scoata afara din casa la manifestatii??

 9. Domnule Radu, dacă n-ai bate câmpii în orice spui, ieri ai fi scris despre ziua de 19 februarie 1878, ziua când s-a semnat pacea de la San Stefano în urma războiului ruso-româno-turc, ziua când s-a recunoscut independența României de către două mari imperii. Suntem în 2018… la 140 de ani de independență a României, dar nimeni n-a marcat în vreun fel acest eveniment. Off Doamne, de ce avem acești conducători nemeritați? De ce avem o presă plină de repetenți? Unde este Academia României? Rostogoliți, fraților, și acest eveniment în anul sacru al Marii Unirii! Și te mai dai mare analist militar!

 10. Amuzantă afirmația tutelor ăstora: la muncă egală – salarii egale… Un șofer de la Consiliul Județean – 4000 net, un manager la o instituție de cultură patronată de același Consiliu Județean, care organizează spectacole, face cercetare – mă refer aici la Centrele Județene pentru Conservarea și Promovarea Tradițiilor Populare – care gestionează bugete și proiecte destul de mari și pentru care răspund și au auditul cîte o lună pe cap în fiecare an – 3700 RON, Halal egalitate, coane Fănică…

Leave a Reply