Sociologul Alina Mungiu-Pippidi, unul din ideologii dreptei din ultimii 27 de ani, a postat un comentariul foarte critic la adresa practicilor DNA si ale actualei conduceri.

Aici integral :

http://www.romaniacurata.ro/si-acum-ce-ne-facem-2012-in-reluare/

Aici fragmente :

“Pe fond e a doua oară cînd CCR spune că DNA nu e constituţional (nu am auzit niciun jurist serios să spună pe fond că e, şi în multe ţări candidate nu s-au putut face asemenea agenţii „autonome” cum a cerut UE, chiar din această cauză), prima oară s-a cosmetizat chestiunea făcîndu-se direcţie din Parchet, dar acum cu cîţi suflă în foc s-a reînviat- că era acolo, şi este- articolul cu procurorii sub autoritatea Ministrului Justiţiei.
Şi aşa s-a ajuns la o decizie probabil constituţională, dar care putea fi evitată, şi care e proastă, nu doar că poate pica Codruţa înainte de termen (cineva care spune unui procuror, în şedinţă cvasipublică, că vrea să vadă un prim ministru inculpat, şi după aceea se ajunge la achitarea lui nu mai este de regretat), nu că e scos din ecuaţie Klaus Iohannis, ci pentru că se elimină un lucru bun, consensul politic asupra numirii şi revocării unui procuror general. (…)
Procurorii şefi au marea lor parte de vină că s-a ajuns aici, dar şi toţi suflătorii în foc nu pricep că o arhitectură anticorupţie pe alocuri neconstituţională (nu e acesta singurul loc) s-a menţinut prin presiuni externe şi un oarecare consens intern (minus UDMR) între actorii principali că de dragul angajamentelor externe ne facem că nu vedem că nu prea e conform cu Constituţia de la 1991 ce facem. (…)
De unde însă să mai existe consens, şi cu cine, cînd miza jocului a ajuns una singură, să îi elimini pe ceilalţi băgîndu-i la puşcărie pentru delicte minore, de acum zece ani, deşi, în cazul principalilor şefi PNL, e vorba de eliminarea foştilor camarazi de la referendumul anti-Băsescu din 2012? Nu mai ai cu cine să faci consens şi atunci tabăra cealaltă distruge tot ce am construit noi, mai ales ca să se apere. Şi asta se putea evita, dacă nu sesiza nimeni Curtea nu se întîmpla nimic, şi dacă nu era radicalizarea de după pierderea alegerilor de către tabăra Iohannis (cu inculpări gratuite la Tăriceanu, Dragnea) părerea mea e că o parte din instituţiile anticorupţie rezistau PSD, care ar fi atacat mai puţin disperat şi frontal (…)
(Alina Mungiu Pippidi / Si acum ce ne facem? 2012 in reluare/ www.romaniacurata.ro)

13 COMMENTS

 1. Pippidi ar trebui sa mai citeasca si Constitutia cand o invoca! art 148 spune ca “Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. ” Asa ca si MCV si DNA sunt constitutionale si legale!

  Sau poate CCR ar trebui sa aplice art 147 alin 3 si sa anuleze tratatul de aderare ca e neconstitutional si sa ne scoata din UE, dupa capul lui Pippidi!

  De la Ponta citire: “Dragnea în 2016: Reînvestirea Codruţei Kovesi la DNA va întări statul de drept”.

  • Ma gandeam, ca n-ar fi rau sa te declaram paznicul Constitutiei sau mai de graba a reglementarilor comunitare. Mai sunt multi ca tine ?

   • Doamna Pipidi,

    Intai sa va cereti scuze poporului roman pentru ca ati facut parte din sustinatorii lui basescu si ai statului securist care a facut abuzuri ingrozitoare.
    Pe urma sa luati o pauza de macar 2-3 ani asta daca aveti un pic de jena si buna crestere.

    Si poate dupa pauza putei veni asa ca o floricia nevinovata si sa faceti pe dizidenta si critica sistemului paralel.

    Asa sa vii cu tupeu si sa te faci in ceasul al 12-lea ca esti impotriva lui Codrutza…prea tarziu…oportunismul se plateste dar desigur aveti pielea obrazului prea groasa ca sa aveti vreo jena…

  • Daniel, tu ori esti prost gramada, ori esti indoctrinat pina la indobitocire! (Ma rog, mare diferenta n-ar fi)
   Ia spune-ne tu care prevederi ale “tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu” fac sa devina constitutionale MCV si DNA?
   ZI-ne un articol, un paragraf, orice… Uimeste-ne, papagale!
   Si daca exista asemenea prevederi, de ce nu au si celelalte tari, TOATE, MCV si DNA?
   Sau vorbesti de niste prevederi si reglementari PARTIAL obligatorii??
   Dupa ce ca esti prost, te mai bagi si in seama…

   • Iar tu nu pari mai destept decat Viorica-Vasilica! Tratatul de aderare care a impus MCV si DNA e mai presus decat legile Romaniei potrivit Constitutiei si e o diferenta intre tratatul de aderare si tratatele constitutive sau economice ale UE.

    Iar ca DNA si MCV sa fie neconstitutionale trebuie declarate de CCR explicit, nu interpretate de Pippidi si psdisti ca tine!

 2. Domnule Tudor, la “Punctul de intilnire” de azi ati facut o afirmatie profund si incorect manipulatoare: “sint foarte multi care doresc condamnarea lui Dragnea”.
  Am tot asteptam sa vina si continuarea, corecta deontologic: “dar, evident, sint mult mai multi care doresc achitarea lui”
  V-a stranutat iohanes in fata, sau, pur si simplu, va e antipatic Dragnea si vreti sa-i construiti o imagine de “penal”, brat la brat cu orban, curcan sau burghiu??

 3. Regrete sau pareri de rau,ar trebui sa aiba cei care ies in strada sponsorizati si nu victimele reale ale justitiei procuraturii si ai judecatorilor! Daca as fi in locul guvernantor,nu le-as mai asigura fondurile grase din buget doar pentru instrumentat dosare politic!

 4. Alina Mungiu Pippidi—care nu se pretinde constitutionalist, dar știe sa citească un text—e furioasa pe eșecul proiectului anticoruptie, început cu atâta avant acum amar de ani, și căzut in balta cu atâta zgomot din pricina oamenilor, mai ales, care l-au pus in practica. Hibele legaliste existau încă din pornire dar ar fi putut fi “atenuate” dacă ar fi existat și juriști profesioniști la carma vasului, nu doar “semidocti”(termenul ii aparține) și militari cu capete pătrate printre operatorii lucrării—e o observatie corecta, de altfel, fiind suficient sa privești delirul lui Macovei, sau al lui Coldea, sau semantica de școala la “fără frecventa” a lui Kovesi sau Iohannis. “Codruta” nu merita regretata fiindcă s-a dovedit prea “mică” pentru un proiect atat de “mare” și dezamăgirea celor care au susținut-o pina la capăt, dintre care face parte și Alina, e mai amara decât fierea adversarilor aceluiasi personaj. Ca și protestele din 2017, atât de fotogenice, care au golit de semnificație insasi ideea de protest din cauza exceselor vulgare faptuite de capii “rezistentei”—unde sunt Comuniștii aia pe care trebuia sa-i tragem in Tepe? Achitați, toți?—proiectul anticoruptie s-a golit de sens odata ce liderii “au dat cu copita aiurea” răsturnând ideea cu capul in jos. Codruta nu trebuie regretata, Johannis și mai puțin (a venit târziu la petrecere și cu o geaca roșie nu se face primăvara bucureșteană) ce trebuie regretat este proiectul. Deși nu sunt in asentimentul ei, pot s-o înțeleg.

 5. Si pana acum ce-ai facut cucoana?Ce-ati facut toti scribii care ati adulat regimul lui basescu de ati lasat sa se intinda putregaiul!?Dupa razboi multi viteji se arata!Au ridicat-o in slavi pe nefertitii,pe arhanghelul anticoruptiei din Romania,bilanturi festive cu dosare,cu dedicatie si tinte bine “ochite”,ca pana la urma s-a dovedit ca probe nema,vax, umflate pompos1S-a spart buboiul si supureaza,iese adevarul la suprafata si n-ai cum sa-l mai eviti,justitia o face judecatorul!Si cum spuneam, exista viata si dupa covesi,asta trebuie sa inteleaga si iohannis,el intelege mai greu,citeste pe silabe!In rest sanatate si da-i romanului mintea de pe urma!

Leave a Reply