Alerta in Marea Britanie : 4 copii ucisi de un streptococ

Al patrulea copil a murit în Londra din cauza unei infecții bacteriene cu streptococ A, în ultima lună, scrie publicația britanică The Independent.

Oficialii din domeniul sănătății au declarat că micuțul, a cărui vârstă nu a fost dezvăluită, învăța la o școală din Ealing, în vestul Londrei.

Decesul acestuia vine la o zi după ce Hanna Roap, în vârstă de șapte ani, din Penarth, Țara Galilor, a murit în 24 de ore după ce s-a îmbolnăvit cu streptococul A.

Săptămâna trecută, o altă fetiță de șase ani a murit în urma unui focar de infecție la o școală din Surrey.

De asemenea , un băiat de patru ani din Buckinghamshire a murit de streptococ A pe 14 noiembrie.

Streptococul A este o infecție care cauzează faringită, amigdalită, scarlatina și, în cazuri extreme, streptococul invaziv de tip A (iGAS), care poate fi fatal.

Ce reprezinta antigenul pentru S. pyogenes?

Streptococul beta hemolitic de grup A sau Streptococcus pyogenes reprezinta agentul etiologic al majoritatii faringitelor de cauza bacteriana in special la copii. Patogenul se transmite prin contact direct cu persoanele infectate sau prin intermediul picaturilor Pflugge emise in timpul stranutului si tusei, iar perioada de incubatie a streptococului de grup A este cuprinsa intre 2 si 5 zile. Contactul direct al mainilor cu secretiile contaminate ale pacientului sau cu leziunile de impetigo ale acestuia si utilizarea tacamurilor si veselei incorect igienizate in comun reprezinta alte modalitati de raspandire al S. pyogenes.

Cand este indicata determinarea antigenului pentru S. pyogenes?

Testul rapid depisteaza in cateva minute antigenul de streptococ de grup A din exsudatul faringian si este util pentru stabilirea diagnosticului etiologic al faringitelor bacteriene acute. Avantajul metodei este acela ca permite instituirea tratamentului antibiotic inainte de eliberarea rezultatelor culturii din secretie faringiana la 24-48 de ore dupa recoltare.

Administrarea cat mai rapida a tratamentului antibiotic are ca scop distructia bacteriana si prevenirea diseminarii germenului de la nivelul portii de intrare reprezentate de catre mucoasa faringiana catre alte sisteme din organsim (cardiac, renal, articular) cu aparitia reumatismului articular acut RAA.

Testarea pentru antigenul streptococului de grup A este practicata si la persoanele asimptomatice pentru depistarea purtatorilor sanatosi ai patogenului la nivelul mucoasei faringiene in cazul carora culturile din exsudat faringian sunt negative.

Leave a Reply