“Din păcate, de un sfert de secol se joacă aceeaşi  piesă tâmpită a alegerilor şi a distrugerii. Totul se vinde, totul se cumpără într-un spaţiu în care nu se respectă nimic. A dispărut industria, s-au înstrăinat finanţele, au fost fugăriţi din ţară peste trei milioane de oameni – toată forţa calificată a ţării –, acum, dispar pământul şi pădurile, iar când este nevoie de vreo diversiune, de acoperit vreo ruşine, scoatem de sub tejghea două dosare, „Cine a tras în noi?…“ şi „Mineriadele“,  care arată lumii chipul nostru cel mai primitiv. Şi mai avem mari luptători cu comunismul pe care, pe vremea când acesta exista, nu i-a vãzut nimeni. Din păcate, nişte cacealmişti avizaţi despre cât sunt de <muieţi posmagii> naţiei s-au impus punând în circulaţie nişte formule care sunt luate în serios şi astăzi. (…)

Oricum, Constituţia  este cea mai necitită carte. Şi aş zice că este firesc, atâta vreme cât moaştele, vrăjitoarele şi agheasma ocupă locurile cele mai privilegiate în preocupările mulţimilor. Deci, nu tocmai întâmplător, conducem detaşat la analfabeţi, abandon şcolar, mortalitate infantilă. Cu şase violuri pe zi nu avem cum pierde locul prim într-un clasament european. (…)

România este o obsesie care nu te poate lăsa indiferent, o ţară  cu foarte puţini bărbaţi –  mă gândesc şi la cei ce luptă în Afganistan –  şi foarte mulţi eunuci, papagali şi maimuţoi, o ţară care nu se lasă iubită şi nici cunoscută aşa cum ar trebui, mai cu seamă că nu se face absolut nimic pentru asta. Cum să afle alţii ce mari valori avem, din moment ce ieşim pe piaţă cu  procurorii, slugile, hoţii şi fetele de consum? (…)

Este la îndemâna oricui să observe că frica, suverană, s-a insinuat în toate. (…)

Cei interesaţi de psihologie, dar nu numai ei, nu pot să nu observe că s-a produs o schimbare brutală în sufletul  acestui popor, şi nu în bine. Ura la superlativ, agresivitatea, refuzul spiritului, violurile, crimele de orice fel, alcoolismul şi lenea au devenit tot mai vizibile. Absenţa milei, a compasiunii, speranţa într-o salvare din afară se adaugă celor pomenite pentru a întregi un  portret jalnic. Şi neimplicarea. Oare nu auzim la tot pasul „Numai în România se poate întâmpla aşa ceva!“? Doar alţii sunt de vină. După cum se vede, răsare ceea ce s-a semănat cu consecvenţă mai ales în ultimul deceniu. Pot, aşadar, să ne elibereze analfabeţii de alţi analfabeţi? Slugile de mentalitatea de slugă? Putem, oare, învăţa bunele maniere de la uriaşa mitocănime naţională sau demnitatea şi onoarea de la servitorii autodeclaraţi?(…)

Augustin Buzura / Eunuci, sadici şi hoţi de interes naţional / Revista Cultura, Octombrie 2015

21 COMMENTS

  1. Un exemplu sau pe româneşte UNICAT rămîne poza de grup a acestui guvern pe care am ”iubit-o” prin caracterizare: la poziţia loc picioare jos pe podea cîte un prezervativ ambalat în hîrtie albă pentru a nu-i da de gol! Sau: ce caut eu aici? ce caut eu în viaţa mea?
    Amintiţi-vă de cîte ori am scris despre moaca invitaţilor din platou. În ce hal era! Acum am văzut că-l resuscitează pe Severin-hoţul de europarlamentar şi pe toate cucuvelele afumate de atîta alcool, minciuni şi manipulare alături de furt de CNP şi semnături false pentru liste la candidatura ca preşedinte de ţară şi care ulterior una a fost amendată cu 5 milioane sau cam aşa ceva, a plătit amenda? Dar cum rămîne cu infracţiunea? Parcă am văzut-o în compania celor care au ieşit la miting în Bucureşti!
    Cum? “ROMANIA E O TARA CU MULTI EUNUCI, PAPAGALI SI MAIMUTOI !” Nu! Eu văd ţara că ”e un container plin cu jeguri de analfabeţi cu diplome la hectar în funcţii plătite foarte bine: unul cu sapa şi o stînă de idioţi analfabeţi cu mapa”!
    scuze Radu pentru vocabularul dur, dar e o mică parte frumoasă din ce se vorbeşte în ţară în ultimile 3-4 luni de zile.

    • Si acesti eunuci scriu articole generale despre cat de rau este in Romania fara sa indice concret CINE conduce, cine este AZI la putere in forta, ce jocuri se fac si ce trebuie sa faca cetateanul obisnuit.

      De cine ne este frica domnul Buzura? S-a insinuat frica asa din senin? E un virus de raceala?
      Sau ne e frica de SRI de DNA de ICCJ de procurori controlati de servicii de ceea ce face Codruta Kovesi si Florian Coldea? Sau ne e frica ca vin ambasadorii in parlament si zic NU unor legi ale alesilor pe care I-am votat?

      Povestea asta cu de 25 de ani o ducem prost bla bla de parca noi nu stim si ne lumineaza intelectualii lui peste cu editoriale.

  2. Cu tot respectul, domnu’ Tudor, dar cei 3 milioane nu au fost fugariti de nimeni, au decis sa voteze cu picioarele in loc sa voteze cu pumnii; complicitate de gradul zero, carevasazica, noi din tara fiind gradul unu.

  3. Cu toata stima, d-le Tudor : chiar credeti ca autorul Augustin Buzura (“Fetele tacerii”, “Orgolii”.. sunt carti pe care, daca s-ar introduce la bac, multi din contemporanii mei mai tineri le-ar cauta pe “yutub”, translatate intr-un film de cateva zeci de minute, ca sa nu piarda timpul cu cititul a ditamai romanul) e o voce in harmalaia contemporana ?! In cele spuse de dumnealui vad doar un prohod pe care nimeni nu-l ia in seama; multi sustin, ca pe idei proprii, ceea ce spune dl. Buzura, dar toti se exclud, sunt “extra”… cam ca-n fabula aia cu “egalitate, da’ nu intre catei”
    Mi-amintesc, prin anii “80, cand descopeream imagini si sentimente in cartile d-lui Buzura, cum ma cuprindea uimirea : cum de-au lasat cenzuratorii d-atunci sa se publice asa ceva ?! A trecut, insa, multa vreme, lumea nu mai are timp sa asculte, sa citeasca… Trebuie sa se exprime !
    E epocala constatarea auzita deunazi : “Televiziunea a facut din proasta satului vedeta; internetul i-a dat mijloace de exprimare”…
    Ma bucur, deci, ca l-am cunoscut literar pe dl. Buzura la momentul potrivit; acum, sigur, prin ce spune, mai merge doar ca imagine literara pentru vreunu’ d-asta de vrea sa reformeze… la harmalaia generala, ce cuvanta unul care este indreptatit sa cuvante e degeaba, nu s-aude !

  4. Tot respectul , domnule Tudor pentru ca publicati articolele unor personalitati . In tineretea noastra romanele domnului Buzura se vindeau de sub tejghea sau pe tejghea , dar impreuna cu trei carti nevandabile , legate cu sfoara de romanul acestui scriitor exceptional . Daca nu reuseam sa ni-l procuram in nici una dintre variante , multiplicam respectivul roman la xerox . luindu-l de la un prieten mai norocos . Eram tineri si suportam greu “rigorile” comunismului , dar existau scriitori ca domnul Augustin Buzura , Constantin Toiu , Marin Preda , s.a.m.d. , care spuneau lucrurilor pe nume cu o maiestrie si o complicitate autor-cititor , cu care de fapt reuseau sa ne pastreze speranta si sufletele aproape nealterate . Tot respectul , domnule academician Buzura !

    https://www.youtube.com/watch?v=MAeddy2dEzM

  5. O sintetizare a situatiei Romaniei si conducatorilor acesteia nu se putea face mai bine.
    Acesta este crudul adevar, iar noul Premier daca este sincer, are o sarcina imens de grea.

  6. Alt elogiat şi încărcat cu laude de voi în platou cînd era invitat, fostul ministru Doru Viorel Ursu(i-am văzut poza şi l-am căutat pe nume pe google), zilele trecute în platoul unei emisiuni rtv cînd a fost întrebat de o pensionară: ”domnule Ursu, am văzut că aţi scos oameni în stradă pentru a-l da jos pe Ponta, oamenii vor ieşi în stradă să strige JOS IOHANIS”, în timp ce vorbea pensionara el-acest individ dăduse din cap în sens negativ dar nu a răspuns în niciun fel verbal”!
    Mai terminaţi odată voi jurnaliştilor cu laudaţio la adresa multora dintre cei aleşi sau votaţi!
    Cică acum nu e complot împotriva naţiunii de la fostele adunături votate cu un procent ”furnică” dar intrate pe listele de buzunar în parlament prin înţelegere tacită!
    Scuze, pentru duritatea comentariilor.

  7. Tragic dar adevărat ce spune dl. academician Buzura. O critică justă și dură dar la adresa cui? Vedem cu toții starea jalnică în care a fost împinsă națiunea română după ’89. Anumite valori morale din vremea mult hulitului comunism au dispărut. E clar că am fost ,,ajutați,, să ajungem unde suntem și să fim conduși de marionete mânate din spate de Ocultă. Poporul român, nația noastră nu va pieri niciodată, sunt sigur. Singura noastră salvare este și va fi un bun conducător, un ROMÂN ADEVĂRAT, care va ști să ne adune pe toți sub același steag, sfântul nostru steag tricolor. Dar acel cineva n-o să fie și mai cu seamă nu trebuie să ajungă politician, pentru că odată cu trecerea pragului unui partid politic orice om își pierde din valoare. ROMÂNIA TE IUBESC, DOAMNE OCROTEȘTE-I PE ROMÂNI.

  8. Doamne ce vremuri am ajuns sa traim…Trebuie sa ai curaj ca in aceste conditii sa scoti in evidenta starea de fapt…

  9. Ce e cu sondajul ăsta care pare manipulant?
    Cum să nu te intereseze:
    – 4. V-ati interesat cum sunt alocate fondurile din bugetul local, prin petitie sau participare la sedintele Consiliului Local ?
    – 7. Care sunt institutiile in care aveti cea mai mare incredere ? (fara non-raspunsuri)
    http://www.dcnews.ro/sondaj-ciado-concluzii-surprinzatoare-societatea-le-percepe-ca-un-zid_490482.html
    Am impresia că totul e de la politicieni şi nu de la cetăţeni!
    – Nu are nicio legătură sociatatea civilă: omul de rînd cu ceea ce ei se denumesc CIADO Romania si Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP), ONG-uri şi Societatea Civilă cu rădăcini politice!
    Încă o mare scîrbă provocată poporului prin aceste manipulări în majoritate mincinoase!

  10. Respectul meu enorm pentru scriitorul care in anii grei ai dictaturii ne-a fericit cu superbele lui romane politice ….fiinca ele asta erau ,desii nu pareau ! Respectul este cu atit mai mare cu cit marele scriitor care sinteti a ramas demn si neminjit cu sinecuri straine su autoctone ! Asa este stimate domnule si pentru asta aveti si dragostea si repectul nostru in aceasta viata …!

  11. suntem in vremea lupului moralisl..cred ca acesta spune totul. .a poate nu toti din aparatul de partid si stat,prlament,senat,presidentie,guvern justitie,nu stiu povestea cu lupul,ce ei au mai vut timp sa mai citessc ce au scris ,daca au scris,sau poate numai au desenat dupa notita .s- au au absolvit prin ne prezentare.?!

  12. Imaginea acad. Buzura ne duce cu gandul la Bizant, in momentele de glorie ale orasului sub Justinian si Teodora, cand barbatii erau la razboi, eunucii la administratia imperiului, dar si la conducerea armatei! si haremul (femeile) domneau peste toti. Eu i-as pune un bemol alegoriei: eunucii de la anul 500 dupa Cristos erau o clasa special faurita pentru a se ocupa exclusiv de politica, inclusiv de cea militarista, castrati special, adica, pentru a nu fi “distrasi” de dorintele firesti de la inalta misiune de a conduce imperiul. Sigur ca masculii “intregi” ii tratau de “muieri” dar le cam stiau de frica, tocmai fiindca in spatele acestor jumatati de om (citeste: barbat) stateau muierile cu drepturi depline la titlul de femeie:mamele, sotiile, amantele imparatilor si aristocratilor, manuitoarele din umbra ale “dorintelor” si aspiratiilor masculine, mai mult sau mai putin frustrate. Si, desigur, unde e dorinta e si coruptie mare, fiindca exista si alte pofte decat cele sexuale, pofta de putere, de exemplu, care nu e bazata doar pe afirmarea fizica a curajului si tariei, dar, cumva, lucrurile mergeau fiindca fiecare era la locul lui si ierarhia era stabila. Iar cand izbucneau luptele intre factiunile politice si clientii lor respectivi, luptele se duceau pe stadion: cand se prelungeau in piata, se decreta imediat un razboi pe la vreo frontiera pierduta in pustiurile africane, sau vreo actiune de represalii pe la barbarii ocupanti ai provinciilor din Vest (Italia) si gata, se dadea un scop furiei masculine inarmate.
    Ce avem noi acum e o varianta decazuta a sistemului bizantin din epoca de glorie: niste muieri in pantaloni (eunucii), care taie coruptia factiunilor politice( maimutoilor) cu parul justitiei independente, niste papagali(electoratul) care ies in strada si striga lozinci si niste razboinici, putini la numar, care lupta ca auxiliari in razboaiele altor imperii. Deci, Bruxelles-ul a trimis o echipa de “eunuci” care sunt tehnocratii, sa refaca sistemul.

Leave a Reply