Celebrarea Zilei Naționale a României la Washington DC de către membri marcanți ai Congresului și Administrației SUA, reprezentanți ai mediilor academic și de afaceri, diplomați și lideri ai comunității românești

Ziua Națională a României a fost celebrată, la Washington, la 1 și 2 decembrie a.c., printr-o serie de evenimente organizate de Ambasada României în SUA într-una dintre cele mai prestigioase locații din capitala americană, University Club, precum și la sediul misiunii României din Washington D.C.

Cu ocazia recepțiilor organizate de Ambasada României la Washington, România a fost onorată prin participări numeroase de nivel înalt, incluzând membri ai Congresului SUA, reprezentanți ai Departamentului de Stat și altor instituții și agenții ale Administrației americane, membri marcanți ai mediilor academic și de afaceri, diplomați acreditați la Washington, lideri ai comunității românețti din Statele Unite.

În alocuțiunea prezentată cu ocazia recepției oficiale de la University Club, congresmanul republican Jason Chaffetz, președintele Comitetului pentru Control și Reformă Guvernamentală, a apreciat legăturile puternice militare și economice pe care Statele Unite le are cu România, evocând recenta vizită pe care a efectuat-o la București. ‘Relația cu România este una foarte importantă pentru ambele părți ale eșichierului politic american, fiind susținută în mod bipartizan’, a afirmat congresmanul republican Jason Chaffetz.

La rândul său, congresmanul republican Robert Aderholt, membru în Grupul de prieteni ai României din Congresul SUA și în Comitetul pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), a apreciat puternicele legături bilaterale existente între România și Statele Unite ale Americii. ‘Președintele Donald Trump și vicepreședintele Michael Pence vor menține același curs al unei relații bilaterale puternice. Am avut o relație puternică și sunt convins că în viitor vom avea legături bilaterale și mai puternice’, a afirmat congresmanul republican Robert Aderholt.

De asemenea, Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea și conformitatea armamentelor, fost negociator al Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, a evocat noile provocări de securitate la adresa NATO, precum amenințările balistice. În acest context, Frank Rose a subliniat rolul cheie în apărarea colectivă a membrilor Alianței Nord Atlantice pe care îl are sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice instalat la Deveselu.

În discursul său, ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior a subliniat că 1 decembrie este o zi în care ne arătăm recunoștința față cei care au menținut națiunea noastră puternică în vremuri dificile ale istoriei, față de cei care au făcut ca, de la o generație la alta, valorile noastre, conștiința națională, credințele noastre să rămână neschimbate și să supraviețuiască în momentele cele mai grele de război și represiune.

Ambasadorul României a amintit că în iarna anului 1918, românii care trăiau în Transilvania au transmis lumii, în mod democratic, o declarație istorică, alegând să se reunească cu țara mamă, îndeplinind astfel o dorință legitimă de a aparține unui singur stat național român și de a se elibera de o administrație maghiară care s-a dovedit incapabilă să răspundă așteptărilor legitime și democratice ale cetățenilor.

De asemenea, George Cristian Maior a vorbit despre relația de parteneriat puternică dintre România și Statele Unite ale Americii care, de-a lungul istoriei, ne-a ajutat să luăm deciziile corecte: ‘Tocmai speranța desăvârșirii statului nostru modern s-a inspirat din principiile și idealurile wilsoniene stabilite la începutul secolului XX. Iar datorită parteneriatului nostru strategic, România celebrează astăzi democrația, toleranța, respectul față de vecini și moștenirea noastră diversă care constituie reperele noastre morale. România sărbătore?te astăzi succesul său ca o națiune unită, un aliat puternic al NATO și un membru important al Uniunii Europene aflat pe un drum care va duce spre mai multă prosperitate.’

Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, a evocat, la rândul său, actualitatea viziunii și principiilor cuprinse în Declarația de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Programul zilelor aniversare a cuprins și vernisarea expoziției de fotografii ‘Descoperă România’, realizată de Agenția Națională de Presă AGERPRES. De asemenea, pe data de 5 decembrie, prestigiosul centru cultural Kennedy Center for Performing Arts din Washington DC va găzdui concertul ‘Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri’, susținut de Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru și Horia Mihail. Evenimentul este organizat de Ambasada României în SUA și Institutul Cultural Român din New York, scrie Agerpres.

 

10 COMMENTS

 1. Lasati ca prin psd si alde vom infrati cele doua popoare : rusii si americanii. Erdogan va fi de martor.
  Romania la balamuc.

  • Hai lasa propaganda asta ticaloasa cu psd si rusii ca nici macar comunistii romani nu erau pro rusi. Decat aia primii din lotul Ana Pauker de care a scapat Dej asa cum Dej ne-a scapat si de trupele rusesti stationate in tara.
   Romania a intrat in NATO pe vremea cand era Iliescu presedinte iar Nastase a semnat toate acordurile de intrare in UE.
   Doar basescu a semnat Schengenul…sau nu ca n-a fost in stare de nimic.

 2. Nu stiu de ce (sau stiu?), mi-am adus aminte de participarile congresman-ului Tom Lantos la celebrarile Zilei Nationale a Romaniei la ambasada din Washington. (-:

 3. Ce ne facem cu vocile astea de patrihoti verzi care apar in ajun de alegeri sa-si faca campanie exact pe teme din acestea antiamericane,antioccidentale…In rest nu i-ai auzi sa zica ceva de Erdogan,Putin sau alti baieti de aici de langa noi care la o adica n-ar sta pe ganduri sa ne dea niste palpitatii.Noi tot in aia care ne apara lovim.Zau ca nu meritam atentia nimanui la cat de ticalosi sunt unii.

 4. Un semnal pozitiv la adresa Romaniei.
  Ma bucura faptul ca Romania va fi prezenta prin cei trei soli, celebritati romanesti, Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru și Horia Mihail la Centrul Cultural Kennedy din Washington DC care sunt convins ca vine sa incununeze o activitate prodigioasa a celor trei asi ai muzicii clasice romanesti si sunt sigur ca nu se vor opri aici.
  .

 5. Trump e un președinte bun pentru că nu are vechea administrație BUSH Ți-ai făcut griji degeaba Radu Tudor 🙂 Trump nu e satana sau pro rus , o să vezi tu.

 6. Off Topic , după Teatrul Suspendării lui Băsescu , cea mai mare țeapă dată electoratului viu și mort și cum o fi , am două întrebări la care cu groază sper să nu am nici un răspuns : Ce mai pot face politicienii să câștige din nou împotriva voinței votului românilor ? Ce îi determină pe oameni să se mai prezinte la vot , având în vedere furtul din 2012 cu suspendarea suspendată ?

 7. mie cel mai mult imi place explicatia fotografiei, atentie, publicate pe acest blog pe 3 decembrie: aia doi pozati luni, 5 decembrie! si inca in 2011! 🙂
  cineva face misto rau de altii si astia din urma nu se prind? quality press….
  sau e ca cu Newsweek-ul ce trebuia sa iasa pe piata joi 9 noiembrie si care miercuri 8, cind a fost distribuita, avea deja tiparita coperta cu “madam president”? au luat o Puie istorica…

  dl Tudor, daca aveti angajati pe unii care baga pe blog cind sunteti ocupat, da-ti-le un sut in fund, ca de atita competenta am ajuns unde-am ajuns…. tara lu copypaste…

   • mi se pare outdated; si n-are legatura cu stirea
    hai sa zic, Trump, poate, ca e presedinte ales, dar el n-a zis sau n-a facut nimic; dar Gingrich? nici o legatura…
    dar recunosc ca am gresit cu ironia, m-am pripit. Imi cer scuze.

Leave a Reply