Fostul prim ministru Adrian Nastase a scris pe blogul sau. El exprima o ingrijorare pe care am subliniat-o si eu de cateva ori, in legatura cu inconstienta celor care declanseaza o criza politica intr-un context regional de securitate foarte sensibil.

“Pe fond, am acceeasi părere cu cei mai multi dintre voi in ceea ce priveste declansarea actiunii penale impotriva premierului Ponta. Mă călăuzeste vechea intelepciune – cui prodest? Este destul de clar obiectivul urmărit. Ajung insa la o concluzie tristă. Nu suntem capabili de coabitare politică. Explicam aceste mecanisme in cartea mea „Cele două Românii”. Si in alte tari există segmentări politice, „tabere” opuse dar ele pot convietui pasnic in asteptarea urmărorului moment electoral. La noi acest lucru este imposibil. In 2004, Traian Băsescu dădea ca argument pentru alegerea lui ca presedinte riscul ca intreaga putere să fie strânsă la nivelul PSD – care, la acel moment detinea guvernarea. După ce a fost ales presedinte – in conditiile cunoscute – el a folosit „solutia imorală”  (santajul cu alegeri anticipate impotriva PUR si UDMR) pentru a infrânge votul la parlamentare si pentru a impune „guvernul său”. Din aceleasi motive a atacat presedintii celor doua Camere, care apartineau PSD.

Zece ani mai târziu, Klaus Johannis, aducea ca argument in campania prezidentială, in favoarea alegerii sale, riscul ca PSD să aibă intreaga putere, dobândind, pe lângă guvern, si presedintia. După alegerea sa ca presedinte, părea ca fostul candidat al PNL va accepta votul secvential al alegătorilor – care doreau ca ambele „Românii” să fie reprezentate in conducerea tării si să coabiteze. Se pare insă că presiunea din zona combinată PDL-PNL este foarte mare si că reprezentantii lor nu mai au rabdare pâna anul viitor, la alegeri.Asa că, de data aceasta, formula aleasă a fost ceea ce unii au numit o tentativa de lovitură de stat pentru a declansa o criză politică ce ar avea drept consecintă demisia premierului si drept rezultat final desemnarea unui nou guvern, sub santajul alegerilor anticipate, cu un premier PNL. Deci, „solutia imorală” se intoarce. Contribuim cu acest mecanism la „bunele practici” politice in Europa. Evident, acest mecanism politico-juridic va fi lăudat in viitorul raport MCV.

Pe de altă parte, spre deosebire de alti colegi, eu am fost de părere ca presedintele României  (Traian Băsescu) nu trebuie lăsat a fi hărtuit cu actiuni penale in timpul mandatului său. De aceea, mi s-a părut rezonabilă solutia procurorilor si a Curtii Constitutionale de a suspenda actiunile penale impotriva presedintelui in functie, pe perioada mandatului său si de a fi repuse in termen după incheierea mandatelor sale. De ce acelasi tip de rationament – politic nu juridic – nu putea fi aplicat si in cazul premierului Ponta. Reiau intrebarea – Cui foloseste acest scandal ce creează instabilitate politică in România intr-o perioadă de tensiuni regionale, in special din Ucraina? Americanilor? Nu cred. Unii vor spune că le va profita rusilor. Nu cred insă că cei care au pornit această operatiune ACUM s-au gândit si la implicatiile strategice pentru România. Probabil că au avut in vedere doar mici interese personale sau de clan. Din păcate…”

https://nastase.wordpress.com/2015/06/08/imposibila-coabitare/

 

8 COMMENTS

 1. Dar rusilor ? Nemtilor, austriecilor( a se vedea noile prevederi ale codului fiscal si cel silvic) , olandezilor (daca mai ramaneau putin portocaliii ne luau portul ; cum sa nu-i vrea inapoi ?! ) ?

 2. Aloo! Poporul roman! Suntem si noi aici! Mici, dar inca mai miscam.
  De noi mai intreaba cineva? Noua ne foloseste?
  Sau noi trebuie sa disparem si sa lasam locul unora ce se cred superiori?

  • 🙂 Atata timp cat muncim ca sclavii pentru mancare si un acoperis deasupra capului si atata timp cat votam “teleghidati”, nu vrea nimeni sa disparem. Daca in schimb vom avea pretentia sa ne recuperam demnitatea si sa avem un trai decent in propria noastra tara…

  • Suntem cantitate neglijabila, doar niste numere de CNP.
   Intr-adevar nu foloseste nimanui o criza politica, cu atat mai mult cand situatia politico-militara din zona este una sensibila, dar cum toti sunt orbiti de marimea osului, nu vad nimic in jur. In primul rand cetatenii Romaniei au de pierdut in cazul unei crize politice majore.

 3. Americanii nu au incredere in infractori! Ponta trebuie sa-si dea demisia si sa mearga sa se judece iar daca va iesi invingator va deveni foarte puternic!

 4. Ce vorbeşti bre? Mai bine ai tăcea că e mult mai bine! Mai ştim şi noi cu ce se mănînca politica implementată de matale, să fim serioşi! Poate vrei să-ţi scriu aici ce manevre reale ai sforărit! Nu prea vreau să-mi amintesc mizeriile în care ne-ai betonat ca ocupant de funcţie!

 5. Apropo de ruşi şi de americani. Ruşii care sunt bogaţi puternic, locuiesc în Elveţia la fel şi americanii. Orice rus bogat în elveţia are în proprietate un elicopter(mulţi sau cam toţi au afaceri murdare grav), cînd vor să plece îşi cheamă pilotul prin telefon şi pa oriunde, la fel fac toţi care au finanţe de spălat şi sunt destui. La ce aş crede ceea ce-mi bagă alţii în creier pe nemestecate, cînd pot vedea cu ochii mei sau informaţii reale de la ai mei de oriunde în lume? Personal, nu diger ceva pînă nu mă conving şi pînă nu analizez obiectiv totul!

 6. Sigur ca aceasta criza serveste americanilor, mai ales in eventualitatea in care se va reusi modificarea majoritatii parlamentare, si revenirea la putere a oamenilor lui basescu printre care sunt si cei ai americanilor.
  In acelasi timp, chiar daca nu se va izbuti rasturnarea Guvernului si a majoritatii, aceasta criza serveste si intereselor vest-europene, a caror agenda este de a mentine Romania saraca.
  Suntem intr-o situatie win-win pentru puterile externe, si lose-lose pentru Romania, oricare va fi deznodamantul acestei crize politice.
  Ma asteptam la o viziune mai profunda din partea domnului Nastase, care in general este un fin observator al politicii locale si mondiale.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/06/05/victor-ponta-acuzat-parlamentul-ultima-reduta-in-fata-sistemului-securist/

Leave a Reply