Premierul Florin Cîţu a declarat vineri, în contextul problemelor referitoare la vaccinul AstraZeneca, că s-ar fi vaccinat cu oricare dintre vaccinurile anti-COVID disponibile şi a acuzat că în România există de un an de zile o campanie împotriva măsurilor luate de Guverm pentru a opri pandemia, inclusiv împotriva vaccinării, comparând aceste acţiuni ale contestatarilor cu cele ale unor terorişti, scrie news.ro
”În România, de un an de zile, există o campanie împotriva acestor acţiuni pe care le ia Guvernul de a opri pandemia. Este o campanie împotriva portului măştii În spaţiul public, împotriva măsurilor de distanţare şi este o campanie împotriva vaccinării. Din punctul meu de vedere, aceste acţiuni sunt similare cu acţiunea unor terorişti, pentru că a zădărnici această acţiune, această activitate a Guvernului care are ca obiectiv îmbunătăţirea sănătăţii tuturor, este acţiune care încearcă să submineze autoritatea statului”, a afirmat premierul.
Cîţu a precizat că actuala campanie de vaccinare rebuie să continue cu toate tipurile de vaccin, cu monitorizarea eventualelor efecte adverse, referindu-se la faptul că un lot al vaccinului AstraZeneca este suspectat că ar fi provocat efecte adverse grave.
”Nu s-a schimbat nimic. În ceea ce priveşte tipul de vaccin care a fost ieri în discuţie în spaţiul public, Agenţia Europeană spune foarte clar că nu există indicii în acest moment care să facă o legătură între cele câteva cazuri şi vaccin. De aceea, campania de vaccinare trebuie sa continue, bineînţeles cu monitorizarea eventualelor efecte adverse. La nivel european sunt 5 milioane de persoane vaccinate cu acest tip de vaccin şi avem o ţară, Marea Britanie, care îşi vaccinează toată populaţia şi ar fi greu de crezut că un guvern ar fi aşa de iresponsabil. Trebuie să avem încredere în experţi, cei care au autorizat, au recomandat, autorizarea acestor tipuri de vaccin, că îşi vor face treaba în continuare”, a precizat Florin Cîţu.
El a ţinut să precizeze că s-ar fi vaccinat cu oricare dintre cele trei tipuri de vaccin utllizate în prezent în UE.