Fostul premier Adrian Nastase face o radiografie ampla pe blogul sau in legatura cu prezenta sau lipsa calitatilor politicienilor tineri. Iata un fragment important :

<Am vrut, de aceea, să trag un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce eu am numit „generația Oajdea”, o generație de politicieni care au crescut și s-au format, în principal,  după 1989, și care – cu unele excepții – reprezintă dezamăgiri. Am sentimentul neplăcut că o generație care, deși avea impregnată în ea tușa perioadei comuniste, a reușit, totuși, să impună la vârf personalități educate, remarcabile profesional și uman, este înlocuită de o generație care nu-și găsește identitatea, mult prea puțin cultivată, fără capacitate de dialog, fără cultură și fără pregătire. Sigur, nu pot generaliza. Și nici nu pot (și nici nu vreau) să extrapolez aceste observații pentru nenumărații tineri formați, specializați, în alte domenii decât politica.

Ce încerc să transmit nu este revolta naturală a unui om, care a depășit vârsta de 60 de ani, în fața generațiilor mai tinere care îi iau locul, ci regretul că în urmă, în politica românească,  nu „răsar” suficient de mulți oameni de calitate. Din păcate, în noile generații, sunt mulți oameni de valoare, oameni extraordinar de competenți și cu sisteme morale solide, dar care nu aleg politica. Acești oameni, de multe ori, nici măcar nu mai aleg să rămână în țară. Este o dramă pentru o națiune care, pe alocuri chiar și în comunism, era obișnuită să își stimuleze elitele să preia un rol activ în societate. Și este o dramă pentru că locul lăsat liber de oamenii valoroși ajunși la o anumită vârstă, nu este ocupat de  tineri competenți și remarcabili, care să genereze optimism, ci – de cele mai multe ori – de oameni care compromit speranța în noua generație.

Asistăm, de câțiva ani, la promovarea în spațiul public a unor personaje impertinente, autosuficiente, oameni ai unei singure cărți (în cel mai bun caz), oameni ai unor idei fixe. Astfel de oameni pot fi, din păcate, culeși și identificați foarte ușor, iar exemplele sunt nenumărate. Din punctul meu de vedere, arhetipul lor l-a reprezentat Oajdea. Din păcate, acest „model”  îl găsim  la toate partidele. Este un fenomen care a fost amplificat de modificarea regulilor electorale, care au permis accederea în Parlament și a unor oameni fără nici un fel de substrat personal și profesional. Credeam cu toții că Parlamentul va evolua sub aspectul calității atunci când votul se personalizează. Din păcate, rata de înnoire, de peste 60% a Parlamentului, a dus la impunerea unei generații de persoane care sunt dispuse să se lipească cu superglue de scaunele din sală, în loc să se lupte cu argumente pentru ideile lor. Un Parlament care este dispus la astfel de gesturi este însă un instrument ușor de manipulat.

Dacă am fi avut astăzi un Parlament în care ar mai fi existat oameni precum Ion Rațiu, Ion Diaconescu, Corneliu Coposu, Mircea Ionescu Quintus sau Radu Câmpeanu, acesta  ar fi fost mult mai greu de manevrat. Astfel de oameni înțelegeau forța principiilor, știau să își cântărească responsabilitatea, să judece între diversele forme de presiune – firești într-o democrație – să decidă în nume propriu și să se comporte la nivelul așteptărilor populației. Știau să respecte Constituția, chiar dacă nu o votaseră.

Din păcate, noua generație este încă restantă la acest examen, și mai are de demonstrat. Numele noi, aduse chiar și din afara partidelor, ar trebui să impresioneze nu prin freză, demonstrații de dans, tupeu sau buzunar, ci prin intelect, cultură, civilizație și viziune.

De la „generația Oajdea” nu mai am nici o speranță. Este o generație eșuată și „îmbătrânită” înainte de vreme, fără legătură cu țara – care are mare nevoie de încredere și perspectivă. O generație care ar trebui să iasă din spațiul public mâine și față de care trebuie să ne delimităm cât putem de rapid.

Am tot vorbit de „cele două Românii”. Mulți dintre cei formați după 1989 sunt tentați să construiască modele în totală opoziție cu cele ce existau înainte de 1989. Suntem din nou în fața a două Românii – cele două Românii tinere și entuziaste. Una este agresivă, urâtă, hidoasă, tupeistă și extrem de dăunătoare pentru viitor. Și alta, încă educată, încă principială, încă entuziastă și dornică de cunoaștere – care se autoexclude și care nu reusește să găsească pârghii de a se impune în politică și societate. Eu cred în această Românie și în ea ar trebui să investim cu toții – doar aceasta poate să reprezinte o salvare.

În 2002, participând la Congresul TSD – momentul de revigorare a organizației de tineret – am făcut unele promisiuni privind promovarea tinerilor în structurile de partid și în cele guvernamentale. Care au fost rezultatele?

În câteva luni, am îmbunătăţit calitatea reprezentării tinerilor în Consiliul Naţional şi în Biroul Executiv Central al PSD. Astfel, liderul TSD a fost ales vicepreşedinte al Partidului, membru în Delegaţia Permanentă; în Biroul Executiv Central al PSD, de la un singur membru s-a ajuns la 12, iar din Consiliul Naţional făceau parte toţi preşedinţii organizaţiilor de tineret, judeţene, din ţară.

Situarea pe poziţii eligibile a tinerilor pe listele electorale a însemnat un motiv în plus în determinarea cu care aceştia şi-au îndeplinit misiunea. În urma alegerilor locale din primăvara anului 2004, au fost aleşi 84 de primari de pe listele PSD propuşi de TSD. După aceleaşi criterii, au fost aleşi 43 de viceprimari, 2094 consilieri locali şi 102 consilieri judeţeni la nivelul întregii ţări.

 

Alegerile preliminare din 6 octombrie 2004 au evidenţiat la nivel naţional pe locuri posibil eligibile 26 de tineri, unii fiind în mod deosebit apreciaţi de organizaţiile proprii, fiind votaţi astfel: 5 tineri s-au situat pe locul I pe liste, 5 pe locul II, 3 pe locul III.

Dacă în legislatura 2000-2004 au fost aleşi 4 deputaţi din rândul tinerilor, în urma scrutinului din 2004 au fost aleşi 17 deputaţi şi 2 senatori propuşi de TSD. Din acest punct de vedere se poate spune că proiectul „PSD întinereşte Parlamentul” a reuşit.120

Îmi aduc aminte că, la o întâlnire a Delegației Permanente, în februarie 2004, i-am cerut lui Victor Ponta să organizeze o întâlnire națională cu oamenii din partid sub 35 de ani – din administrația locală, din guvern, din parlament, etc. Am vrut să arătăm, printr-o mare reuniune – la Sala Palatului – că, în partid, fuseseră aduși numeroși tineri și că ei aveau deja funcții în administrație. Era și un răspuns pentru Băsescu – cel care în campania de la București, în 2000, se plimba cu barca, cu niște tineri care, pe urmă au dispărut – dar și pentru campania de atunci a lui Dan Voiculescu.

Acțiunea cu tinerii din partid a avut loc în martie 2004, când aproximativ 6000 de tineri social-democrați au participat, la București, la o mare reuniune. Le-am vorbit atunci despre reformele și schimbările de care România avea nevoie.

 

În discursul meu, am făcut apel la liderii tinerilor social-democrați din administrația publică să ni se alăture în viitoarele demersuri:

„Îmi face o plăcere deosebită şi sunt foarte onorat să am ocazia de a mă adresa liderilor tineri ai partidului şi ai ţării noastre. Un prim-ministru se gândeşte în fiecare minut la situaţia României de astăzi. Este în fişa postului. Uneori gândurile nu sunt prea optimiste. Privindu-vă acum, am bucuria de a mă gândi la situaţia României de mâine. Şi ceea ce văd îmi dă curaj. (…) Pentru că acesta este momentul în care trebuie să lucrăm împreună pentru a produce schimbări majore. În special, tinerii din România şi tinerii conducători trebuie să ducă la bun sfârşit această sarcină.

 

Fiecare generaţie din România se confruntă cu propriile provocări şi responsabilităţi. Unii au fost chemaţi să-şi apere ţara în vreme de război. Alţii au condus la eliberarea noastră de sub dominaţie străină. Părinţii noştri au încercat să îşi păstreze demnitatea şi mintea limpede sub un sistem dictatorial. Generaţia mea a fost chemată acum 15 ani să conducă ţara în lupta pentru democraţie şi libertate. Greu, cu eforturi, cu ezitări, am construit sistemul democratic în România. Am reintegrat România în rândul ţărilor democratice. Nimănui nu îi mai este acum ruşine de sistemul politic din România.

A venit rândul generaţiei voastre. Este rândul vostru să produceţi un alt fel de revoluţie – o revoluţie a standardului de viaţă şi al civilizației„.

       117 Victor Ponta a fost alers în 9-10 noiembrie 2002, președinte al TSD.>

https://nastase.wordpress.com/2015/05/13/costel-si-generatia-oajdea/

16 COMMENTS

  1. La cele afirmate si “radiografiate” de dl. A. Nastase prea multe nu se pot adauga. Analiza apartine unui politician profund cu intelegerea generatiei, care “… știau să își cântărească responsabilitatea, să judece între diversele forme de presiune – firești într-o democrație – să decidă în nume propriu și să se comporte la nivelul așteptărilor populației. Știau să respecte Constituția, chiar dacă nu o votaseră.”

  2. Oamenii l-au votat pe Basescu de frica arogantului Nastase
    Au vrut sa scape de dracu(Nastase) si au dat de tac’su (Traian Gaozescu)
    Pe vremea lui Nastase in 2003 a venit si Schweighofer aici primid contracte cu dedicatie pe 10 ani iar ONV au primit cadou petrolul romanesc

    Din punct de vedere legal se poate opri exportul foarte simplu :
    se impoziteaza cu 500% orice activitate de export de masa lemnoasa si , fara a interzice explicit exportul , acesta va fi stopat din rațiuni financiare

  3. agresiv, urat, hidoas, tupeist = ponta. vedeti in el o eleganta, un caracter nobil, un model de urmat ? haha

    • bine, atunci descrie-mi 4 lucruri frumoase la joshannis (vânzător de copii, profesor în imobiliare, lobby pentru austrieci, susţine în continuare corupţia prin nedemiterea personajelor ca coldea, kovesi, stanciu ţi alţii) …
      cum spune o vorbă din bătrâni “Peştele de la klause-mpute”
      şi bineînţeles lista poate continua la JOShannis …
      doar fotografiile îs bune … (mă refer la lumină, unghiuri, zoom …)

        • Dar deja ştii cine e, cum îl cheamă, cum arată … răspunsul la dilema ta, citez “cand gasesc un prost mai mare ca tine” … eu deja ştiam, nu trebuie să mă anunţi …. se pare că tu erai ăla nedumerit ….
          Dar răspunsul e clar: e atunci când te uiţi în oglindă …
          P.S. eu am venit cu argumente “contra”, eu nu te-am jignit … dar poate, va urma … CINE ŞTIE ❓
          Încă o întrebare fundamentală:
          Tu, de ce poţi să tragi un pârţ pe blog, şi eu, nu pot avea o opinie ❓
          Încă o întrebare fundamentală:
          De ce ţi se pare, că trebuie “din startul discuţiei” să ai mai multe drepturi ca mine ❓ (adică: tu poţi jigni persoane politice, eu nu)
          Încă o întrebare fundamentală:
          Ce te face să crezi că TU ai dreptate şi EU nu ❓
          Dar TU fiind băsist şi având un neuron, şi ăla când îţii vine rândul (adică: NU POŢI SĂ GÂNDEŞTI TOT TIMPUL), îţii dau timp de răspuns “6 luni” …. SUNT UN DOMN deja, că ţi-am răspuns …

        • Eu am cintarit dialogul cu Vio. Tu, Nelu, trebuie sa mai inveti, sa te disciplinezi! Doua, trei vorbe, niciuna de doamne ajuta!

  4. incepand din 1990 viata s-a degradat in toate domeniile in Romania .incepand de la mineriada si pana in zilele noastre fiecare politician a contribuit la distrugerea acestei bogate si frumoase tari .Ce nu va place d-le Nastase ?unde credeati ca o sa se ajunga ,decat unde s-a ajuns ?Cu ce ne-a incalzit ca Iliescu a fost ,,sarac si curat” daca a permis in jurul lui toate porcariile la care s-au pretat colegii dv,politicienii?V-ati gandit vreodata ca de fapt de atunci s-a dat tonul la furtisagurile care au avut loc si care au saracit tara asta pe care Ceausescu a lasat-o fara datorii?sa nu credeti ca -i simt lipsa lui Ceausescu dar nu ma pot opri sa nu gandesc cumva ca de fapt Ceausescu a fost un mare patriot si ca de 25 de ani incoace nu mi-a fost dat sa vad vreun politician pe care sa-l fi durut sufletul de tara asta si de poporul asta din ce in ce mai amarat?de fapt uraciunea instalata in tara este de 25 de ani incoace si fiecare aveti un merit mai mic sau mai mare pentru aceasta situatie .Ca a atins apogeul in ultimii 10 ani este adevarat ,dar asta nu absolva pe nimeni de pacatele lui ,mai mici sau mai mari.Despre ce cultura si civilizatie vorbiti d-le Nastase despre ce armata si sanatate ?ce usor este sa spuneti ca a venit randul nu stiu cui sa ridice Romania dar pentru randul care l-ati avut si care a trecut si nu s-a vazut altceva decat frauda ce ziceti ,Este usor sa spui cuiva sa manance cand stii precis ca nu mai are ce manca ,fiindca nu poate sa invete ,nu poate sa se trateze ,nu are unde sa munceasca .Va spalati pe maini ca Pilat din Pont,uite a venit randul altora .Sa ce ?cum se mai poate iesi din uraciunea in care ne-ati aruncat pe rand toti care a-ti trecut pe la guvernare ?

  5. Ca intotdeauna regretele sunt tardive, desigur ramane retrospectiva, concluziile si invatamintele! Oare generatia politica a D-sale, s-a gandit la educarea noilor generatii de politicieni? Nu cred! Preocuparile cu diversele jocuri de inetrese erau si raman atat de captivante, incat fiecare generatie intelege ce poate si cat poate din fapte, experienta, istorie. Vorba lui Tudor Postelnicu ”Am fost un dobitoc”, dar afcerile familiilor merg mai departe, nu-i asa D-le Nastase?

  6. O vorbă:semeni vânt, culegi furtună …
    În România, au fost însămânţate mai multe seminţe, în cei 10 ani de basescu:
    – URA
    -MINCIUNA
    -HOTIA
    -ÎNJOSIREA
    -AROGANŢA
    -DEZBINAREA
    – …
    cu efecte negative, ireversibile (mă refer: fără autostrăzi, fără educaţie, fără sănătate, …)…
    TREBUIE SĂ ÎNCEPEM SĂ PRIVIM ÎN OCHI INTERLOCUTORUL, TREBUIE SĂ ÎNCEPEM SĂ AJUTĂM APROAPELE, TREBUIE SĂ ÎNCEPEM SĂ ASCULTĂM, TREBUIE SĂ ÎNCEPEM SĂ LUĂM DECIZII SINGURI, mai pe scurt: SĂ ÎNCEPEM SĂ GÂNDIM …
    La tot ce a însămânţat băsescu trebuie o DEFRIŞARE generală …
    Dacă am putea fiecare din noi, ca la fiecare alegere, sa putem derula TIMPUL pe repede înainte, să vedem efectul alegerii noastre, şi dacă am putea schimba din timp anumite erori …
    Să găsim puterea de a discerne şi NU a înghiţii pe nemestecate anumite lucruri …
    Şi bineînţeles, dacă e pentru o cauză nobilă, UNIREA ROMÂNILOR ❗
    Debăsificarea va dura mult timp de acum încolo …

  7. Fiecare trăieşte în generaţia lui. Tineretul nu are voie să trăiască ceea ce le impun vîrsnicii, e conflict de mentalitate pentru că omul nu se împacă cu sinele, omul nu comunică cu persoana în sine,omul nu-şi acceptă propriul comportament şi mentalitate şi oricărui politruc îi convine să pătrundă uşor pentru manipulare pe orice. De ce sunt oamenii aşa cum îi caracterizează acest Năstase? Pentru că tot ce au clădit în cei 25 de ani de zile a fost un sistem distrugător a orice, un sistem care scoate doar minciuni pe gură, un sistem care au grijă doar de propriul buzunar şi propriile familii, un sistem care a distrus o naţiune! Mai bine ai dispărea de pe micile ecrane sau nu ţi-ar mai prelua părerile personale! Crezi că am uitat sau nu ştim ce s-a întîmplat în perioada în care ai fost premier? TE ÎNŞELI AMARNIC!

  8. Domnul A.Nastase are mare dreptate acum vizualitatea celor tineri a luat profund o cale westica ceea ce sa dus spre o directie ce pe ,unii nascuti inainte de 70 in anii 68-65 ,ii vor lasa fara pensii!

  9. Are dreptate ! Se vede cu ochiul liber in strada si pe net. Se vede si intoleranta anumitor tineri…Grupul de tineri care s-a manifestat pana acum este convins ca a striga “jos coruptia”, “jos guvernul”, la inceput “vrem anticipate” ( s-au razgandit in acelasi timp cu presedintele-ce “coincidenta” !!! ) este suficient. La modul general…M-am uitat aproape noapte de noapte la Antena 3 sa-i vad. Am vazut ! Printre ei erau ( slava Domnului !) destui tineri intelepti. O mare parte insa erau in plop total. Daca erau intrebati cum vad ei urmatorii pasi pentru schimbarea clasei politice se balbaiau de mai mare dragul. Strigau si atat…meditarea la viitor, gandirea nu erau atributul lor ( vorba aceea ” noi strigam noi nu gandim ). Mi-e foarte teama sa nu se nasca o generatie a carei deviza sa fie “noi stigam noi nu gandim” iar cei care chiar gandesc sa nu plece in strainatate deoarece nu-si gasesc locul printre cei de aceeasi varsta cu ei.

  10. 1.)generatia expirata -sintagma ce apartine lui iu dragnea, calul troian ce a urcat treapta cu treapta, dolosiv, parsiv, machiavelic, marginalizata , ignorata, umilita , tradata, desi erau oameni cu cap, experienta, bun simt, caracter:nastase, solcanu, taracila, munteanu,f. negoita, s.dumitrescu, fl. ionete, etc
    2.)generatia ratata-tineri si f tineri care au dezamagit, clacat,lacomit la cascaval,cozonac, functii , privilegii:ponta, sova, tudose, corlatean, gusa,c. dumitrescu,mazare, duicu,etc
    3.)generatia oportunista, fripturista, traseista:geoana, vanghelie, severin, duvaz, bostinaru, cr dumitrescu,sassu, dragnea, gusa, stanciu, bunea stancu,pentiuc, nechita, etc.
    4.)generatia comunista: iliescu, andronescu, s mihailescu, etc
    5.)generatia de perspectiva:mihai sturzu, catalin ivan, nicolae serban si piramida tuturor generatiilor.
    CINE N-ARE BATRANI,SA-I CAUTE, SA-I CULTIVE, SA-I OCROTEASCA!!!

  11. • ► NIMIC NU E MAI PRACTIC DECÂT O TEORIE CARE SE BAZEAZĂ PE FAPTE. Am avut candidați puși ”sub urmărire penală”, puși ”sub acuzare” sau ”trimiși în judecată”, și sistemul de drept nu le-a descalificat candidatura. Deci nu este admisibilă nici-o formă de anulare a candidaturii membrilor – și NIMENEA NU POATE CREA DREPT ÎN AFARA VOTULUI LA CARE SE SUPUN – nici organizațiile pentru a căror conducere candidează ! Asta înseamnă și că partidele nu pot stabili ierarhii prin listele de candidați – care în sistemul democratic trebuie să fie egali în fața alegătorilor lor. Situația de fapt este ca și cum nu sunt juriști spre a înțelege imperativele constituționale, și organizarea internă în forurile de decizie nu permite să se afirme aceia care chiar știu !

Leave a Reply