Administraţia Biden a anunţat vineri că va investi 1,7 miliarde de dolari pentru a ajuta statele federaţiei americane şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) să lupte împotriva variantelor coronavirusului SARS-CoV-2 care se răspândesc cu repeziciune pe teritoriul Statelor Unite, informează Reuters.
Investiţia, parte a Planului de salvare (American Rescue Plan) de 1,9 trilioane de dolari al preşedintelui Joe Biden, va îmbunătăţi capacitatea de detecţie, monitorizare şi combatere a acestor variante prin creşterea eforturilor de secvenţiere genomică, un pas cheie în limitarea transmiterii, arată Casa Albă.
‘Tulpina originară a COVID-19 este responsabilă de doar aproximativ jumătate din totalitatea cazurilor din America astăzi. Tulpini noi şi potenţial periculoase ale virusului formează cealaltă jumătate’, explică, într-un comunicat, Casa Albă.
La începutul lunii februarie, laboratoarele din SUA realizau doar în jur de 8.000 de secvenţieri genomice ale virusului pe săptămână. De atunci, administraţia a investit aproape 200 milioane de dolari pentru a creşte capacitatea de secvenţiere genomică până la 29.000 de eşantioane săptămânal, un efort ce va primi un impuls prin noua finanţare.
Investiţia va fi distribuită în trei sectoare: 1 miliard pentru extinderea secvenţierii genomice, 400 milioane pentru a ajuta la construirea a şase centre de cercetare în domeniul epidemiologiei genomice şi 300 milioane pentru realizarea unei infrastructuri bioinformatice naţionale.
Prima tranşă a finanţării va fi distribuită la începutul lunii mai, iar următoarele vor fi investite pe parcursul următorilor câţiva ani, a precizat Casa Albă.
Acesta a oferit şi o repartizare pe state a fondurilor, Californiei, de pildă, revenindu-i peste 17 milioane de dolari, Texasului peste 15 milioane, iar Floridei peste 12 milioane.
Joi, un oficial al Casei Albe a afirmat că Statele Unite se pregătesc pentru posibilitatea ca o a treia doză (booster) de vaccin să fie necesară la distanţă de 9-12 luni de la imunizarea iniţială împotriva COVID-19, scrie Agerpres.
La rândul său, CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla, a declarat că oamenii vor avea nevoie ‘probabil’ de o a treia doză de vaccin în interval de 12 luni şi ar putea fi necesare doze anuale.
Statele Unite administraseră până joi dimineaţă 198.317.040 doze de vaccinuri împotriva COVID-19 şi distribuiseră 255.400.665, potrivit CDC