22 Decembrie 2014. Acum 25 de ani, cel care se credea atotputernic si de neinlocuit pleca pentru totdeauna de la putere. Milioane de oameni pe strazi sarbatoreau caderea lui Nicolae Ceausescu. Un moment unic in istoria Romaniei.

image

Peste 1000 de morti si alte mii de raniti au facut posibila democratia si libertatea in Romania.

Cum priviti acum, dupa 25 de ani, ziua de 22 decembrie 1989?

Aveti alte ganduri fata de Ceausescu acum in raport cu traiul din acea vreme?

 

 

21 COMMENTS

 1. 25 de ani de cind din dupa-amiaza zilei de 22 decembrie securistii in frunte cu iliescu ne-au furat Revolutia si au lansat diversiunea “teroristii” (palestinieni, kgb-isti, etc.) ca sa nu se prinda lumea ca securitatea prelua puterea.

  p.s. ca fapt divers, cind a plecat elicopterul am avut impresia ca o sa traga in noi cu toate ca trupele securitatii au disparut la ordin din fata noastra lasind in ofsaid trupele armatei care habar nu aveau ce sa faca.

 2. in acesti 25 de ani nu am avut parte nici macar o secunda de DEMOCRATIE REALA.

  Aceasta este o DEMOCRATIE SIMULATA sustinuta prin puternica diversiune si manipulare a securitatii care a inlocuit monopolul securisto-comunist cu monopolul securisto-coporatist de tip mafiot impartit frateste intre mafia securista autohtona si monopolurile corporatiste internationale!!!

  DE 25 DE ANI TRAIM IN DICTATURA MAFIOT-SECURISTA

 3. De capul vostru să se ţină aceste rele ce le faceţi cu voia minţii voastre ne-ncetat

  Nu mi-au fost dragi cei de atunci
  Dar viaţa era respectată,
  Prin zilele acelea lungi
  De muncă multă cumpătată!

  Era un zîmbet cald pe buze
  Oricine îl avea din plin
  Şi nu erau numai acuze
  Pline de-amar şi de venin!

  De 25 de ani pierduţi, trecuţi
  În chinuri şi fără dreptate
  De parc-aşa suntem născuţi
  Ca să avem drepturi furate!

  Nici ăştia nu-s de aruncat
  Containerele sunt prea pline
  De hoituri ce ne-au alungat
  Familia cu tot ce ţine!

  Ei ne-au vîndut fără de ştire
  Şi neam şi ţară au vîndut
  Ca să le fie doar lor bine
  Şi vin la voturi de cerut!

  Atîta bine nu se poate
  Că numai în minciuni ne ţin
  Că dau, de fapt, nimic din toate
  Şi moartea lentă-i doar un chin!

  Nu vreau s-aud de scăunarii
  Care ne mint şi fură peste tot
  Ne ia şi dreptul pentru casă
  Şi locu-n cimitir, chiar tot!

 4. ironia istoriei si a sortii face ca astazi 22 dec 2014 sa fie prima zi fara basan, un alt dement care a avut apucaturi de dictator; basanul e doar un mic ceausescu, doar il admira pe vremea cand era navigator bisnitar si visa la ziua cand va dormi in patul acestuia.
  istoria se repeta schimband personajele, dar intrebarea este:”oare romanii invata ceva din aceste nenorociri?”

 5. Repulsii
  O semnătură pe un act, e o valoare
  O semnătură pe o creangă de copac, distrugătoare,
  O semnătură pe şosea, n-aduce soare
  O semnătură pe o tablă, se şterge ca oricare.

  O poză-n-trun album, e amintire
  O poză pe o carte, e trăire
  O poză importantă, e-n suflet şi-n simţire
  O poză aruncată, e simpla irosire.

  Numele meu e doar identitate
  Numele lor, e folosit în toate
  Numele celor proşti, pe garduri, stîlpi lipite
  Sunt negre, te trag în jos mereu doar spre ispite.

  De 25 de ani, mereu aceeaşi viaţă
  Aceleaşi răbufniri şi urlete-n tv-eu
  Politica e curva şi cei cu-aceeaşi faţă
  Ce-nvîrte soarta omului cum vreu!

  Chiar şi zăpada, plecat-a deodată
  Crăciunul e aproape, zumzetul e departe
  Nici clinchetul de clopoţei de altă dată
  Că porci sunt peste tot, e lipsă doar de carte!

 6. Nu mi-a placut aseara de CIUVICA si Gadea care au trecut BRUSC de la “VANZATORUL DE COPII” ,”IOHANNIS 6 CASE” si alte epitete proliferate in 2014 la “nota 8 pentru discursul lui IOHANNIS”(nu ca nu ar fi meritat acea nota !!!) dar cred ca intre “O TERFELIRE” si “UN LAUDATIO” pentru IOHANNIS(=PUTEREA) trebuie sa treaca macar o perioada de o luna,o saptamana tranzitorie(de scuze daca este cazul unei …greseli neintentionate!!!).
  Desi am cautat intotdeauna sa scuz ANTENA/s-o apar de detractorii basisti (sunt fan ANTENA) apreciez totusi ca JURNALISTII CARE SE RESPECTA ar trebui sa critice NUMAI si NUMAI PUTEREA(pe IOHANNIS,pe PONTA,pe Tariceanu,pe ZGONEA,SERVICIILE si INSTITUTIILE care nu-si fac corect datoria … ) fiindca puterea NECRITICATA o ia intotdeauna ..RAZNA(si din slujitor al cetatenilor devine dictator fata de … cetateni).Toti jurnalistii ( din cei 25 ani) trebuie sa-si faca MEA CULPA intrucat fesenismul (rosu -ilescian sau portocalio-basescian) daca ar fi fost CRITICAT/AMENDAT de catre presa/televiziune n-ar fi produs atata nenorocire in acesti ani si n-ar fi fost posibila nici “o dictatura” de 10 ani unui om fara multe din caracteristicile umane…. pozitive.

  • Errare humanum est…
   … perseverare autem diabolicum!
   Îmi aduc aminte de o emisiune în care marele mic ziarist cristoiu emitea cum că el de-a pururi doar împotriva puterii! Am văzut cu toții cum și cu ce consecințe s-a manifestat “opoziția” perseverentă a d-lui cristoiu.
   Îmi aduc aminte de o altă emisiune în care iliescu emitea cum că să stăm liniștiți, frontul nu va candida în alegeri. A negat întotdeauna c-ar fi spus așa ceva. Mă gândesc c-o mai fi pe undeva înregistrarea. Frontul a tot candidat până să devină partid. Ca și d-l iliescu!
   Eroarea poate fi întâmplătoare, perseverența este mai întotdeauna premeditată!

  • Într-una din zilele sfârșitului de an ’89 mă aflam în metrou împreună cu câțiva colegi, încercând să ajungem de la Polizu la Politehnică. În metrou atmosfera era destul de apăsătoare, se vorbea puțin, oamenii se cercetau unii pe alții cu priviri furișe. La un moment dat, o doamnă a început sa admonesteze un bătrân. “Ce te uiți, domnule, asa, la mine? Oameni buni, asta-i terorist!”
   Câțiva binevoitori și săriseră să imobilizeze “teroristul”. Bietul moșneag rotea niște ochi speriați, bulbucați de niște ochelari cu dioptrii foarte mari. Avea o cușmă țărănească de oaie și tot frământa o sacoșă de pânză în mâinile tremurânde. Atunci am intervenit noi, ne-am arătat carnetele de student (în vremurile acelea erau cele mai credibile legitimații) și ne-am putut apropia de bietul om. L-am rugat sa ne-arate ce are-n traistă. Avea doua pâini proaspete. Le-am arătat mulțimii pregătite sa-l linșeze și oamenii s-au mai calmat. Se manifestase groaza din sufletele noastre, oameni buni, care încă nu s-a curățat de tot chiar și după atâția ani. Era spaima băgată-n noi și întreținută ani de zile de regimul comunist. Frica asta, mai mare ca orice, a făcut cele mai multe victime la revoluție. Oamenii au tras unii în alții pentru ca tot ce îi înconjura reprezenta sistemul care le cultivase frica zeci de ani. Și e strigător la cer ca, după atâția ani, să vină un dubios cu aceleași metode și să scape nepedepsit, pentru asta mai mult decât pentru orice altceva! E intolerabil ca, după tot ce-am pătimit, să vină un submediocru să se răstească la noi și sa ne-amenințe de la televizor. Noi, cei născuți și educați în acel sistem monstruos, poate că suntem bolnavi de frică și poate că nici n-o sa ne mai vindecăm. Dar voi, copiii de până-n 25 de ani, să țineți minte că frica vă ucide spiritul și să n-o acceptați! Să țineți minte că poziția firească a omului este bipedă, nu aplecată, indiferent în fața cui. Și să nu tolerați un stat care nu vă respectă și se răstește la voi, pentru că acela este un stat totalitar! Voi sunteți oameni! Nu vă lăsați îngenunchiați de maimuțe!

 7. Nu-mi inchipuiam ca voi ajunge sa-l vad impuscat pe Ceausescu.
  Nu as mai vrea sa traiesc niciodata in vremurile alea.
  Dar…Exista un dar …sistemul construit de el nu a disparut ci s-a reformat.
  Unul a fost “”comunistul”” Iliescu.
  Altul a fost “comunistul “”basescu. Singur s-a numit asa.
  Nu stiu cum va fi numita “revolutia din 1989″” peste 50 ani, in cartile de istorie.

 8. Sunt doar întrebări, poate cineva va lua măsuri, nu?
  1.Cît va mai fi considerată justiţia oricare ar fi ea, cîrpă de şters pe jos de acest băsesu???
  2.Dacă s-a terminat cu imunitatea totală, de ce nu se ia măsuri? Sevede pe micile ecrane că nu conteneşte să arunce cu noroi în justiţie, chiar şi după terminarea imunităţii !!! (poate că din cauză că a fost apărat sau pus la dos atîţia ani de zile)
  3.Voi televiziunile, de ce nu-l ocoliţi pe acest individ? Cred că e mult mai bine să fiarbă în sosul lui, eventual, să-I faceţi inimă rea cu frate-su, privind persoana lui cu ,,infracţiunile” en-gros, cu clanul aliat bercea, că doar există 2 clanuri (dublu B)renumite şi aliate cunoscute în orice colţ de ţară, înrudite doar prin ,,infracţiuni”.
  4.Ceauşescu şi Ileana lui, nu au fost infractori nici la intrarea în mandate, nici la ieşirea din mandate, au fost împuşcaţi ca să se termine cu restricţiile şi cu nomenclatura comunistă, dar ce să vezi, urmaşii au rămas şi chinuie poporul, distruge ţara! Cum pot fi pedepsiţi aceşti nemernici??? În care lege se pot încadra???

 9. Eram in cartierul militari cand au venit camioanele dinspre pitesti, am urmarit tot ce s-a intamplat afara, in strada, si la televizor. Atunci m-am bucurat ca au fost executati, la cativa ani am inceput sa regret faptul ca au fost omorati in acel hal insa, cu siguranta nu regret acei ani inainte de revolutie, chiar daca nu am avut o viata grea. Acum este de departe mai bine, chiar daca in primii 10-15 ani a fost o perioada gri, inerenta unei societati care tocmai se forma, dealtfel la fel ca in orice alta tara care isi schimba forma de organizare. Apreciez mai ales in ultimii ani cand Romania a facut progrese enorme. La multi ani Romania si tot mai departe, pentru ca meritam.

  • Ce imi aminteste perioada ’80-’89 ? Frig in casa, apa calda de doua ori pe saptamana, zilnic intreruperea energiei electrice intre 18.00-20.00, cozi imense la “adidasi” si ghiare de pui, cartela la paine, ulei, zahar, cozi imense la butelii (uneori 2 zile), program TV 2 ore , imi imcalzeam apartamentul cu o soba pe lemne neutilizabila pe viscol, bananele si portocalele marfa de contrabanda …
   Nu regret nimic. Poate doar faptul ca sotii Ceausescu au fost impuscati in urma unei facaturi de proces. Trebuia sa stea in puscarie si sa vada cum populatia se bucura de libertate.

   • Ai dreptate in tot ce spui. Cu toate acestea, putini sunt cei care au vazut lucrurile atunci cu ochii de acum. Cu siguranta nu m-as mai intoarce in comunism.

 10. Momentul lui de glorie a fost August 1968 ! La inceput Ceausescu a parut a fi o speranta, el fiind cel mai tinar secretar general din blocul comunist est-european,dar a luat-o razna rau de tot dupa vizitele alea nenorocite in China lui Mao si Coreea de Nord in 1970 !!! Iliescu care a fost cu el in China si Coreea de Nord spunea ca a plecat ca un om normal si cind s-a intors era de nerecunoscut,atit de fascinat a fost de ce vazuse acolo !!! Nenorocirea a fost ca a impus modelul ala demential de tip asiatic prin asa numitele Teze din Iulie 1971 care erau un fel de mini revolutie ideologica ca in China si NIMENI nu i s-a opus !!! Ce catastrofa a urmat,se stie…

 11. tocmai vroiam sa ma casatoresc,in ianuarie prin telefon,matusa mea din bucuresti imi spunea ca iar incepuse un calvar ! Trebuia sa ii cumpar nevestei mele un inel si in doua zile sa mi se faca si verighetele! Am ajuns in Bucuresti,era ziua !Inca taburi erau peste tot chiar si doua tancuri am vazut ! am fost dus la destinatii ,dar ce am vazut si printre ce momente de groaza am trecut nu pot sa le descriu !! Cred ca acele vremuri prin care aceasta tara a trecut,nu le mai doresc niciodata dar ne mai trebuie inca citiva ani buni ca sa intram in normalitatea democratiei!

 12. Probabil cea mai emotionanta si plina de incarcatura zi de la marea unire din 1918.Atunci a fost sentimentul de unire,in urma cu 25 de ani cel de libertate.

  Cat despre Ceausescu am aceleasi sentimente.Un megaloman ticalos care a incercat el sa faca din rahat bici pe spinarea noastra.
  Insa de lingaii de pe langa el mi-e cel mai scarba.Din pacate la fel sunt si astazi propagandisti pe langa potentatii zilei.Societatea romaneasca inca nu s-a lecuit de adoratia tatucului.

 13. Atunci era o dictatură democrat-națională, azi e o democrație dictatorial-globală. Atunci eram lipsiți total de libertate, azi avem o poșghiță de libertate și un uriaș libertinaj, sigur că e diferență imensă, înainte de 1989 și după 1989.
  Daca tot e sa spunem diferențele între ceea ce a fost atunci si ceea ce esta acum, astea sunt doar la nivelul “confortului” si atunci era asa:
  “Pentru cei care vor să se întoarcă la binele de atunci, anume locuri de muncă garantate pe viață pentru o pensie sigură, sănătate gratuită, accesul sigur la o locuintă, să-și amintească și de lipsă hranei din alimentări, cozile interminabile la alimentări, oamenii sistemului se descurcau cu mancarea, luau totul pe sub mană, ceilalti alimente pe cartelă, raționalizarea mancarii, benzina era cu rație lunară, autoturismele mergeau intr-o duminică cu număr par, in alta cu numar impar, lipsa căldurii din calorifere, intreruperile de electricitate si apă.”

 14. Radu, dac-ai şti cît mă deranjează urletul,,revoluţia din decembrie”, oameni buni, îmi amintesc clar, în 5-6 ianuarie 1990 cînd am fost la ASE să-mi iau dosarul, se trăgea care şi cum apucau pe la intercontinental, rafalele erau fără zgomot, oamenii speriaţi fugeau care încotro, fiind în autobuz, nu ştiam de ce cad oamenii plini de sînge, credeam că totul se terminase din decembrie, dar NU! este realitatea de atunci!!!

 15. INDIFERENT IN CE REGIM TRAIM, ESTE MULT MAI BINE ACUM! REGIMUL CEAUSESCU A FOST UN COSMAR IN CARE OAMENII SERIOSI ERAU AMESTECATI CU TOTI HOTII SI PUTUROSII, FARA DEOSEBIRE, PENTRU CA O MANA DE SMECHERI SA DOMINE MULTIMEA!

Leave a Reply