Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord, joi seară, privind un plan de susţinere de 500 de miliarde de euro, transmit Reuters şi AFP.
Franţa, Germania, Italia, Olanda şi Spania au ajuns joi seară la un acord asupra unui plan de sprijinire de 500 de miliarde de euro propus pentru a face faţă consecinţelor economice ale crizei coronaviruslui în zona euro, potrivit mai multor surse diplomatice.
Cele cinci ţări au ajuns la o înţelege în special asupra condiţiilor de acces la liniile de credit ale Mecanismului de Stabilitate European (MSE), Olanda renunţând aparent la impunerea unor criterii economice specifice.
“Reuniunea s-a încheiat în aplauzele miniştrilor”, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedintelui Eurogrupului.
Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a salutat un “acord excelent” incluzând “500 de miliarde de euro disponibili imediat” şi “un viitor fond de relansare”
Ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, a afirmat joi seară că acordul găsit între cei 27 pentru un răspuns comun în faţa noului coornavirus este “o zi mare pentru solidaritatea europeană”, scrie AFP.
“Este important ca noi toţi să aducem un răspuns comun care să permită statelor noastre să depăşească provocările sanitare, dar şi provocările economice” suscitate de pandemia de COVID-19, a subliniat ministrul într-o scurtă declaraţie transmisă pe Twitter.
La finalul unor “lungi, lungi discuţii”, cei 27 au ajuns “să găsească un consens prevăzând răspunsuri puternice” la această criză fără precedent care paralizează continentul şi pune în genunchi numeroase economii, a mai spus Olaf Scholz.
Ministrul german a amintit ca măsuri “un sprijin puternic adus întreprinderilor”, “un sprijin foarte clar salariaţilor şi salariatelor” care să permită finanţarea unor măsuri de şomaj parţial şi un sprijin “statelor care au nevoie de acesta” prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES).
Acordul găsit la Bruxelles este “un bun mesaj pentru cetăţenii şi cetăţenele Uniunii Europene pentru că ei ştiu că statele acţionează împreună şi că Uniunea Europeană funcţionează”, a mai spus el, citat de Agerpres.
O aberatie mai mare la explicatiile lui Ludovique privind libera circulatie in UE, n am vazut ! Cica cetateanul UE poate sa zburde prin UE in cautarea unei slujbe.Da…dar nu toti ! Ci doar cei care pleaca Germania.Acolo, mari domni…nu se duc la munca agricola…
Dar Ludovique uita ca a suspendat drepturile UE/CEDO privind dreptul la libera circulatie…Si atunci restrictiile nu sunt pentru toti?
Mai uita guvernul ca restrictiile au fost luate IN VEDEREA PROTEJARII CETATEANULUI IMPOTRIVA PANDEMIEI.VIRUSUL NU SELECTEAZA CETATENII CARE MERG LA.MUNCA IN STRAINATATE ,DE CEI CARE MERG LA MUNCA IN ROMANIA.
E de interes public : cetatenii plecati in Germania , care se imbolnavesc, se tratreaza in Germania( au asigurari de sanatate ?) sau sunt trimisi in Romania ?