Se așteaptă ca alergiile severe să fie adăugate la lista posibilelor efecte secundare ale vaccinului AstraZeneca / Oxford Covid-19, după astfel de reacții identificate în Marea Britanie, a declarat vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează AFP.
Autoritatea de reglementare europeană a declarat că „a recomandat o actualizare a informațiilor despre produs pentru a include anafilaxia și hipersensibilitatea (reacții alergice) ca efecte secundare”.
„Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de rapoarte de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie”, a declarat agenția cu sediul la Amsterdam, în rezumatul comitetului său pentru evaluarea riscurilor de droguri.
“După o analiză atentă a datelor, (comitetul) a considerat că o legătură cu vaccinul este probabil în cel puțin unele dintre aceste cazuri”, a adăugat ea.
EMA, cu toate acestea, a clarificat că anafilaxia, sau ceea ce numește „reacții alergice severe”, a fost deja un „efect secundar cunoscut care poate apărea foarte rar la vaccinuri”.

Informațiile privind vaccinul AstraZeneca / Oxford indică deja faptul că persoanele care primesc injecția trebuie ținute sub „supraveghere atentă timp de cel puțin 15 minute” după administrare, în caz de reacții alergice.

Cu o zi în urmă, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că va investiga o problemă separată și anume cea a cazurilor de cheaguri de sânge semnalate la pacienți care au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca însă subliniază că incidența acestor cazuri nu este mai mare decât în rândul populației generale. Problemele de coagulare a determinat Danemarca, urmată de alte țări europene, să suspende utilizarea vaccinului dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca și Universitatea din Oxford.

Însă agenția subliniază că măsura a fost una de precauție până la finalizarea unei investigații complete privind informațiile potrivit cărora unele persoane au dezvoltat cheaguri de sânge după ce li s-a administrat vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.
„Deocamdată nu există indicii că vaccinul a cauzat aceste condiții care nu sunt listate drept efecte secundare ale acestui vaccin”, a afirmat Agenția Europeană pentru Medicamente într-un comunicat.

1 COMMENT

  1. Readu, in prospect nu se mentioneaza toate riscurile in urma consumului, ar trebui sa aiba o lista uriasa de neconcordante, sa nu uitam ca nu se pupa medicamentele, stiu ce spun. In 2019 cand am fost la control in strainezia pentru acest virus care a penetrat aerul, mi-a spus clar “fara consum de medicamente oral si injectabil” cu mai multe amanunte, sfaturi pe care eu deja le practicam. Dupa 2000 se practica doar afaceri pe aseasta linie fara asumare de riscuri, cel care inghite este unicul vinovat(pe glob), si de asta in halvetica nu se dau in prima faza decat ceaiuri, siropuri, spray-uri, si creme de orice, tratament tarziu chiar daca esti urgenta. Nu e bascalie! Personal, daca ar fi sa ma vaccinez, desi nu accept niciun vaccin de ani de zile, doar in halvetica voi face. Nu e fala sau laudatio, exista respectul fata de cetatean, fata de sanatatea cetateanului in totalitate! Inainte de orice tratament nou, te consiliaza cineva gratuit, semneziniste acte pentru daune, te suna de 2-3 ori pe zi sa stie in ce stadiu esti!

Leave a Reply