Dezbaterile uriase din Uniunea Europeana privind viitorul acestei institutii continentale s-au declasat deja. Marii actori politici si economici si-au exprimat dorinta ca UE sa fie impartita in doua sau chiar trei sfere de influenta. Germania si Franta sustin acest demers, urmand ca cei mai puternici sa-i marginalizeze pe cei mai putin performanti.

Perspectiva ca Romania, ce are una din cele mai slabe economii din UE, sa ramana la periferie e una cat se poate de serioasa.

Exact cand se punea serios problema ca tara noastra sa acceseze mai solid fondurile europene, cand era nevoie de sprijinul masiv al Comisiei Europene pentru lansarea marilor proiecte in Romania, apare o dezbatere ce pare sa ne pecetluiasca o soarta nu tocmai fericita.

O tensiune puternica s-a declansat atat la Bucuresti cat si la Bruxelles, dar inca nu s-a concretizat nimic pentru un demers integrat romanesc, iar pe 25 martie, la Roma, greii Europei ar putea hotari deja destinul noii Uniuni Europene : in centru, cei bogati si puternici, la periferie, cei mai slabi si mai saraci.

Asa numita Europa cu doua viteze poate insemna pentru Romania o veritabila drama, in contextul in care de 10 ani de cand suntem membri UE, am platit 14 miliarde euro la bugetul comun si am incasat 41 de miliarde de euro. Adica un beneficiu net de 27 miliarde de euro pentru economia romaneasca din 2007 pina in 2017.

Unul din cele mai dureroase episoade pentru Romania a reprezentat-o modul in care noi am fost tratati in privinta aderarii la Spatiul Schengen.

Germania, cea care vrea acum alaturi de Franta un separatism de influenta si putere in UE, a determinat mai multe state să impună vara aceasta controale temporare la frontiere sau să-şi închidă graniţele, pentru a face faţă numărului mare de imigranţi sosiţi pe ruta Balcanică pentru a ajunge în nordul Europei. Controale care se exercita si azi.

Din pacate pentru Romania, acelasi tandem franco-german este cel care ne-a incurajat sa cheltuim o suma imensa – 734 milioane de euro – pentru securizarea frontierelor romanesti in perspectiva aderarii la spatiul Schengen. Cheia interesanta a marii afaceri e faptul ca tocmai un mare concern franco-german, adica EADS, a fost beneficiarul celei mai mari parti din suma de 734 milioane euro.

Iar acum, dupa ce Romania a platit Germaniei si Frantei sute de milioane de euro, sunt lasati si in afara Schengen dar si in cercul 2 sau 3 al noii Europe, la periferia de Est unde sunt cele mai mari amenintari si vulnerablitati?

O mare provocare e si faptul ca uriasul concern european in domeniul productiei speciale si de armament EADS face obiectul unor investigatii ale procurorilor in Romania. Contractul investigat, pentru securizarea frontierei, a fost derulat cu implicarea mai multor politicieni, generali si oameni de afaceri importanti din Romania.

Dar ancheta din Romania bate pasul pe loc de cativa ani buni, iar speculatii privind influenta politica nationala si europeana pentru stoparea acestui mare dosar au aparut la Bucuresti si la Berlin, Paris sau Bruxelles.

Acum cateva luni, procurorii germani au declarat ca ancheta comuna facuta cu procurorii romani in cazul EADS a fost inchisa din lipsa de probe. O concluzie destul de suspecta din partea germana, pentru sutele de milioane de euro incasate si nevalorificate prin intrarea Romaniei in Schengen.

In Noiembrie 2016, cand Romania era cuprinsa de febra campaniei electorale, procurorii Parchetului din Munchen, care investigau posibile fapte de corupție în legătură cu contractul de securizare a frontierelor României, cunoscut ca „Dosarul EADS”, au închis cercetările, în lipsa unor probe care să ducă la inculparea cuiva, anunta site-ul Euroactiv.com.

 

„Dosarul a fost închis în 29 septembrie. Documentul de clasare a dosarului nu este public. Cercetările au fost oprite din cauză că presupusele fapte de corupție nu au putut fi dovedite, nu au fost găsite suficiente probe pentru aputea pune vreo persoană sub acuzare”, a declarat, luni, Hildegard Baeumler-Hoesl, șefa procurorilor specializați în investigații economice din landul Bavaria.

Întrebată despre cooperarea cu autoritățile judiciare române în acest dosar, Baeumler-Hoesl a declarat că, în ciuda sprijinului primit în anchetă de la procurorii români, probele adunate tot nu au fost suficiente pentru a acuza pe cineva.

„Au fost patru persoane investigate în acest dosar, acum cazul este oficial clasat. Legea germană prevede că, odată cu apariția de noi probe, el poate fi redeschis oricând până la momentul la care se împlinesc cinci ani de la momentul presupusei fapte de corupție, dar acum cazul este oficial închis”, a completat procurorul-șef.

Pentru ca suspiciunile sa se amplifice si mai mult dupa oprirea anchetei in Germania si anchetarea de ani buni fara rezultate in Romania, presa a relatat si despre moartea subita si suspecta a unui tinar consilier apropiat cancelarului german Angela Merkel care s-ar fi ocupat de cazul EADS.

In Iulie 2015, presa din intreaga lume scria despre faptul ca un personaj-cheie în dosarul EADS a murit în condiţii suspecte. Cauza „oficială” a morţii lui Philip Missfelder, parlamentar german, a fost o ebolie pulmonară. Pe de altă parte, apropiați de-ai săi lasă de înțeles că moartea ar fi survenit în condiții suspecte. Tânărul de doar 35 de ani era membru al parlamentului german încă din 2005 şi unul dintre colaboratorii apropiaţi ai cancelarului Angela Merkel.

Anunţul morţii lui Missfelder a fost făcut de şeful grupului parlamentar CDU din Bundestag, Volker Kauder, la Berlin. „Suntem supăraţi, şocaţi şi trişti. Grupului parlamentar CDU/CSU a pierdut unul dintre cei mai importanţi experţi în politică externă, iar eu am pierdut un foarte bun prieten. A fost foarte dedicat şi a contribuit la îmbunătățirea relațiilor transatlantice. În plus, el a fost o autoritate dovedită pentru Europa de Est și Rusia. Gândurile noastre se îndreaptă către soția și cei doi copii”, a declarat Kauder.

Numele lui Philip Missfelder a fost legat în ultima perioadă de dosarul EADS, un caz cu puternice legături și cu România. Missfelder, care era membru al Bundestagului încă din 2005, a fost unul dintre colaboratorii foarte apropiati ai lui Merkel. În anul 2009, el a devenit purtător de cuvânt pe probleme de politică externă al CDU.

 

Contractul “Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat” încheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH Ge, a fost realizat în baza unor “înţelegeri ascunse” legate de subcontractanţi, cu rolul de a “derula mitele”, care ajungeau la persoane din conducerea MI.

Surse judiciare au declarat presei că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac de ani buni verificări cu privire la Contractul “Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)”, încheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare totală de 734 de milioane de euro.

Conform aceloraşi surse, la 15 iulie 2004, Ministerul de Interne a încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de două zile studiul respectiv de fezabilitate a şi fost predat părţii române, care a efectuat o plată de 430.000 de euro către Bearing Point.

“Există indicii în sensul că acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajaţii Midocar Consulting şi reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu acelaşi obiect, realizate de alte firme în folosul Poliţiei de Frontieră. În baza studiului pus la dispoziţie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI de la acea dată a decis achiziţia SISF prin negocierea cu sursă unică, şi anume cu firma EADS în Germania”, susţin sursele.

Pe de altă parte, mai spun aceleaşi surse, între 2003 şi 2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI şi EADS, ca unicul producător oficial, i s-a permis acestuia să fie la curent cu absolut toate informaţiile şi discuţiile din cadrul întâlnirilor.

De asemenea, spun sursele citate, a fost permis “un control asupra oficialilor EADS care să nu pericliteze înţelegerile ascunse privind subcontractanţii ce urmau să fie folosiţi în proiect (firme precum Fujitsu Siemens Computers sau Felix Telecom), subcontractanţi care aveau rolul de a derula mitele necesare aprobării contractului”.

Ca urmare, pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivită pentru statul român, a unui contract-cadru cu o sumă fixă de 650 de milioane de euro, dar fără să fie precizate în detaliu soluţiile tehnice, echipamentele şi serviciile ce urmau să fie livrate, acestea urmând să fie agreate ulterior de către EADS, care astfel putea controla permanent, prin soluţiile tehnice oferite, profitul care urma să-l realizez în acest contract, “profit din care urmau să fie plătite mitele necesare aprobării contractului”, susţin sursele judiciare.

Pentru ca EADS să obţină acest contract, managementul companiei a fost condiţionat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu Fujitsu pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro, mai spun sursele.

Managementul Fujitsu Siemens Computers, la rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost condiţionat să semneze, în acelaşi timp, contracte de comision pentru reuşită cu firma Gessa, cu un comision de 10% şi cu firma Profinet, cu un comision de 5%, bani care, in opinia procurorilor, ar reprezenta posibila mita pentru persoanele din conducerea MAI şi cabinetul premierului de la acea vreme.

“Din cercetări rezultă că în februarie 2005 a solicitat managementului Fujitsu schimbarea procentelor de comision către Gessa şi Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa şi 8% pentru Profnet, totalul lor rămânând 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma să le primească de la EADS. EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care Fujitsu a plătit, la rândul său, un avans de 2.000.000 de euro către Profinet şi un avans de 280.000 de euro către Gessa”, precizează sursa citată.

Dupa ce a incasat uriasa suma de 734 de milioane de euro, marele concern EADS a si realizat un spectaculos videoclip de prezentare a proiectului din Romania, numai bun insa de lasat Romania in afara spatiului Schengen prin decizie politica :

In urma derularii acestui contract, intrebari foarte serioase trebuie puse din partea Romaniei daca mai marii Uniunii Europene decid sa se suspende libera circulatie in spatiul Schengen si sa lasa Romania la periferia UE in cadrul noii strategii de impartire a Europei intre cei bogati si puternici pe de o parte si cei mai slabi si mai saraci pe de alta parte :

DE CE A CHELTUIT ROMANIA 734 MILIOANE DE EURO PENTRU SECURIZAREA FRONTIERELOR DACA E TINUTA IN AFARA SCHENGEN?

CUM SE FACE CA GERMANIA VREA SUSPENDAREA SPATIULUI SCHENGEN CAND FIRMELE GERMANE AU BENEFICIAT DE CEI MAI MULTI BANI DIN CELE 734 MILIOANE DE EURO PLATITI DE ROMANIA?

PROCURORII GERMANI AU CLASAT IN MOD SUSPECT DOSARUL EADS. DAR COMPONENTA ROMANA A INVESTIGATIEI SE AFLA LA DNA DE ANI BUNI, FARA SOLUTIE. CATI ROMANI SI CATI STRAINI SUNT IMPLICATI IN ACEASTA AFACERE EXPLOZIVA CU SUSPICIUNI DE CORUPTIE GRAVA?

CE FEL DE JOCURI SE FAC PE BANII ROMANIEI? PE DE O PARTE, UE SPUNE CA TREBUIE INTARITE FRONTIERELE, ROMANIA CHELTUIE SUME IMENSE, APOI NI SE SPUNE CA TREBUIE DESFIINTAT SPATIUL SCHENGEN?!

 

27 COMMENTS

 1. ŞOCANT!
  Şi sfânta icoană DNA, se lăuda ca iureşul!
  🙂 🙂 reuşta: decoraţii!
  🙂 🙂 (ne)reuşita, minciuni şi aberaţii cu invective, dar, susţinută de minima omenire hrănită cu manipulare, care nu ştie sau nu vrea să ştie decât de propriul buzunar şi propriile interese!

 2. Am obosit sa tot raspund la aceste intrebari, sa-mi exprim iubirea “netarmurita” fata de actorii principali ai UE si a circului care a costat Romania o gramada de bani. Atunci am fost buni acum, nu. Eu ma gandeam sa construim la Damen Galati nu 3 fregate ci 10, sa le dam Portul Constanta pe mana, poate ii indoim pe olandezi si isi vor da acordul pentru Schengen, Romaniei. Cu nemtii am rezolvat-o prin EADS si contractele babane pentru armament vandut de nemti, fabricat in Romania.

  • Pai in conditiile in care ei 41, noi 17 milarde, daca te-ai pune in locul lir ai cam intelege:) nu ca le iau apararea dar nu inteleg de ce trebuie sa iau apararea romaniei. Din patriotism, daca eram patriot, emigram si macar incercam sa nu fac de ras numele cetateniei, pe unde ajungeam.
   In rest poate aflam si noi ca patriotismul doar la nivel de declaratii nu tine de foame si nici de demnitate.

   • Daca nu e vorba de Identitate si patriotism, atunci sunteti liber sa optati pentru ce doriti. Sunt mai mult decat de acord cu o colaborare cu “aliatii” si “partenerii” nostri dar parca putin fair play nu strica. In principal Romania si-a facut “lectiile”.

 3. Maruntis. Pretul unanimitatii votului de accedere in UE a fost mult mai mare. Cedarea pe nimic, a aproape tot. Si unde s-au dus : la statul german, la statul francez, la statul italian, la statul austriac, etc. Adica s-au privatizat !? Tot timpul s-a spus, pe buna dreptate, ca statul roman este un prost administator, un prost gospodar. Daca se voia cu adevarat, se putea. Cum ? Prin eliminarea din fasa a marilor corupti, devalizatorii economiei si finantelor romanesti.

 4. Pai depinde ce fel de contract au semnat – securizati-va frontierele si intrati in Schengen sau securizati-va frontierele si vom vedea….Oricum, ce s-a risipit pe eads + 1.6 mld risipite de tehnocrati pe curvete-frecate multifunctionale & munitie, ar fi putut fi cheltuite muuuuult mai cu folos in alta parte. Deci, daca tot ne-am pricopsit cu avioane de vanatoare F16, ar fi trebuit sa le aducem si 3 bombardiere pe care sa le insoteasca – B2-Spirit of Moldova / Muntenia / Transilvania!!!! Si vreo 1 sau 2 avioane-cisterna pt alimentare. Asa nu le mai umplea nimeni gura cu carne sau sa le doreasca o coliva frumoasa!

 5. EADS, dar si Bechtel cu 526 milioane euro tun-teapa-gaura, sponsorizat. Le-a dat rasol la papagali, au luat banii si au spalat putina, astia au ramas clampanind in barba.

  P.S. Bine, DNA-ul nu are voie sa ancheteze asa ceva, ca nu le dau voie administratorii Bruxellezi si stapanirea de peste ocean, licuriciul sau cum emoragie cerebrala le zicea. Sa fie la mama si in genealogia lor! Halebardes

  Rolul DNA-ului sustinut frenetic din Bruxelles este sa elimine concurenta tuturor oamenilor de afaceri straini de la noi din tara prin arestarea tuturor oamenilor de afaceri romani si a factorilor de decizie. De aceea pe straini nu-i ancheteaza nimeni, pentru ca slugile de la DNA si din parchete n-au voie sa se atinga de straini. Restul e cancan.

 6. ce face??????nemtii cei cinstiti si muncitori impreuna cu frantujii,fratii nostri de ginte latina,ne-au tepuit de 3/4 miliard de euro?IMPOSIBIL!!asta e mana rusilor care vor sa denigreze valorile europene.acum,sincer vorbind,ne-au tras o teapa mai mare decat dau tiganii la alba-neagra.bravo lor.prost nu e cine cere,este cine pune botu” si da.in privinta fondurilor europene ,mare scofala.si asa nu eram in stare sa le accesam.iar ce accesam se duceau pe tampenii gen reconversia fortei de munca(din tehnicieni calificati din ind. de aparare in ospatari si frizeri)din care sugeau smecherii o caruta de bani .europa oricum mergea cu vreo 3-4 viteze de ani buni.acum a venit un tembel care sa o recunoasca.de destramat slabe sperante.fara piata est-europeana(zeci de milioane de consumatori) economia occidentala este istorie.

 7. referitor la intrebarea la de la sfarsitul articolului…RT, ce ar trebui sa faca UE? sa tina cont de “amaratele” de 700 si ceva de milioane bagate de Romania in granite si sa zica “bai, a bagat Romania 700 milioane in granite, hai dreaq sa nu mai desfintam Schengen ca le-am promis oamenilor alora care iau 41 miliarde si dau 17”?!… acu pe bune. Intelegem cu totii ca a fost o afacere a unora la mijloc, da afirmatia/intrebarea mi se pare deplasata, pe bune 🙂

  • bine dreaq ca am facut ceva de banii aia (multi-putini) si ne-am mai securizat si noi granitele. Si e bine in primul rand pt noi (desi numai eu cate scapari am vazut).
   sunt alte tunuri mai mari in care nu ne-am ales cu nimic

 8. Rompetrol, EADS, Bechtel, Microsoft & alte fabrici si uzine, spaga Romaniei pentru intrarea in UE si NATO. Unii o neaga, altii o striga in gura mare, altii recunosc cu jumatate de gura. Oricum nu putem face nimic cu niste lideri care stau in genunchi.

  • Rompetrol a fost o gaura neagra ca si companie de stat. Avea numai datorii. De cand e privata e contributor net la buget. Si nici o legatura cu NATO, doar pt revista Romania Mare eventual…

   • Cu Rompetrol e mult, mult mai complexa treaba, a explicat-o la un moment dat Adrian Nastase mai in amanunt. Oricum, nu prea e detaliat pe-aici sau prin talkshow-uri o asemenea poveste, care ca multe altele este foarte complexa, in integralitatea ei fiind compusa din multe detalii si amanunte de natura “tehnica”, fiind deci genul de subiecte care nu prea fac rating in general. La privat se urmareste intriga si sa fie digerabil, adica pe-ntelesul tuturor. Deci…

    P.S. Respekt deosebit

   • Traseul consacrat pentru multe companii de stat falimentate intentionat dupa 1989. Si totusi Hidroelectrica…

   • A fost gaura neagra ptr. ca asa au vrut smecherii Sa o poata privatiza PE nimic.cumparatorii au facut investitii circa SI ceva nimic.SI apropo de NATO.parca Una din conditiile aderarii a fost Sa abandonam productia interna de armament SI Sa luam sh-Uri din vest.

     • Da acu pe bune. Poate omu chiar nu era informat bine. Ce, ti se pare ca nu poate fi real? (Sa nu fie informat bine).
      De ce prima ta reactie, inainte sa explici, e sa consideri omul diversionist sovietic decat neinformat? Care e probabilitatea sa fie neinformat vs diversionist sovietic, te-ai intrebat?!:)

     • ciudat! in 2016 un tip augustin radulescu (parca) a pus aceasta intrebare si dumneavoastra a-ti raspuns afirmativ.iar cea mai buna dovada sunt cele 2 miliarde $ cheltuiti pana in 2004 ptr. dotarea armatei cu armament romanesc urmate din 2005 de miliarde cheltuite exclusiv pe achizitia de armament de calitate indoielnica din occident.ce repede va schimbati opiniile.desi nu ma mira dupa episoadele cu erdogan din 2015 si 2016.

     • Este simplu .in 2015 cand turcii au doborat avionul rusesc erdogan era eroul NATO SI aparatorul democratiei.in 2016 dupa puci acelasi erdogan devenea dictator , prietenul Lui Putin.ambele caracterizari ca apart in la interval de 1/2 an.

     • saracu’ erdogan asa a fost toata viata.un dictator.inclusiv cand era primar.doar ca atunci cand dadea cu rusii de pamant(la propriu) toata lumea il pupa undeva.iar faza cu exporturile romanesti de armament e penibila.exportam akm-uri varianta civila,munitie si mortiere si ne dam mari.polonezii care au avut sange in instalatie produc tancuri,sisteme a-a,obuziere autopropulsate,elicoptere,etc.

 9. Am cheltuit degeaba banii…pastrand aceiasi oameni in vami. Va mai amintiti episodul AC/DC? Vin aia cu camioanele cu recuzita si ii tin vamesii 2 zile in vama si le spun de la obraz ca trebuie sa.dea spaga ca sa treaca…la Jimbolia au intervenit jandarmii sa desparta frontieristii de traficantii de tigari ( se bateau ca chiorii in vama, nu s-au inteles pe procentele de tigari traficate). Asa ca…de-aia ramanem pe dinafara. Cand i-a luat DNA-ul pe vamesi cu elicopterele, toata presa a sarit de cur in sus si voiau capul retelei…noi vrem mereu sa uscam copacul coruptiei taindu-i varful, in loc sa-i taiem radacinile

Leave a Reply